Toader îi spune lui Timmermans că nu pot fi implementate toate recomandările CE, ci doar câteva

Laurentiu Gheorghe | 11.02.2019

Mesajul ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, este sibilinic: va fi o soluție legislativă adecvată pentru condamnații completurilor ilegale de la ICCJ.

Pe aceeași temă

„Sunt încrezator ca Guvernul si Parlamentul vor da o solutie legislativa adecvata in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curted de Casatie și Justiție, este unul dintre mesajele pe care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, l-a transmis prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Oficialul roman i-a scris lui Timermanns si despre alte propuneri legislative controversate pornind de la protocoalele semnate de Parchetul General cu SRI (declarate neconstitutionele), dar si despre modificarea Codurilor Penale.

Precizarile apar in raspunsul Guvernului pentru Frans Timmermans, dupa ce oficialul european i-a scris, pe aceasta tema, la sfarsitul lunii ianuarie, premierului Viorica Dancila. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene voia sa stie daca sunt adevarate informatiile privind o posibila ordonanta de urgenta, in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori.

Scrisoarea de raspuns a lui Tudorel Toader are 4 pagini si a fost publicata de Stiri pe Surse. Informatia a fost difuzata si de postul Antena 3.

Tudorel Toader ii explica lui Frans Timmermans ca in ultimele luni Curtia Constitutionala a dat doua decizii importante: Prima declara neconstitutional protocolul semnat de Parchetul General cu SRI, a doua se refera la constituirea ilegala a completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte.

In cazul protocolului, Toader arata ca autoritatile asteapta publicarea motivarii deciziei CCR "inainte de a propune o solutie legislativa."

"O solutie legislativa se va lua dupa ce toti actorii relevanti vor fi consultati, cu respectarea procedurilor legale", mai arata Toader.

In cazul completurilor de 5 judecatori, Toader ii explica lui Timmermans cum s-a ajuns la decizia CCR. Ministrul arata ca in cazul persoanele condamnate din 1 februarie 2014 pana in prezent, acestea au primit sentinte de la completuri care nu au fost legal constituite, potrivit deciziei CCR.

"Sunt increzator ca Guvernul si Parlamentul vor da o solutie legislativa adecvata in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte, prin care sa fie respectate drepturile si libertatile cetatenilor si cu garantarea dreptului la un proces corect, in fata unei curti independente, impartiale si obiective", scrie Tudorel Toader in documentul remis oficialului CE.

"O asemenea solutie, care poate sa ofere oportunitatea pentru a depune o contestatie in anulare in cazul persoanelor condamnate, dar si pentru Ministerul Public, in cazul persoanelor care au fost achitate, e reinstituirea unui drept la o cale de apel extraordinara, pentru ca probele sa fie analizate obiectiv de o curte legal compusa", explica ministrul Justitiei.

"Orice solutie legislativa se va lua va avea in considerare, pe de o parte, dreptul la un proces corect, iar, pe de alta parte, principiul lucrului judecat si securitatea raporturilor juridice", mai precizeaza Toader.

In cazul modificarilor Codurilor Penale, Toader arata ca au fost mai multe proiecte legislative. Primul a plecat de la propunerea Guvernului si viza transpunerea a doua directive europene importante, privind prezumtia de nevinovatie si spalarea banilor, si corelarea cu deciziile CCR. Un alt proiect a fost demarat in Parlament, de Comisia Iordache. Curtea Constitutionala le-a retrimis in Parlament.

"Guvernul este preocupat de durata procedurii legislative, in legatura cu transpunerea celor doua directive europene, caz in care Romania este in procedura de ingrigement", se arata in scrisoarea lui Toader.

Ministrul mai arata ca Guvernul incearca sa identifice o solutie legislativa in cazul prevederilor din cele doua proiecte care au trecut de controlul de constitutionalitate facut de CCR. "Oricum, o asemenea solutie este sub analiza pentru moment", adauga Toader.

Un alt punct tratat in scrisoare se refera la recomandarile din raportul MCV pentru Romania. Potrivit ministrului, o parte din recomandarile Comisiei Europene "sunt imposibil de implementat sub cadrul constitutional curent."

De asemenea, o parte din recomamndari ar fi in contradictie cu sfaturile pe care Comisia le-a acordat Romaniei.

"Asigurarea compatibilitatii dintre legile europene, obligatiile internationale asumate de Romania, recomandarile MCV si opiniile Comisiei de la Venetia apartine in primul rand Parlamentului", explica ministrul.

In final, Toader arata ca o solutie pentru Romania nu este sa urmeze recomandarile MCV, care ar depasi cadrul constitutional.

Scrisoarea se incheie cu un apel la dialog si unitate europeana.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22