Pe aceeași temă
Toader a promis că va abroga săptămâna viitoare articolul 54 din OUG 7/2019, care are două prevederi principale. În primul rând, va fi abrogată prevederea care permitea unui judecător care avea și experiență de procuror să devină procuror-șef.
A doua prevedere despre care Toader a spus că va fi abrogată este mutarea avizului pentru candidații la postul de șef de parchet de la Secția de procurori a CSM la Plenul CSM.
Toader a spus că va redacta în această săptămână proiectul de OUG care să abroge aceste prevederi din OUG 7, urmând ca draftul să fie adoptat într-o ședință de guvern săptămâna viitoare.
Printre cei prezenţi la discuţiile de la Guvern au fost, potrivit ministrului Justiţiei, reprezentanţii CSM, UNJR, Asociaţia Magistraţilor din România, Asociaţia Procurorilor din România, Inspecţiei Judiciare, şi Secţiei Speciale pentru anchetarea infracţiunilor din justiţie.
Toader a mai anunțat instituirea unui mecanism de dialog între CSM și guvern: ”vom încheia un memorandum astfel ca fiecare proiect normativ să fie transmis la CSM cu cel puțin 5 zile înainte”.
G4Media.ro a demonstrat care a fost miza articolului 54 din OUG 7: popularea parchetelor la vârf cu judecători care conveneau PSD. Astfel, judecătoarea Corina Mândrilă de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) ar fi în cărţi pentru şefia Parchetului general (PG), după ce, pe 27 aprilie, expiră mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr. De asemenea, judecătorul Cristian Deliorga de la Curtea de Apel Constanţa ar fi pregătit pentru şefia DNA, potrivit aceloraşi surse. Deliorga a fost procuror şi chiar vicepreşedinte al CSM pe vremea lui Năstase.
Ministrul Justiției a mai spus că va mări salariile și va uniformiza nivelul de salarizare în sistem pentru IT-iști.