Toader jubilează: Decizia CCR demonstrează că a câștigat statul de drept

Redactia | 08.06.2018

​Într-o Conferință de presă susținută la Arad, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că decizia și motivarea CCR doar clarifică raporturile constituționale dintre cele două părți care s-au aflat în conflict și faptul că președintelui i s-a luat decizia este o victorie a statului de drept.

Pe aceeași temă

 

 

"N-aș spune că cineva a câștigat, că cineva a pierdut. Decizia nu adaugă nimic la Constituție, nu schimbă nimic din arhitectura statului de drept, din raporturile stabilite de Constituție între autoritățile care au fost în conflict. Decizia - și vă spun în cunoștință de cauză, cu deplină convingere - nu adaugă nimic, clarifică raporturile constituționale dintre cele două parți care s-au aflat in conflict”, a declarat Tudorel Toader jurnaliștilor, în conferința transmisă de Digi24.

 

În opinia sa, CCR a recunoscut că ministrului Justiției dreptul de a numi și revoca procurorii-șefi chiar dacă există opoziție din partea CSM, secția de procurori sau a Președintelui:

 

„Decizia dezleagă competențele constituționale pe care le are Președintele Republicii în baza Articolului 94 din Constituție și competențele constituționale pe care le are ministrul Justiției în baza Articolului 132 din Constituție. S-a făcut o absolut necesară delimitare între competențele de rang constituțional pe care le au cele două părți care au fost parte la respectivul conflict. Era necesară această clarificare. Nu neapărat de clarificare a competențelor celor două părți din conflict, cât de clarificare a raportului constituțional în care se află Ministerul Public față de președintele republicii, pe de o pare, față de ministerul Justiției, pe de altă parte”, a explicat Toader.

În continuare deși un ministru numit politic poate să revoce oricând dorește procurorii, numind persoane apropiate lui, Toader susține că nu este afectată cu absolut nimic independența actului de justiție:

„Niciun ministru nu se va duce să întrebe pe un procuror despre modul de soluționare a unei cauze, despre faptul că a administrat sau nu o probă, că a ajuns la o concluzie sau alta. Asta e independența lui, a procurorului, pe care și-o exercită în baza Constituției, a legii, în baza controlului ierarhic, dar pe linia lor internă, o bună parte din deciziile procurorului intrând sub controlul instanței de judecată. Deci această independență nu a fost modificată prin decizia CCR.

A câștigat, dacă vreți, statul de drept. Decizia acesta foarte explicită mai pune o temelie la fundamentele statului de drept din România. Procurorii se numesc în Constituție magistrați, precum judecătorii, dar categoric au alte competențe”, mai spune Toader

 

„Este necesar ca fiecare să ne cunoaștem bine competențele, să ne respectăm pe deplin, integral, la timp limitele de competență trasate de Constituție, de lege. Vă îndemn să citiți decizia Curții. Este un exercițiu de înțelegere", a încheiat Tudorel Toader.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22