Tolo.ro: Armata romana folosea dezinfectanti Hexi Pharma pentru soldatii din Afganistan

Vlad Toma | 18.05.2016

Conform unei noi investigatii publicate de tolo.ro, armata romana ar fi folosit in ultimii 10 ani dezinfectanti produsi de Hexi Pharma pentru ingrijirea soldatilor romani raniti pe fronturile din Afganistan, Irak si Bosnia.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale, a confirmat pentru Mediafax ca ministerul a folosit produse Hexi Pharma timp de zece ani, precizand ca acestea au fost scoase din uz in urma aparitiei acestor informatii in presa.

 

Tolo.ro arata ca Ministerul Apararii Nationale a confirmat informatia: "Pentru asigurarea asistentei medicale in teatrele de operatii au fost folosite, in ultimii 10 ani, si produse biocide fabricate de SC HEXIPHARMA SRL".


28 de soldati romani au murit de-a lungul timpului in Afganistan, Irak si Bosnia, existand de asemenea 130 de raniti.


"După apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în țară, cât și în teatrele de operații", a precizat MApN pentru Gazeta Sporturilor. 
 

Conform sursei citate, MApN a precizat ca "produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piata conform prevederilor legale, au fost achizitionate in sistem centralizat pentru unitati sanitare din reteaua Ministerului Apararii Nationale."


Antisepticele produse de Hexi Pharma au fost folosite insa pentru toate interventiile medicale din bazele militare ale romanilor in ultimii ani.

 

Căpitanul Moise, citat de Tolo.ro, a afirmat că medicii români au asigurat asistență nu doar soldatilor romani ci și armatei afgane și populației civile din zonă.Cititi integral investigatia pe Tolo.ro.

 

***

 

Testele coordonate de Guvern au aratat ca produsele furnizate de Hexi Pharma sunt neconforme. Probele de dezinfectanti medicali de la Hexi Pharma trimise la ICECHIM au aratat ca in unele cazuri substantele erau diluate de pana la zece ori, a declarat acum cateva zile, la Palatul Victoria, Victor Strimbu, secretar de stat in ministerul Sanatatii.

  

Pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii produsi de o firma autohtona utilizati in unitatile sanitare, a anuntat Parchetul General.

 

PICCJ a inceput urmarirea penala in rem pentru "zadarnicire a combaterii bolilor" si "falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse" in cazul dezinfectantilor din spitale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22