Tolontan: „Sânta Treime” cu care Vlad Cosma taxa contractele încheiate de tatăl de la CJ Prahova

Laurentiu Gheorghe | 09.04.2019

Anchetarea foștilor procurori de la DNA Ploiești nu trebuie să conducă la distrugerea probelor obținute perfect legal din dosarele pe care le-au instrumentat și care devoalează mecanismele corupției.

Pe aceeași temă

„În aceste zile, la Secția de investigare a magistraților se petrece un fenomen necunoscut publicului. Inculpați, martori sau denunțători își retrag declarațiile din procese penale de corupție, susținând că au fost forțați de procurori să le facă”, se arată în ancheta publicată pe Tolo.ro.

„În paralel, condamnările din unele procese sunt șterse și judecata este reluată de la zero”, se mai arată în articol. Problema este că sunt în pericol a fi eliminate din dosare documente bancare care dezvăluie circuite ale banilor prin conturi, care ajung în final la partid și în propriile buzunare. Pe lângă faptele de care sunt acuzați, procurorii DNA Ploiești, împreună cu Poliția, Oficialul de Combatere a Spălării a Banilor, ANAF și Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI este pus în evidență în întreg mecanism de delapidat bani de la buget.

Piesa incriminatoare pentru clanul Cosma este reprezentată de un stick de memorie descoperit de DNA pe care s-a ținut contabilitatea paralelă a mafiei, realizată chiar de cei care extorcau firmele și direcționau banii spre partid și către clanul Cosma.

La o percheziție, DNA a descoperit pe un stick de memorie contabilitatea paralelă a mafiei, scrisă chiar de mâna celor care extorcau firmele și pasau banii către partid și către clanul Cosma!

În ecuația Justiției, s-a adăugat Secția pentru investigarea magistraților aflată în directa subordine a ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a căpătat o mare putere și care are instrumente de a interfera cu lupta anticorupție, preluând instrumentarea unor dosare foarte importante pentru corupția de la vârful Puterii.

Istoria anchetelor demarate de DNA Ploiești

Tolontan face o paralelă cu un mare caz de corupție descoperit în 2014 în Brazilia, care implica gigantul petrolier Petrobras, și care a pornit de la o banală perchiziție dintr-o spălătorie unde câțiva mafioți necunoscuți colectau mari sume de bani.

S-a dovedit că acești bani erau șpăgile din contractele încheiate de compania de stat Petrobas cu firme subcontractoare. Din supraevaluarea contractelor, companiile plăteau mari sume directorilor din companie, politicieni care închideau ochii și interlopi.

Chiar dacă sumele sunt cu ceva ordine de mărime mai mici, procurorii DNA au reușit s găsească un mecanism similar și la noi, plecând de la un amănunt care părea nesemnificativ. Pe 17 octombrie 2013, când au făcut o percheziție la domiciliul unei anonime, Cecilia Stroe, cei din DNA Ploiești au găsit un stick de memorie, dar de pe care fuseseră șterse datele.

Experții de la Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI au reușit să recupereze datele de stickul de memorie de 4 GB, descoperind înregistrările contabile ale șpăgilor plătite de firmele care primeau contracte de la Consiliul Județean Prahova.

Toate lucrările pentru spitale, drumuri, canalizare etc erau taxate la preț dublu, pentru ca ulterior banii să fie reîmpărțiți după o formulă clasică.

Prima plată era de 10% din valoarea contractului care mergea direct „la partid”.

Apoi, cei 90% din banii rămași se scădea costul real, iar din profit 2/3 mergeau la patronul firmei iar 1/3 se împărțea în mod egal între persoanele codificate „R” și „V”. Astfel cei doi, R și V împărțeau „sfânta treime” din profitul firmelor contractoare cu Consiliul județean Prahova.

Procurorii au descoperit că enigmaticii „R” și „V”, care împărțeau frățește șpaga erau Răzvan Alexe și Vlad Cosma, fiul atotputernicului șef de Consiliu Județean Prahova, Mircea Cosma.

Imobilul unde avea Alexe biroul și se făcea calculul ”comisioanelor” aparținea, prin firmele Unitrans și Unitehnica, lui Vlad Cosma și mamei acestuia, după cum scriu procurorii DNA Ploiești în rechizitoriu.

„Alexe Răzvan și Vlad Cosma le garantau reprezentanților societăților câștigarea licitațiilor la nivelul Consiliului Județean Prahova”, declarația unui martor sub acoperire din Dosarul 1547/1/2014

Pus în fața probelor, Alexe a preferat să vorbească. Contabila lui, la fel. Nici nu prea aveau soluții, căci sistemul descris în contabilitatea banilor negri de pe stick a fost confirmat de procurori:

Urmare a investigațiilor, se alcătuiesc mai multe dosare penale.

Ca și Cecilia Stroe, Răzvan Alexe a recunoscut în totalitate faptele pentru care a fost trimis în judecată.

Este judecat în procedură simplificată și primește, în noiembrie 2016, doar 2 ani și 6 luni închisoare în dosarul 1547/1/2014.

În aceeași sentință, Vlad Cosma a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar tatăl său, Mircea Cosma, la 8 ani.

8 milioane de lei au dispus judecătorii de la Înalta Curte să fie reținuți de la cei condamnați.

Continuarea anchetei o puteți citi aici: CUM ÎȘI TRĂGEA VLAD COSMA DIN „SFÂNTA TREIME” A PROFITULUI COMPANIILOR CARE PRIMEAU LUCRĂRI DE LA CONSILIUL JUDEȚEAN CONDUS DE TATĂL SĂU!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22