Pe aceeași temă
Tolo.ro arata ca aproape toate firmele care producea biocide dadeau bani pentru a castiga contracte cu spitalele.
Medicul citat arata cum se desfasurau lucrurile: "Teoretic, comisia de licitatii era independenta. Practic, era vorba de bani. Aproape toate firmele de biocide dadeau bani... dar Hexi avea un specific. Se stia ca produsele lor sunt slabe. Si atunci, ei plusau la bani, fata de altii. Cand am ajuns in spital am aflat acest lucru. Era un lucru general cunoscut, larg raspandit…"
Din acest mecanism nu lipsesc partidele politice, medicul citat aratand ca directorii care permiteau trucarea licitatiilor dadeau o parte din bani partidului care ii acoperea: "Directorul general al unui spital primește și 30% din contractul pe dezinfectanți. Însă o parte din bani îi dă mai departe protectorului politic, pentru cheltuieli de partid."
Conform microbiologului citat printre cei care primeau bani se numarau: directorul general 30%, directorul medical 5%-10%, președintele comisiei de licitație, șeful de la achiziții, epidemiolog, directorul economic si asistenta șefă.
Medicul citat considera ca problema infecțiile nosocomiale este mult mai grava decat se crede: ”Un lucru mai puțin cunoscut în legătură cu infecțiile nosocomiale este numărul mare de purtători. Pacientul care se infectează în spital le dă celor de acasă. Cei din familie devin purtători, merg pe stradă și nici nu știu acest lucru. Oamenii colonizați sînt mult mai mulți decît numărul celor la care bacteria se manifestă” a mai spus medicul citat.
Cititi integral investigatia pe Tolo.ro.