Pe aceeași temă
UPDATE: Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale, a confirmat pentru Mediafax ca ministerul a folosit produse Hexi Pharma timp de zece ani, precizand ca acestea au fost scoase din uz in urma aparitiei acestor informatii in presa.
Tolo.ro arata ca Ministerul Apararii Nationale a confirmat informatia: "Pentru asigurarea asistentei medicale in teatrele de operatii au fost folosite, in ultimii 10 ani, si produse biocide fabricate de SC HEXIPHARMA SRL".
28 de soldati romani au murit de-a lungul timpului in Afganistan, Irak si Bosnia, existand de asemenea 130 de raniti.
"După apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în țară, cât și în teatrele de operații", a precizat MApN pentru Gazeta Sporturilor.
Conform sursei citate, MApN a precizat ca "produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piata conform prevederilor legale, au fost achizitionate in sistem centralizat pentru unitati sanitare din reteaua Ministerului Apararii Nationale."
Antisepticele produse de Hexi Pharma au fost folosite insa pentru toate interventiile medicale din bazele militare ale romanilor in ultimii ani.
Căpitanul Moise, citat de Tolo.ro, a afirmat că medicii români au asigurat asistență nu doar soldatilor romani ci și armatei afgane și populației civile din zonă.
Cititi integral investigatia pe Tolo.ro.
***
Testele coordonate de Guvern au aratat ca produsele furnizate de Hexi Pharma sunt neconforme. Probele de dezinfectanti medicali de la Hexi Pharma trimise la ICECHIM au aratat ca in unele cazuri substantele erau diluate de pana la zece ori, a declarat acum cateva zile, la Palatul Victoria, Victor Strimbu, secretar de stat in ministerul Sanatatii.
Pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii produsi de o firma autohtona utilizati in unitatile sanitare, a anuntat Parchetul General.
PICCJ a inceput urmarirea penala in rem pentru "zadarnicire a combaterii bolilor" si "falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse" in cazul dezinfectantilor din spitale.