Tortionarul Visinescu nu scapa. Instanta i-a respins cererea de anulare a pedepsei

E.b. | 05.12.2016

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat pentru crime împotriva umanitîţii, a cerut instanţei supreme să îi anuleze condamnarea la 20 de ani de închisoare primită pentru crime împotriva umanităţii,

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE:  Contestația torționarului Alexandru Vișinescu prin care a solicitat anularea condamnării la 20 de ani de închisoare, pentru crime împotriva umanității, a fost respinsă, luni, de Curtea Suprema, transmite Digi 24. 

 

 

 Motivul ar fi că faptele s-au prescris din 1978, iar timp de 50 de ani organele judiciare nu au avut nicio reacţie judiciară în raport cu faptele sale, transmite News.ro.


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, luni, cererea lui Alexandru Vişinescu de anulare a condamnării sale, depusă în septembrie, la zece luni după ce a fost încarcerat pentru a executa pedeapsa de 20 de ani de închisoare.


În motivele invocate în contestaţia în anulare, Alexandru Vişinescu a arătat că la dosarul său nu există probe că ”organele fostului Partid Comunist ar fi făcut presiuni, de orice fel, de natură a împiedică organele judiciare, în perioada 1963-1989, să se sesizeze, să facă cercetări, să-l trimită în judecată şi eventual să-l condamne".


Vişinescu susţine că, timp de 23 de ani de la căderea comunismului, “organele judiciare au avut o atitudine total pasivă în raport de soluţionarea unor astfel de cauze” şi că ”timp de 50 de ani, nu a existat nicio reacţie judiciară în raport cu faptele colonelului Vişinescu Alexandru”.


“În cauza privind pe inculpatul Vişinescu, justiţia s-a aflat permanent într-o stare letargică timp de 50 de ani, după care, trezindu-se brusc, a încercat probabil să mai recupereze ce se poate recupera, dispunând condamnarea acestui inculpat pentru fapte deja prescrise”, se mai arată în contestaţia în anulare depusă la instanţă. 


Avocatul lui Vişinescu a mai arătat în contestaţie că, neexistând vreo cauză de suspendare a cursului prescripţiei, “acesta s-a împlinit, pentru faptele inculpatului, încă din anul 1978”.


Instanţa supremă a rămas, luni, în pronunţare pe admisibilitatea cererii lui Alexandru Vişinescu. 
 


Crime împotriva umanităţii

 

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu execută din 10 februarie pedeapsa de 20 de ani de închisoare primită în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii. Decizia a fost o premieră din punct de vedere judiciar, Vişinescu fiind primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani în urmă.


Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu de faptul că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi. Anchetatorii au identificat 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu. Doisprezece deţinuţi politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de Vişinescu.


Deţinuţii erau torturaţi fizic şi psihic, nu primeau medicamente şi îngrijire medicală, iar regimul impus de Vişinescu nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung.


"Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", potrivit procurorilor.


Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22