Tomac crede ca alegerile parlamentare ar putea fi anulate daca CCR admite sesizarea PMP

Dora Vulcan | 25.11.2016

PMP a contestat in instanta modul in care a fost stabilit numarul de mandate atribuite reprezentantilor romanilor din diaspora, iar Curtea de Apel a trimis exceptia de neconstitutionalitate la CCR.

Pe aceeași temă

 

 

 

Alegerile parlamentare din 11 decembrie ar putea fi anulate, daca CCR admite o sesizare facuta de PMP in instanta, sustine Eugen Tomac.

 

 

"Am sesizat neconstitutionalitatea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului si Camerei Deputatilor si cerem ca CCR sa decida cat mai rapid cu privire la neconstitutionalitatea mai multor articole. Legea 208/2015 trebuie urgent judecata de CCR, pentru ca, in cazul in care exceptia de neconstitutionalitate ridicata de mine imi va da castig de cauza, alegerile trebuie anulate si modificata legea astfel incat articolele pe care le sesizam noi sa fie in conformitate cu aspectele care tin de legalitate", a spus Tomac intr-o conferinta de presa, citat de ziare.com.

 

El a explicat ca Institutul "Fratii Golescu" a atacat in instanta hotararea data de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) cu privire la Registrul electoral al cetatenilor romani de peste hotare.

 

"La solicitarea acestei organizatii, am intervenit si eu in proces si, in calitate de deputat care ii reprezinta pe cetatenii romani din strainatate, am ridicat si exceptia de neconstitutionalitate la norma de reprezentare a cetatenilor romani care locuiesc peste hotare", a spus Tomac, care este de parere ca numarul de mandate atribuit acestora este mult prea mic.

 

"Nu a existat niciun fel de fundamentare cu privire la mandatele pe care legiuitorul, respectiv Comisia de cod electoral patronata de PNL si PSD, a stabilit numarul de mandate pentru cetatenii romani din strainatate, in conditiile in care peste hotare, conform statisticilor oficiale ale statului roman, in urma recensamantului, aveam in evidenta peste 727.540 de cetateni romani.Daca s-ar fi tinut cont de art. 5 alin 1 si 2 cu privire la norma de reprezentare - pentru alegerea Camerei Deputatilor, aceasta este de 73.000 de locuitori pentru un deputat si 168.000 pentru un senator - la aceasta cifra pe care o avem in evidentele statului roman, in urma recensamantului din 2011, in mod clar numarul parlamentarilor trebuia sa fie mult mai mare", a declarat presedintele executiv al PMP.

 

Tomac a spus ca procesul in instanta a inceput de cateva luni, iar joi Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea sa de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate si a sesizat Curtea Constitutionala.

 

Pe legea actuala, romanii din diaspora ar urma sa fie reprezentanti in viitorul Parlament de patru deputati si doi senatori.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22