Pe aceeași temă
Intrebat daca le-a prezentat omologilor din statele membre decizia Curtii Constitutionale a Romaniei privind demiterea din functie a Laurei Codruta Kovesi sau daca si-a schimbat parerea in aceasta privinta, in contextul aparitiei fostei sefe a DNA pe lista celor trei procurori care candideaza pentru conducerea Parchetului European, Tudorel Toader a declarat ca isi mentine punctul de vedere, relatează Ziare.com.
„Nu mi-am schimbat si, de regula, eu cand imi exprim un punct de vedere, il exprim documentat, ulterior rareori mi-l schimb.
Comunicarea a fost facilitata de asociatiile profesionale de magistrati, care inteleg ca s-au adresat ministrilor, sigur, de pe pozitii oarecum diferite. Din cate am aflat eu, informatiile deja sunt circulate si ajunse la ministrii de Justitie, nu de la mine, ajunse la ministrii de Justitie, ajunse chiar si la Parlamentul European", a precizat ministrul Justitiei, pentru Agrepres.
El a adaugat ca alegerea procurorul sef al Parchetului European cade in sarcina Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene, nefiind responsabilitatea sa ca ministru al Justitiei din Romania.
Șanse foarte mari pentru Kovesi să devină procuror-șef al Parchetului European
Laura Codruta Kovesi s-a clasat prima in cursa pentru functia de sef al Parchetului European, dupa interviul sustinut in fata unui juriu de specialisti in drept ai UE.
Acest juriu a intocmit o lista scurta de 3 candidati agreati pentru inalta functie, iar fosta sefa a DNA este pe prima pozitie, fiind urmata de Jean - Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania).
Imediat dupa ce a aflat vestea, Tudorel Toader a spus ca isi va informa omologii din UE despre asa-zisele abuzuri comise de Kovesi si ca le va trimite inclusiv decizia CCR care l-a obligat pe presedintele Klaus Iohannis sa o demita in vara anului trecut.
In acest context, trei asociatii de magistrati au facut apel la ministrii de Justitie ai UE, care se afla la Bucuresti, sa ia in calcul includerea pe ordinea de zi a reuniunii informale a JAI de vineri a situatiei respectarii independentei Justitiei din Romania.
In apelul lansat, este mentionata si incercarea lui Tudorel Toader de a bloca accesul Codrutei Kovesi la functia de sef al Parchetului European:
"Pe langa incercarea de inlaturare a procurorului general al Romaniei, prin aplicarea in oglinda a tiparului folosit in scopul revocarii fostului procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, semnalam, deopotriva, o alta atitudine de neinteles a unui ministru al Justitiei dintr-un stat membru al Uniunii Europene, si anume aceea de boicotare asumata institutional a nominalizarii unui procuror cetatean al statului in cauza (in speta, doamna procuror Laura Codruta Kovesi), pentru ocuparea postului de sef al Parchetului European, desi atitudinile de pana in prezent ale domnului Tudorel Toader apelau la respectarea principiului cooperarii loiale institutionale si la sentimentul de patriotism intrinsec oricarui ocupant al unei functii publice, presupunand abtinerea de la manifestari ce pot prejudicia grav imaginea unui magistrat roman ale carui competente si experienta profesionale au fost validate de Uniunea Europeana, prin plasarea sa in topul ordinii de preferinta in vederea ocuparii unei functii prestigioase, intr-o institutie noua, la ale carei baze institutionale Romania a contribuit din plin".