Toader se dă după fusta lui Dăncilă: Premierul decide dacă o vrea pe Kovesi la șefia Parchetului UE

Laurentiu Gheorghe | 09.02.2019

De lângă comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, Tudorel Toader susține că Vasilica Dăncilă ar decide ce va vota România în Consiliul UE, în cazul numirii lui Kovesi la șefia Parchetului UE.

Pe aceeași temă

Potrivit procedurii pentru alegerea procurorului-șef european Din consiliul UE, mandatul pentru votul României în comisia Coreper este propus de ministrul Justiției, avizat de Ministerul Afacerilor Externe și decis de premier.

„Ce veți propune premierului?”

Răspunsul prin care ministrul Justiției, Tudorel Toader, încearcă să se eschiveze de la orice responsabilitate, așa cum a procedat și cu legile justiției și a codurilor penale, spunând că nici nu a fost consultat:

„Credeți ca eu mă pot substitui în a răspunde în locul Guvernului si primului-ministru? Categoric, nu! Eu, cel mult, pot fi consultat, pot exprima un punct de vedere. Chestiunea nu este peste mult timp. In momentul in care ambasadorul României la Bruxelles va primi un mandat în acest sens, îl va primi de la Guvern, prin doamna prim-ministru, și nu prin ministrul Justitiei...

Doamna premier vă poate răspunde la această întrebare, după o analiză si după ce va avea o pozitionare clara", a precizat astazi Toader, in conferinta sustinuta la Bucuresti dupa lucrarile JAI.

"Nu voi exprima astazi punctul meu de vedere, dupa care sa-l prezint Guvernului, la MAE si asa mai departe. Ceea ce am facut (declarat - n.r.) mentin. Am reluat intr-o afirmatie si adineaori ca decizia, chiar daca are o componenta politica, trebuie sa se fundamenteze pe o realitate juridica. Realitatea juridica trebuie sa fie bine cunoscuta. Cu voia dumneavoastra, nu voi procede de a spune intai parerea si apoi sa ma documentez", a adaugat ministrul.

Toader a spus ca problema numirii unui sef la Parchetul European nu s-a discutat la intalnirea cu ministrii de Justitie din tarile europene: "Nu am discutat niciun cuvant despre aceasta problema cu ministrii UE".

Intrebat de jurnalisti cum ar fi privit la nivelul UE faptul ca Romania nu sustine candidatura lui Kovesi si daca, personal, considera ca fosta sefa a DNA ar fi potrivita pentru pozitia de sef al Parchetului European, comisarul Jourova a evitat sa comenteze, avand in vedere ca procedura este in curs.

„Nu am discutat-o astazi. Nu voi comenta asupra acestui lucru. Kovesi este pe lista scurta a celor trei candidati. Procedura este in desfasurare si tine de Parlamentul European si de statele membre sa se ocupe de procedura transparenta. Trebuie sa gasim cel mai bun sef pentru Parchetul European, avand in vedere rolul privind combaterea criminalitatii si a coruptiei. Avem sperante. Trebuie sa gasim cea mai buna persoana, dar cine va fi aceasta, veti intelege, ca nu ma voi pronunta", a raspuns comisarul european.

Toader si Jourova au fost intrebati si despre scrisoarea asociatiilor de magistrati, în care se atrăgea atentia asupra problemelor din Justitia din Romania.

Věra Jourova: "Am citit textul cu mare atentie, pentru ca am dorit sa inteleg situatia din Romania. In acelasi timp, am citit concluziile intalnirii de ieri dintre domnul Timmermans si doamna prim-ministru Dancila. S-a continuat dialogul, s-a tinut seama ca toate elementele sunt relevante pentru dezbatere, pentru a consolida independenta sistemului de justitie din Romania. Este un dialog in desfasurare.

Este si interesul meu personal sa pastram in continuare acest dialog, cu intentia de a ajuta Romania sa revina pe calea schimbarilor in directia cea buna, pe care o vedem in ultimii ani de la aderarea Romaniei la UE".

Tudorel Toader arata ca o alta parte a asociatiilor profesionale au exprimat puncte de vedere diferite: "Iata ca si la nivelul profesional al asociatiilor au aparut puncte de vedere total diferite".

Vera Jourova a fost intrebata si despre recomandarile MCV si daca ele sunt sau nu sunt obligatorii pentru Romania.

"Comisia a venit cu niste recomandari in Raportul MCV dupa o analiza foarte detaliata a ce se intampla in Romania. Unde sunt lacunele, unde s-au facut pasi in urma in cadrul reformei si unde identificam unele riscuri.

Nu am fi formulat aceste recomandari daca nu am sti ca Romania va lucra serios si le va pune in aplicare, dupa ce va fi evaluat fezabilitatea intrebarilor. Noi credem ca sunt fezabile, bine gandite si ca merg in directia asigurarii independentei sistemului judiciar care sa fie stabil, durabil si care va functiona ca un sistem in care cetatenii sa aiba deplina incredere.

Sistemul de justitie, parchetul, pot fi descrise in multe cuvinte abstracte, sunt piloni ai democratiei, dar bineinteles sistemul are o serie de parametri care trebuie sa functioneze impreuna. Noi asta recomandam Romaniei, ca toate elementele sa existe astfel incat sistemul sa functioneze bine", a conchis Jourova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22