Toader spune că se renunță la prevederea din OUG care permitea judecătorilor să devină procurori

Laurentiu Gheorghe | 25.02.2019

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni după ce a avut discuții la Palatul Victoria cu premierul Dăncilă și unii reprezentați ai magistraților mici schimbări din OUG 7.

Pe aceeași temă

Toader a promis că va abroga săptămâna viitoare articolul 54 din OUG 7/2019, care are două prevederi principale. În primul rând, va fi abrogată prevederea care permitea unui judecător care avea și experiență de procuror să devină procuror-șef.

A doua prevedere despre care Toader a spus că va fi abrogată este mutarea avizului pentru candidații la postul de șef de parchet de la Secția de procurori a CSM la Plenul CSM.

Toader a spus că va redacta în această săptămână proiectul de OUG care să abroge aceste prevederi din OUG 7, urmând ca draftul să fie adoptat într-o ședință de guvern săptămâna viitoare.

Printre cei prezenţi la discuţiile de la Guvern au fost, potrivit ministrului Justiţiei, reprezentanţii CSM, UNJR, Asociaţia Magistraţilor din România, Asociaţia Procurorilor din România, Inspecţiei Judiciare, şi Secţiei Speciale pentru anchetarea infracţiunilor din justiţie.

Toader a mai anunțat instituirea unui mecanism de dialog între CSM și guvern: ”vom încheia un memorandum astfel ca fiecare proiect normativ să fie transmis la CSM cu cel puțin 5 zile înainte”.

G4Media.ro a demonstrat care a fost miza articolului 54 din OUG 7: popularea parchetelor la vârf cu judecători care conveneau PSD. Astfel, judecătoarea Corina Mândrilă de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) ar fi în cărţi pentru şefia Parchetului general (PG), după ce, pe 27 aprilie, expiră mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr. De asemenea, judecătorul Cristian Deliorga de la Curtea de Apel Constanţa ar fi pregătit pentru şefia DNA, potrivit aceloraşi surse. Deliorga a fost procuror şi chiar vicepreşedinte al CSM pe vremea lui Năstase.

Ministrul Justiției a mai spus că va mări salariile și va uniformiza nivelul de salarizare în sistem pentru IT-iști.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22