Pe aceeași temă
"Avem în acel proiect de lege și propunerea de modificare a abuzului în servicu, actualul 297 din Codul penal despre care vorbim, și nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim pentru că, sigur, eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneția, dar legiuitorul național trebuie să respecte Legea fundamentală. Legea fundamentală spune: constituie abuz fapta funcționarului și acolo nu se referă la un prag, ne referim la dispozitiv, știu bine și considerentele", a declarat Tudorel Toader al Antena3, citat de Agerpres.
El a adăugat că prin acest lucru i se lasă judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz cu o anumită consecință păgubitoare este infracțiune sau nu.
"De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ține seama de personalitate, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunțe la UP, acel celebru 318 din Cpp. Eu, ca inițiator al proiectului de lege, nu pot să mă abat de la decizia CCR", a spus ministrul Justiției.
Tudorel Toader a anunțat că cel mai probabil marți va trimite la Guvern proiectul de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pus în acord cu deciziile Curții Constituționale, după care îl va pune în dezbatere publică.