Toader:Fugara Udrea ar putea fi adusă în țară chiar și în absența unui tratat de extrădare

Redactia | 06.06.2018

Fugara Udrea, care are de ispășit o pedeapsă de șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, ar putea fi extrădată din Costa Rica chiar și în absența unui tratat în acest sens, a declarat joi, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Pe aceeași temă

 

 

 

Chiar dacă pe numele ei a fost emis un mandat european de arestare și este dată în urmărire internațională, Elena Udrea se mai poate bucura suficient timp de plajă în calda și însorita Costa Rica și după ce va fi făcută și cererea de extrădare în România.

 

„Extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar și în absența unui tratat bilateral cu Republica Costa Rica. Am mai avut un caz de extrădare finalizat pe baza curtoaziei bilaterale”, a declarat ministrul Justiției Tudorel Toader.

 

Mandatul european de arestare înseamnă că, dacă Elena Udrea va fi găsită vreodată în Franţa de exemplu sau în altă ţară din Europa, ea va fi predată autorităţilor române. Poliţia a făcut şi cerere de urmărire internaţională - în baza acesteia poate fi predat un condamnat, care este găsit într-o ţară care nu face parte din Uniunea Europeană, cum este şi cazul Elenei Udrea.

 

Apoi, de procedura de extrădare se ocupă Ministerul Justiţiei, care trebuie să trimită toate documentele necesare în Costa Rica.

 

Elena Udrea ar putea fi adusă în ţară în baza Convenţiei Naţiunilor Unite Împotriva Corupţiei din 2003. Atât România cât şi Costa Rica au semant acest acord bilateral.

 

Actul obligă statele semnatare să extrădeze cazurile de corupţie. Oricum, procedura ar putea dura foarte mult. Elena Udrea se află în procedură de a obţine statut de refugiat, iar în această perioadă nu poate fi extrădată.

 

Articolul din Convenţie privind extrădarea prevede că acesta se aplică infracţiunilor de corupţie, "atunci când persoana care face obiectul cererii de extrădare se află pe teritoriul statului parte solicitat, cu condiţia ca infracţiunea pentru care se cere extrădarea să fie pedepsită de dreptul intern al statului parte solicitant şi al statului parte solicitat".

 

"Un stat parte a cărui legislaţie o permite poate acorda extrădarea unei persoane pentru oricare dintre infracţiunile stabilite conform prezentei convenţii care nu sunt pedepsibile în baza dreptului său intern", se arată în document.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22