Traian Basescu, declaratii la Cotroceni: Ma intrebau la Consiliul European daca ne-am hotarat sa iesim din UE

Fara Autor | 26.11.2012

Pe aceeași temă

Presedintele Traian Basescu face o declaratie de la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 18.30.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că din punctul său de vedere la ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes. De asemenea, preşedintele a declarat că la Consiliu toată lumea se aştepta să spună VETO şi era întrebat dacă România s-a hotărât să iasă din Uniunea Europeană, conform Mediafax..

Declaratiile presedintelui LIVE TEXT, conform Ziare.com:

- O asemenea expresie nu putea veni decat de la Mos Teaca. Legea Sigurantei sta in Parlament de doi ani.

- CSAT poate sa preia oricand o problema de siguranta nationala, fie ea alimentara, energetica, economica. Nu vad ce modificari trebuiesc facute.

- Nu trebuie sa scape nicio institutie a statului, toate trebuiesc atacate, iar Ministrul Apararii asta face.

- Niciun roman nu a meritat acele masuri de austeritate dar nu am avut solutie. Daca privim la ce se intampla in alta parte, sunt tari mari in zona euro care asteapta sa-si primeasca banii, sunt multumit ca nu am asteptat banii de afar sa platim salariile si pensiile. Asta o sa ma timp sa explic romanilor, sa obtin iertare.

- Se daoreaza romanilor care au suportat masurile de austeritate grele din 2010. Taierile de salarii, impozitarea pensiilor, 300.000 de slaariati din sectorul public au parasit serviciul, TVA-ul marit. Acestea ne-au dus la stabilitate macroeconomica si ne-au permis sa nu ajungem ca Grecia, sa stam cu sufletul la gura daca ne da cineva bani sa platim salariile si pensiile. Este un efect care a trecut, sa speram ca vom ramane stabili, daca ma intrebati de meritele guvernului actual....se datoreaza romanilor, ei au facut efortul. Iar pierderea de voturi a fost a PDL, ei si-au asumat masurile, asta e, pana la urma sunt moment cand un guvern, un presedinte, au lucruri mai scumpe decat votul.

- Inteleg ca dl Antonescu a dat al opt miilea avertisment dupa care a cazut pe spate si a adormit. Efort mare.

- Cine spune: daca nu numeste premierul il suspendam pe presedinte  - este cel putin iresponsabil. Responsabilitatea numirii unui prim-ministru este majora si o voi exercita cu responsabilitate. Nu poti sa numesti un rpemier care nu are solutii pentru tara, mai ales ca va prelua o tara care inca este stabilizata macroeconomic. Inca. (despre numirea premierului)

- Intrebati-i pe cei care au privatizat Petromul cand dl Victor Ponta era sef al Corpului de Control si in ce conditii au vandut si titeiul si 50% din gazele tarii, si dupa ce va raspunde ce conditii au pus la privatizare pot sa va dau si eu un raspuns. Pentru liniste, va pot spune ca CE isi face treaba, pentru ca o data intrat in UE trebuie sa respecti regulile. Deocamdata nu exista conditii tehnice pentru ca Romania sa poata exporta gaz. (despre procedura de infringement UE pentru exportul de gaze)

- Ma va obliga sa raspund, pentru ca aici a fost una din marile mele greseli: am considerat ca nu trebuie sa raspund atacurilro murdare ale celor din USl la adresa mea si nu numai. Acum, in camoanie, vazand ca neducandu-i capul sa le prezinte romanilor ce vor sa faca ei cu tara, o tin intr-un atac continuu la adresa lui Basescu. Poate pe romani ii pacalesc, dar nu si pe mine. (despre raspunsul la atacuri)

- Nu, dansul e ocupat cu campania, eu cu Romania (daca s-a intalnit cu Ponta).

- Deocamdata nu am primit nimic serios si daca imi cere cineva sa ma uit la televizor sa vad un buget...(despre bugetele pentru 2013 ale partidelor)

Intrebari

- Incetati sa ma mai implicati in campanie pentru ca ma obligati sa va raspund.

- Fac un apel la clasa politica sa abordeze lucrurile importante pentru Romania.IIn mult-hulita lege  a pensiilor exista obligativitatea indexarii pensiilor incepand cu 2013, iar in campanie nu am vazut decat abordari superficiale, cele mai multe mincinoase, care nu se adreseaza adevaratelor probleme: crearea locurilor de munca, plaat obligatiilor catre pensionari. Nu vad aceste dezbateri si mai sunt doua saptamani si sa nus-i imagineze cineva ca se pot numi guverne pe povesti. Este un avertisment extrem de serios pe care il fac public catre partide, ca deocamdata n-am vazut un buget pe 2013, sustinut de cei in campanie, care sa justifice guvernarea. II chem pe politicieni sa fie responsabili fata de electoratul carua ii cer votul.

- Ii aud pe politicieni vorbind veseli de modificarea consittutiei. Iar sunt mincinosi. Nu va d pe niciunul spunand ca printre cele ce vom modifica sunt si cele legate de referendumul din 2009, care cerea o singura camera si 300 de membri ai parlamentului. Le e foarte greu pentru ca ii mint pe romani inca o data. Acum, sunt peste 400 de parlamentari, dupa alegeri vor ajunge peste 500. Cum se justifica aparatorii poporului in nerespectarea unui referendum valid? Ei il vor respectat pe cel nevalidat din vara dar nu vor sa-l respecte pe cel valid.

