Toader dispune audit extern la DNA, DIICOT și ICCJ, după ce Dragnea ceruse evaluarea acestora

E.b. | 04.04.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a afirmat că va dispune efectuarea unui audit extern la DNA, Ministerul Public şi DIICOT. Liviu Dragnea ceruse duminică o evaluare a managementului acestor instituții. Întrebat ce ar trebui să urmărească respectivul audit, Toader a răspuns: "multe".

Pe aceeași temă

 

 

 

"Nu am uitat și nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, și voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA și Ministerul Public și DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcționează, își desfășoară, își îndeplinesc competențele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Și atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te oprești la unii și să îi ocolești pe alții. Vă declar (...) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT și Înalta Curte", a declarat Tudorel Toader la Antena3, citat de Agerpres.

 

Întrebat ce ar trebui să urmărească respectivul audit, Toader a răspuns că "multe" și că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetățenilor care au stat în închisoare pe nedrept.

 

"Multe, le voi stabili eu, dar pot spune: număr de dosare, CEDO și noi vorbim de termen rezonabil în soluționarea unei cauze, să vezi de la sesizare până la soluționare, rechizitoriu, clasare, ce o fi, cât timp a trecut. Nu cumva unele să fie luate peste rând și altele să stea în așteptare spre o dulce prescripție. Poți vedea, de exemplu, număr de inculpați, poți vedea număr de arestați, poți vedea număr de cetățeni de-ai noștri care au stat în pușcărie pe nedrept și, ulterior, achitați, poți vedea condamnările la CEDO ca urmare a acestora, poți vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat și pe care noi, din bugetul statului, pledăm cu titlu de despăgubire, deși, oricât ar fi despăgubirea, CEDO nu dă despăgubiri mari, CEDO dă soluții de principiu și despăgubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atât, pentru că orice sumă de bani nu este de natură să acopere o perioadă de detenție nelegală, netemeinică, nejustificată", a mai spus ministrul Justiției. 

 

 

 

"O evaluare a managementului acestor instituții"

 

 

 

Dumincică, Liviu Dragnea, liderul PSD, a spus, tot la Antena3,  că nu este importantă schimbarea șefilor Direcției Naționale Anticorupție și Parchetului General, ci evaluarea acestor instituții.

 

"E mai puțin important dacă rămân în funcție cei doi procurori, despre care a fost vorba, doamna Kovesi și domnul Lazăr, foarte important este să se facă o evaluare a managementului acestor instituții. (...) Nu s-a făcut o evaluare de vreo zece ani a acestor instituții. Nu cred că este sănătos, nu este în regulă", susţinea Liviu Dragnea.

 

 

 

 

"Evaluarea activitatii procurorului general si a sefei DNA

 

 

 

Ministrul Justitiei a anunta, miercurea trecuta, ca "nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare a procurorului general, Augustin Lazar, si a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi".

 

El a facut aceasta declaratie la finalul evaluarii activitatii sefilor celor doua institutii, in urma deciziei Curtii Constitutionale care a stabilit ca DNA si-a incalcat atributiile constitutionale prin anchetarea unor presupuse ilegalitati in procesul de adoptare a controversatei OUG 13.

 

Toader a mai afirmat atunci  atunci ca este "oportuna necesitatea instituirii unei atente monitorizari, a unei obligatii de raportare a activitatii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ, o autoritate pe care trebuie sa o exercite ministrul Justitiei, fara ingerinte in activitatea procurorului de a da solutii, pentru a identifica modul in care procurorii inteleg sa respecte limitele de competente" constitutionale si legale.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22