Toate procesele judecate de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte au fost întrerupte.

Laurentiu Gheorghe | 14.01.2019

Decizia a fost anunțată de un complet de 5 judecători care a sesizat secțiile unite pentru o schimbare a jurisprudenței ÎCCJ. Termenele de judecată au fost amânate până la clarificarea acestei spețe.

Pe aceeași temă

Sesizarea secțiilor unite ale instanței supreme vizează decizia CSM din 13 decembrie care a stabilit ca acele completuri formate la jumătatea lunii decembrie își păstrează dosarele care le-au fost repartizate, iar cauzele nu vor fi repartizate din nou aleatoriu la completurile trase din nou la sorți la începutul acestui an, așa cum era practica obișnuită la instanța supremă, dacă nu era începută propriu-zis judecarea cauzelor.

Președintele Completului 1 Penal de 5 judecători de la Curtea Supremă, Iulian Dragomir, care este și vicepreședintele ICCJ, a anunțat în sala de judecată că s-a dispus întreruperea cauzei în care este implicat un fost senator PSD, un dosar mai vechi pentru fapte de abuz în serviciu. În toate celelalte dosare, termenele de judecată au fost amânate în așteptarea unei decizii a secțiilor unite. Din completul de 5 mai fac parte: Simona Neniță, Marius Foitos, Ionuț Matei și Geanina Arghir.

Printre cazurile care aveau termene fixate pentru astăzi se numără cel al fostului premier Victor Ponta, achitat în primă instanță în dosarul Rovinari-Turceni.

Pe rol mai este și dosarul retrocedărilor de păduri presupus frauduloase, în care este vizat printre alții și fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc, precum și unul dintre dosarele fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, împreună cu fostul primar Iulian Bădescu.

Toate aceste dosare au fost amânate la începutul lunii decembrie pentru astăzi. Este vorba despre dosare aflate în etapă finală, a apelului.

Decizia de suspendare a survenit în ședința de azi când completul de 5 judecători trebuia să judece apelul fostului senator PSD Victor Mocanu, fost președinte al CJ Buzău, condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în cazul unor contracte supraevaluate pentru achiziția de aparatură medicală pentru maternitatea Spitalului Judeșean.

"Completul de 5 judecatori, vazand dispozitiile hotararii CSM prin care s-a stabilit ca toate dosarele repartizate in 13 decembrie sa ramana la Completurile trase la sorti in decembrie anul trecut, avand in vedere jurisprudenta care arata ca dosarele raman doar la Completurile care au inceput administrarea probelor, punem in discutie sesizarea Sectiilor Unite in vederea schimbarii jurisprudentei. Stabilim sesizarea Sectiei Penale pentru a spune un punct de vedere. Punem in discutie suspendarea proceselor", a arătat instanța, citată de Mediafax.

Toate procesele de la aceste completuri de 5 judecători au fost amânate pentru 4 februarie, în așteptarea unei decizii a Secțiilor Unite.

Background

"Epopeea completurilor" de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum o numea președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a continuat și în acest an. Astfel, în 3 ianuarie au fost trase la sorți completurile de 5 judecători pentru anul 2019, altele decât cele desemnate deja pentru dosarele din data de 13 decembrie. Atunci, au fost stabilite completurile care vor judeca mai multe procese cu miză, precum cel în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Problema completurilor de 5 judecători de la instanța supremă, care se constituie prin tragere la sorți, apare într-una dintre cele trei legi controversate ale justiției modificate de Parlament - cea privind organizarea judiciară. Legea a intrat în vigoare în luna iulie. Dacă înainte existau de drept președinți ai acestor completuri de judecători, noile prevederi arată că la începutul fiecărui an toți președinții se trag la sorți. După intrarea în vigoare a legii, conducerea ICCJ a decis ca noua procedură privind tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători să se aplice începând cu ianuarie 2019. Un astfel de complet, mai exact completul 2, judecă procesul lui Liviu Dragnea (amânat pentru 21 ianuarie).

La începutul lunii octombrie, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului în care sunt aplicate noile prevederi cu privire la formarea completurilor de 5 judecători. Răspunsul CCR - noua lege trebuie pusă în aplicare deîndată, iar Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să organizeze altă tragere la sorți. Instanța supremă s-a conformat, dar constituirea completului a fost contestată în instanță de către Liviu Dragnea (în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman), pe motiv că tragerea la sorți a fost făcută înainte de motivarea deciziei CCR. Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză liderului PSD, hotărând că noile completuri sunt nelegal constituite. În aceste condiții, toate procesele din decembrie, de la completurile de 5, între care și dosarul lui Dragnea, au fost suspendate.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ulterior o nouă procedură de constituire a completurilor de 5, iar în 13 decembrie a avut loc o nouă tragere la sorți.

În urma deciziei Curții Constituționale, mai mulți condamnați au depus contestații în anulare în cazul sentințelor pronunțate de completurile de 5 judecători.

Astfel, în ultima perioadă au obținut decizii de suspendare a executării pedepselor condamnați celebri precum fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, fosta șefă a DIICOT Alina Bica, încarcerate în Costa Rica, foștii miniștri Dan Șova și Constantin Niță, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, fostul șef ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu. Toți au fost puși în libertate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22