Pe aceeași temă
UPDATE: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a refuzat să facă declarații de presă marți dimineață, spunând că va susține o conferință de presă imediat după ședința de guvern în care se va adopta OUG de schimbare a legilor Justiției.
Deși proaspetele Legi ale justiției, nășite chiar de PSD-ALDE de abia ce au intrat în vigoare, ministrul Justiției e pus să le schimbe rapid, pentru a doua oară, un proiect de OUG emanat de Tudorel Toader, fiind trimis la CSM spre avizare, ocazie cu care a apărut în presă, prima oară în Adevărul. Graba e atât de mare pe capul lui Toader care a descoperit printre altele că procurorul general îi poate bloca ancheta pe care o efectuează pupila sa, Adina Florea în cazul Kovesi, chiar de la nivelul șefului Secției de investigare a magistraților, Gheorghe Stan.
În proiectul de OUG, Toader vrea ca avizul CSM la numirea șefilor marilor Parchete (DNA, DIICOT,...) să fie dat de Plenul CSM, care este proPSD prin influența șefei, Lia Savonea, și nu de către Secția pentru procurori a CSM care dă semne de independență. Astfel, ministrul Justiției modifică primul aliniat al Art 54 din Legea 303/2004 care va avea următorul cuprins:
„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.
Nu mai are importanță faptul că PSD-ALDE pleda prin noile Legi ale justiției la separarea carierei judecătorilor de cea a judecătorilor, și acum o dă la întors prin OUG.
De notat că în ce privește numirile la conducerea instanțelor, ministrul Justiției a lăsat atribuția la Secția pentru judecători a CSM întrucât aceasta, ca și plenul, este dominată și controlată de Lia Savonea, cu o poziție cunoscută pro-PSD.
În plus, Tudorel Toader vrea ca la șefia marilor parchete să poată fi propuși și judecători care au fost procurori, cum este Alina Ghica, vicepreședintele Curții de apel București, cea care a anulat completele de 5 judecători de la Înalta Curte și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum, a sesizat G4Media.ro.
Blocarea interimatelor la DNA și PG. La articolul 57 al Legii 303/2004, după alineatul 7 se introduce un nou alineat, alineatul 7’ cu următorul cuprins:
„Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”.
Iar la articolul 17 din Legea 317/2004 se modifică astfel prin OUG a lui Tudorel Toader:
”Delegările în funcțiile de conducere din parchete, prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanță de urgență, încetează în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”
De exemplu, DNA este condus acum cu delegare (interimar pentru 6 luni) de procurorul Nistor Călin. În momentul când OUG a lui Tudorel Toader intră în vigoare, interimatul lui expiră în 45 de zile și nu mai poate fi numit un alt interimar, ci trebuie numit un șef plin de către președinte, altfel instituția rămâne fără șef.
La fel, după ce în aprilie expiră mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr la șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ sau PG), el nu va mai putea fi delegat pe aceeași funcție de Secția pentru procurori a CSM, adică nu va mai putea rămâne să conducă PICCJ ca interimar timp de 6 luni, întrucât OUG a lui Tudorel Toader interzice acest lucru în cazul parchetelor unde numirea se face de către președintele țării.