Toader, în disputa cu Iohannis: „Ministrul Justiției are un statut special”

Redactia | 25.04.2018

Ministrul Justiției interpretează Constituția, astfel încât el are un statut special, iar președintele Iohannis nu are dreptul de a refuza cererea sa de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. A sesizat și CCR pe tema asta, mai ales că procurorii se află sub autoritatea sa.

Pe aceeași temă

 

 

„Ministrul Justitiei pune in aplicare capitolul de justitie din programul de guvernare. Dar, desi este numit politic, și face parte dintr-un guvern, face totusi parte, prin Constitutie, din CSM, care este garantul independentei justitiei”, a justificat Toader, la Antena 3, de ce are un statut special.

 

Toader nu a uitat să reamintească faptul că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Justiției.

 

In ceea ce priveste un conflict de natura constitutionala cu presedintele Klaus Iohannis, Tudorel Toader s-a aratat convins ca judecatorii CCR vor transa disputa în favoarea sa.

 

Totuși, el a specificat că în sesizarea transmisă CCR, el a invocat argumente juridice, pe care n-a știut până la ce punct trebuie să le justifice, și ce înțeleg diverse persoane cu niveluri de înțelegeri diferite, din raționamentele pe care le-a expus.

 

„Rationamentele si argumentele de ordin constitutional le cunosc constitutionalistii. Eu nu incerc sa conving pe X sau pe Y, pentru ca nu ii cunsc nivelul de intelegere, nu ii cunosc nivelul pana la care trebuie aduse argument pe a-l convinge.

 

Eu am venit cu argumente juridiie, domnul presedinte a dat un raspuns pur politic, raportandu-se la oportunitate”, a mai spus ministrul Justitiei.

 

El s-a arătat dispus să-și susțină raționamentele și argumentele în fața judecătorilor de la Curtea Constituțională, dacă premierul Dăncilă va dori să apeleze la serviciile lui, în numele Guvernului.

 

Curtea Constitutionala a anuntat, luni seara, ca va primi pana in 3 mai toate punctele de vedere referitoare la refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA, asa cum isi doreste guvernul PSD/ALDE.

 

Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala, pentru ca presedintele Klaus Iohannis a decis sa respinga solicitarea de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA. Imediat după acest anunț, Toader a postat pe Facebook că Guvernul va contesta la CCR decizia președintelui.

 

Toader își bazează argumentația pe faptul că presedintele nu are nicio competenta in evaluarea activitatii profesionale a procurorului-sef al DNA.

 

De  cealaltă parte, presedintele nu poate fi obligat de nimeni sa o revoce pe Kovesi, nici de ministrul Justitiei, si nici de Curtea Constitutionala, spune fostul judecator CCR Augustin Zegrean, care adauga ca Klaus Iohannis ar fi intr-o situatie fragila, daca s-ar ajunge la scenariul, totusi putin probabil, al suspendarii: ar fi demis cu doar 12,5% dintre voturi, potrivit noii Legi a referendumului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22