Toader se spală pe mâini de amnistie și grațiere: în an centenar, legiuitorul poate fi generos

Dora Vulcan | 12.09.2018

Ministrul Justiției Tudorel Toader se ține departe de riscul de a fi pus să dea vreo ordonanță pentru amnistie și grațiere dar invocă, pe logica lui Dăncilă, ”anul centenar”, ca semn al generozității ”din această perspectivă”, în condițiile în care „există în Parlament un proiect de lege privind amnistia și grațierea”, adică aruncă responsabilitatea asupra legiuitorului.

Pe aceeași temă

 

 

 

Centenarul, bun la toate! Ca să scape el de ingrata sarcină, Tudorel Toader face o contorsiune demnă de marii circari ai omenirii. Ministrul Justiției invocă momentele istorice ca reper pentru acte de clemență care au tot fost făcute de-a lungul timpului și spune că anul centenar îi dă ocazia legiuitorului să facă un astfel de act de clemență, mai ales că tot există un proiect la parlament. Dar spune grijuliu că nu pot intra la amnistie și grațiere fapte oribile ca violența domestică ci doar omorul și grațierea. Pe scurt, dacă un soț își articulează soția, culpa sa nu poate fi supusă amnistiei. Dacă, însă, o omoară, atunci da! De dragul centenarului. 

 

„La ministerul Justiției nu există nici în discuție, nici în dezbatere, elaborare, avizare un proiect de act normativ pe OUG referitor la amnistie și grațiere, a spus Toader, la Antena 3, preluată de Hotnews.ro, cu privire la vreo inițiativă privind amnistia și grațierea.

 

El a pasat, însă, responsabilitatea emiterii sale la parlament, invocând anul centenar: ”suntem în anul centenar” iar „legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă”, în condițiile în care „există în Parlament un proiect de lege privind amnistia și grațierea”.

 

„Este vorba de o decizie juridică, de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competență să o promoveze, eu nu pot să mă substitui legiuitorului”, a subliniat el.

 

Ministrul a invocat faptul căîn istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clemență referitoare la amnistie și eventual și grațiere” dar „de fiecare dată legiuitorul a prevăzut condițiile amnistiei, grațierii dar și excepții”, în condițiile în care „nu poți să amnistiezi fapte să spunem grave, contra persoanelor, de violență domestică, sunt valori ce trebuie protejate în orice context socio-economic”.  Printre aceste excepții Tudorel Toader a exemplificat, în dialogul cu Mihai Gâdea, și cazurile de „omor, corupție”.

 

 

Context

 

Dragnea: ideea amnistiei nu este o iluzie juridică, guvernul să n-o mai lungească mult

 

 

Dragnea a spus luni că vrea ca în această sesiune parlamentară să fie adoptat pachetul de legi privind securitatea națională, prin care serviciile secrete să nu mai aibă „puterea să facă sau să dărâme guverne, majorităţi parlamentare, să facă sau să desfacă partide, să influenţeze decizii, să influenţeze parchete, să trimită sentinţe în plic”.  Dragnea mai spune că, pentru el și PSD, ideea unei amnistii nu este o „iluzie juridică”. El spune că trebuie găsită o soluție care să repare „nenorocirile” cauzate de protocoale, și a cerut guvernului să facă acest efort.

 

„Nu trebuie s-o mai lungească mult”, spune Dragnea, președinte al partidului de guvernare, condamnat penal definitiv cu suspendare într-un dosar și cu o sentință cu executare în primă instanță, la trei ani și șase luni, în alt dosar, în așteptarea celei definitive - de unde și presiunea pe care o pune pe emiterea, cu orice preț, a unei OUG care să aibă consecință amnistia și grațierea. 

 

 "Ideea aministiei nu este o iluzie juridică, ca să discutăm foarte deschis şi tranşant. Se vorbeşte în spaţiul public de foarte mult timp de a se găsi o soluţie sau un pachet de soluţii să se repare nenorocirile care au fost generate de implicarea serviciilor în justiţie, de implicarea procurorilor în instanţe şi de rezultatele odioase ale acestor protocoale ilegale şi neconstituţionale. Pentru mine şi pentru noi, ca partid, ideea unei amnistii nu este o iluzie juridică", a afirmat Dragnea.

 

"Trebuie să se găsească soluţiile pentru ca efectele acestor protocoale nenorocite să fie şterse. Nu trebuie să o mai lungească mult. Nu e amnistie, e în regulă. Să se dea posibilitatea ca cei nevinovaţi să nu mai plătească costul unei vânători de vrăjitoare care s-a petrecut în România. Să se dea posibilitatea judecătorilor să judece fără să fie terorizaţi”, spune Dragnea.

 

”În ce ţară din lume mai avem aproape două treimi dintre magistraţi cu dosare penale la DNA, la Parchet? Cum să creadă românul că un judecător este liber să-l judece?” - s-a întrebat Dragnea amestecând în discuție tema falsă a dosarelor penale pe care ”două treimi” dintre magistrați le-ar avea la DNA. 

 

”Din acest motiv într-un sondaj al domnului Pieleanu apărea un procent uriaş de români care credeau că pot ajunge nevinovaţi să fie condamnaţi. Până la urmă, şi judecătorii sunt oameni. Dacă sunt presaţi nu mai iau deciziile corect", afirmă Liviu Dragnea.

 

"Domnul Tudorel Toader trebuie să se hotărască, să se finalizeze propunerile de acte normative. Avem şi noi în Parlament [...] celebra ordonanţă 6 care le-a dat puteri de cercetare penală ofiţerilor SRI, în vremea Guvernului Cioloş. Această ordonanţă va fi picată, numai că discutăm săptămâna această ce punem în legea de abrogare a ordonanţei ca şi efecte după ce ordonanţa nu mai e în vigoare. Aici domnul ministru al Justiţiei trebuie să aibă o oarecare grabă", a mai declarat preşedintele PSD.

 

"[...] Din aceste motive ne-am bătut pentru legile Justiţiei, pentru punerea în acord a codurilor penale cu deciziile CCR, cu directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie şi cu deciziile CEDO. Din acest motiv nu vom ceda şi mergem în continuare înainte", a mai spus Dragnea, pentru a da o tușă europeană disperării sale. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22