Pe aceeași temă
„Ministrul Justitiei pune in aplicare capitolul de justitie din programul de guvernare. Dar, desi este numit politic, și face parte dintr-un guvern, face totusi parte, prin Constitutie, din CSM, care este garantul independentei justitiei”, a justificat Toader, la Antena 3, de ce are un statut special.
Toader nu a uitat să reamintească faptul că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Justiției.
In ceea ce priveste un conflict de natura constitutionala cu presedintele Klaus Iohannis, Tudorel Toader s-a aratat convins ca judecatorii CCR vor transa disputa în favoarea sa.
Totuși, el a specificat că în sesizarea transmisă CCR, el a invocat argumente juridice, pe care n-a știut până la ce punct trebuie să le justifice, și ce înțeleg diverse persoane cu niveluri de înțelegeri diferite, din raționamentele pe care le-a expus.
„Rationamentele si argumentele de ordin constitutional le cunosc constitutionalistii. Eu nu incerc sa conving pe X sau pe Y, pentru ca nu ii cunsc nivelul de intelegere, nu ii cunosc nivelul pana la care trebuie aduse argument pe a-l convinge.
Eu am venit cu argumente juridiie, domnul presedinte a dat un raspuns pur politic, raportandu-se la oportunitate”, a mai spus ministrul Justitiei.
El s-a arătat dispus să-și susțină raționamentele și argumentele în fața judecătorilor de la Curtea Constituțională, dacă premierul Dăncilă va dori să apeleze la serviciile lui, în numele Guvernului.
Curtea Constitutionala a anuntat, luni seara, ca va primi pana in 3 mai toate punctele de vedere referitoare la refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA, asa cum isi doreste guvernul PSD/ALDE.
Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala, pentru ca presedintele Klaus Iohannis a decis sa respinga solicitarea de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA. Imediat după acest anunț, Toader a postat pe Facebook că Guvernul va contesta la CCR decizia președintelui.
Toader își bazează argumentația pe faptul că presedintele nu are nicio competenta in evaluarea activitatii profesionale a procurorului-sef al DNA.
De cealaltă parte, presedintele nu poate fi obligat de nimeni sa o revoce pe Kovesi, nici de ministrul Justitiei, si nici de Curtea Constitutionala, spune fostul judecator CCR Augustin Zegrean, care adauga ca Klaus Iohannis ar fi intr-o situatie fragila, daca s-ar ajunge la scenariul, totusi putin probabil, al suspendarii: ar fi demis cu doar 12,5% dintre voturi, potrivit noii Legi a referendumului.