Toader persiflează MCV-ul, care n-ar fi obligatoriu: Are iz politic și folosește standarde duble

Redactia | 14.11.2018

Prima reacție a ministrului Justiției, Tudorel Toader, despre raportului MCV: are iz politic, folosește standarde duble, introduce obiective noi și nu se poate situa deasupra legilor naționale.

Pe aceeași temă

Toader susține că prin raportul MCV, Comisia Europeană nu poate să solicite, de exemplu, suspendarea aplicării unor legi aprobate de Parlament, pentru că se iese din tiparul MCV. Astfel că ministrul Justiției nu exclude complet posibilitatea ca raportul să fie contestat de România la CJUE, mai ales că raportul reprezintă foarte multe interese străine.

Ministrul Justiției a spus, miercuri, că România este atașată valorilor europene, respectă standardele europene, dar în același timp trebuie să aibă demnitatea de a legifera în acord cu Constituția și cu specificul național, în limitele constituționale pentru români.

"De data aceasta cred că raportul MCV are iz politic, sunt multe interese, folosește standarde duble și se raportează la obiective mobile, mișcătoare (...) Erau 4 recomandări, ulterior au ajuns 12, acum s-au adăugat 8, deci vom avea 20 de recomandări", a afirmat ministrul Justiției.

El a susținut că recomandările din Raportul MCV nu au putere juridică peste legea națională. "Le evaluăm, le luăm în considerare și le respectăm prin această grilă", a spus Toader.

Întrebat despre posibilitatea ca Guvernul să atace raportul MCV la Curtea Europeană de Justiției, Toader a spus că nu a vorbit nimeni cu el pe această temă. El nu a exclus însă ca Guvernul să se adreseze Curții. "Cu mine personal nu a vorbit nimeni despre posibilitatea contestării. Am auzit că s-a spus că ministrul a refuzat. Repet, cu mine nu a vorbit nimeni acest subiect (...) Dacă voi fi întrebat voi răspunde. (...) Întâi să vedem dacă, să vedem motivele, și dacă voi fi eu ministru la momentul acela, voi reprezenta", a afirmat Toader.

De asemenea, ministrul Justiției a susținut că este necesară o evaluare riguroasă a conținutului deciziei de instituire a a MCV și a obiectivelor pe care Comisia Europeană le urmărește.

"Trebuie puse față în față decizia cu obiectivele de monitorizare din 2006 cu obiectivele de azi, cele 20, să vedem dacă rămân în limitele deciziei din 2006. Dacă rămân în limite, este în regulă. Dacă se constată o ieșire din limitele din decembrie din 2006, atunci Comisia trebuia să emită o nouă decizie prin care să extindă monitorizarea. După ce facem această analiză, putem discuta dacă putem să ajungem la Curtea Europeană de Justiție. Astăzi nu vă pot spune", a adăugat Toader.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22