Tolo.ro: Spitalele publice folosesc dezinfectante slabe. Directia de Sanatate inchide ochii

Vlad Toma | 25.04.2016

Tolo.ro publica o noua investigatie despre situatia spitalelor romanesti, aratand, pe baza unor documente, ca dezinfectatele folosite in spitalele publice sunt de slaba calitate iar Directiile de Sanatate Publica nu iau masurile necesare pentru a bloca acest fenomen.

Pe aceeași temă

 

Investigatia publicata pe tolo.ro arata ca cel mai mare furnizor de dezinfectate al spitalelor romanesti a livrat in ultimii ani produse cu o calitate foarte scazuta, iar Directiile de Sanatate Publica, aflate in subordinea ministerului Sanatatii, nu au luat masurile necesare pentru blocarea acestui fenomen. 

 

Investigatia arata ca principalul furnizor de dezinfectate al spitalelor romanesti livreaza produse cu „o concentrație mai scăzută decât pe etichetă”, fapt descoperit chiar de unele rapoarte oficiale ale DSP. 

 

Desi studiile arata ca Romania are cele mai rezistente bacterii la antibiotice din intreaga Europa, autoritatile sanitare nu au facut investigatii serioase in privinta dezinfectantelor care se folosesc in spitale.

 

"Spitalele din România își curăță zilnic încăperile, medicii din România se spală pe mâini la fiecare operație și instrumentarul medical se sterilizează cu substanțe pe care autoritățile medicale nu le controlează chimic, în laborator. Nu le verifică prin sondaj. Și știți ceva?  Nu le verifică nici măcar pe cele pe care le descoperă că au „neconformități”."

 

Cititi integral investigatia pe tolo.ro

 

***

 

13 persoane ranite in incendiul din Colectiv ar fi murit din cauza unor infectii intraspitalicesti, conform unei investigatii publicate acum 3 saptamani de Mirela Neag si Catalin Tolontan. Ancheta a avut la baza dosarele acestor pacienti, oferite de medicii de la spitalele Sf. Pantelimon, Spitalul de Arsi, Spitalul Municipal de Urgenta si Sf. Ioan.

 

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş, a afirmat in martie, la Realitatea TV, că România nu are capacitatea de a identifica toate infecţiile nosocomiale (intraspitalicești) și a anunțat că va fi eliminată prevederea care împiedică raportarea numărului real de infecții din spitale.

 

"Situaţia este de aşa natură încât nu putem să avem în evidenţă toate aceste infecţii", a declarat ministrul, la Realitatea TV, precizând că se întâmplă acest lucru din cauza lipsei personalului şi a procedurilor standard.

 

"Sunt prea puţini specialişti care să analizeze aceste infecţii. Ar fi nevoie de o celulă la nivelui fiecărui spital", a spus ministrul, adăugând că acel articol din contractul de management care prevede că fondurile alocate scad în funcţie de infecţiile raportate este unul nefericit, care urmează să fie eliminat.

 

"Există infecţii şi trebuie să ştim care sunt acelea. Sunt şi bacterii care pot fi uşor de îndepărtat", a completat Patriciu Achimaş, adăugând că în curând vor fi anunţate noi măsuri privind acest domeniu.

 

Întrebat dacă a spus vreunui pacient că în altă ţară ar fi tratat mai bine, ministrul Sănătăţii a recunoscut că a făcut acest lucru. "Există situaţii excepţionate pe care nu le putem trata. Trebuie să ne dorim să rezolvăm majoritatea cazurilor, iar cele excepţionale să fie tratate acolo unde se pot trata", a mai declarat Patriciu Achimaş.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22