Pe aceeași temă
Spitalele din România riscă să rămână fără cadre medicale, medicii și asistenții dându-și demisia pe bandă rulantă sau luându-și concedii medicale de frica contaminării cu coronavirus.
După infectarea în masă a personalului medical de la Spitalul Județean de Urgență Suceava, tot mai mulți medici și asistenți de la principalele spitale din țară preferă să-și dea demisia sau să-și ia concedii medicale pentru a nu ajunge ei însuși pacienți în secțiile ATI bolnavi de Covid-19.
La Arad medicii ies la pensie
La Spitalul Județean de Urgență Arad opt medici aflați aproape de vârsta de pensionare și-au depus demisiile, în timp ce alți peste 80 de angajați și-au luat concedii medicale în ultimele zile.
Șase medici de la UPU și doi de pe alte secții au ales să plece. „Au anunțat că își depun demisia pentru a intra in pensie”, precizează conducerea spitalului într-un comunicat de presă.
Pe de alta parte, 83 de angajați - medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, registratori medicali si-au luat concediu medical, începând cu data de 23 martie.
„La nivelul SCJU Arad, avem 305 medici, 985 de asistenți medicali, 387 de infirmiere, 64 de brancardieri. Pentru a face fata unui aflux de pacienți infectați cu coronavirus, s-a dispus angajarea de personal medical pe o perioada determinata de șase luni. Pana acum, am angajat 20 de medici, 19 asistenți medicali si patru personal auxiliar”, mai arata comunicatul.
10 cadre medicale de la Spitalul de Psihiatrie din Brașov
La Spitalul de Psihiatrie din Brașov au fost înregistrate marți 10 demisii, și ar fi fost și mai mulți, dacă managerul spitalului nu ar fi reușit pe unii dintre ei să renunțe.
Sapte asistente, doua ingrijitoare si un medic psihiatru au demisionat de la Spitalul de Psihiatrie si Neurologie Brasov in ultimele zile, a declarat, managerul unitatii sanitare, dr. Nicusor Bigiu.
Spitalul de Psihiatrie si Neurologie Brasov, al doilea ca marime din judet, este pregătit pentru a primi și cazuri de pacienți infectați cu coronavirus și are in schema de personal 227 asistenti medicali si 250 de infirmieri, astfel ca demisia celor 7 asistente, dintre care majoritatea din sectia de la Zarnesti, nu va afecta activitatea.
Conform managerului, unitatea medicala a angajat, in ultimele zile, un medic infectionist si unul de igiena, in contextul in care Spitalul de Psihiatrie si Neurologie se pregateste sa primeasca si pacienti cu COVID in viitorul apropiat, dar si un psihiatru si un neurolog, cinci asistenti medicali, patru brancardieri si un infirmier.
La Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie din Brasov s-au luat deja o serie de masuri pentru a putea primi, in caz de nevoie, pacientii cu COVID-19 cu forme usoare si medii, dupa ce se epuizeaza locurile la Infectioase sau Pneumoftiziologie. Astfel, conform managerului, unitatea medicala are pregatite 16 paturi de ATI si alte aproximativ 100, in cazul in care situatia o va impune.
Spitalul din Orăștie a rămas fără ATI
La spitalul din Orăștie secția ATI ar putea să fie închisă după ce personalul medical și-a dat demisia în bloc. Singurul medic de terapie intensivă de acolo, cinci asistente și cinci infirmiere au demisionat luni. S-au ridicat și au plecat lăsând pacienții în grija unei singure asistente.
Demisii în bloc și la Timișoara
Cazuri asemănătoare s-au mai înregistrat și la spitalul din Mioveni, unde trei medici au demisionat.
La Spitalul CFR Timisoara, mai multe asistente au demisionat în bloc de teama contaminării cu coronavirus, cu toate că până în prezent în spital nu s-a consemnat nici un caz de infectare cu coronavirus. Managerul spitalului, Marius Olaru, a precizat că este vorba de 10 asistente și trei infirmiere, printre motivele invocate fiind patologiile de comorbiditate pentru unele dintre ele sau faptul că au în îngrijire copii și bătrâni.
Măsuri penalizatoare
Pentru că valul de demisii continuă, și sunt în continuare amenințări cu demisia, la nivelul Ministerului Sănătății se discută să fie dat un ordin de ministru pentru ca în momentul în care cineva, un cadru medical își depune demisia, să rămână în preaviz o lună și jumătate – 90 de zile, pentru că în fiecare zi asistăm practic la golirea spitalelor de cadre medicale, fie pentru că sunt infectate, și atunci sunt în spital pentru a primi tratament, fie pentru că sunt suspecte că ar fi infectate, și atunci sunt în izolare la domiciliu, fie pentru că de teamă pleacă din spital, așa cum s-a întâmplat astăzi la Orăștie.