- Eu cred ca mai degraba primul-ministru aprecia prestatia celor doi decat ca CSM a organizat, vezi-doamne, un circ. Nu. CSM a fost mai transparent decat Ministerul Justitiei si a vrut ca oricine interesta sa vada calitatea candidatilor la functia de procuror al Romaniei si procuror DNA, doua functii cheie ale statului. Nu vad de ce trebuie sa atace o institutie care a fost transparenta.

- Fac un apel in mod deosebit la lideriii USL sa inceteze atacurile la institutiile statului. Si ieri si azi, atacuri la ANI si CSM. Nu spun ca sunt perfecte, dar au misiunea lor si mai ales cand e vorba de CSM discutam de atacuri la adresa altei puetti in stat.

- Tin sa remarc si totul are o limita in tratamentul pe care il accept de la mincinosi: am vazut interviuri in care dl prim-ministru vorbeste de lectia pe care a invatat-o in aceasta vara si cum isi doreste coabitarea. Vreau sa-i spun ca cei carora le-a dat interviul au primit si delcaratiile de aici. Nu poti, pentru presa externa, pentru a-ti crea imaginea ca ai intele lectia verii, pentru ca ai nevoie de aceasta micnciuna, iar in taar sa il utilizezei pe Basescu si pe afise si virale si minciun cu ce s-a intamplat la Consiliu, nus e poate. In aceatsa epoca nu poti sa spui un ain tara si una in afara. Doar Ceausescu credea ca se poate, vad ca a venit si al doilea, Ponta. Il invit pe premier la o relatie corecta cu preseidntele si cu exteriorul.

- As vrea sa-i vad in dezbateri serioase pe oamenii astia, sa-i vad ca nu mai mint. Cum e vorba despre gradul de absorbtie.

- Ar fi bine ca domnul Ponta acre a fost seful corpului de control cand au fost privatizate aceste combinate sa se uite la felul in care au fost privatizate. Sa se uite daca se pot face locuri de munca pentru oameni.

- Acesti doi factori vor insemna o reducere masiva a cofinantarii noastre de la bugetul nostru de stat. Este atat de tehnic ca ma ingrozesc. Trebuie sa intelegem ca avem probleme, ca neexplicate vor ramane in aer, si poate le intelege si premierul, sunt convins ca daca se uita atent va intelege si mecanismele Consiliului, unde nu te duci cu bata, frate!

- A doua cheltuiala care schimba fata bugetului si pentru care trebuia sa negociem la UE este plata medicamentelor. Din martie suntem obligati sa platim facturile la 60 de zile in baza unei directive europene, nu putem sta ca pana acum la 180 zile, etc.

- Vreau sa vedeti ce insemana ce inseamna sa fii serios, credibil. In Romania mai intervin trei lucurri imporyante: va trebui sa dam o solutie pentru proprietarii care nu au fost despagubiti, pana in iunie sa prezentam la CEDO o lege. Nivelul de despagubiri ar atinge nivelul de 17 miliarde. Poate e mai mica, sper sa nu fie mai mare, dar Romnaia va trebui sa ia o decizie. Va fi rolul Parlamentului si a Guvernului sa propuna nivelul de despagubiri, dar de la anul trebuie sa inceapa sa plateasca.

- Toata lumea astepta sa spun veto si ma intrebau daca ne-am hotarat sa iesim din UE. E o gluma, dar am primit mici intepaturi cum este cu veto-ul Romaniei, care este unul din primele trei state in ceea ce priveste cresterea procentuala a bugetului in urmatorul exercitiu bugetar. La stadiul cum suntem acum ne calificam pe podium.

- Sumele alocate Romaniei cresc cu 5,3 miliarde, ceea ce ne va permite o crestere gradata a platilor directe catre agricultori de la 112 euro pe hectar la 183 de euro pe hectar in 2016. Obiectivul nostru, chiar daca nu exista niciun document care sa reglementeze acest lucru, sunt doar declaratii si dcuemnte politice, este sa incepem procesul de convergenta propus de comisarul roman, Ciolos. Este clar ca nu se va accepta propunerea unei accelerari a convergentei pe un program de patru ani, dar se va accepta un program pe sase ani, 2015- 2020 inclusiv.

- O prioritate a fost sa obtinem o flexibilizare a finantarii pentru agricultura. Am solicitat si am obtinut dreptul statului beneficiar sa mute 15% din suma dintr-un pilon in altul. La dezvoltare rurala vom avea 8 miliarde, care poate fi mutat la plati directe pentru agricultura sau animale.

- In sfarsit, plecand de la premisa ca acum dorim sa mai avem acord  cu Fondul,am solicitat sa existe un asa-numit...sa se mai adauge 10% la co-finantarea UE pentru statele membre care sunt in acord cu FMI de restructurare. Insemana ca daca ramanem in acord cu Fondul in 2014 sau in 2014-2020 vom avea un acord cu Fondul, vom beneficia de cofinantare de 95%, nu 85%.

- Am avut si un obiectiv partial indeplinit: cresterea prefinantarii de la 2% la 6-7%. In proiectul Van Rompuy este 2%, am obtinut 4%, dar nu consider discutia incheiata, i-am spus si lui Van Rompuy.

- Batalia noastra a fost ca TVA sa fie eligibil si platibil din bani europeni. Aceasta masura obtinuta si cresterea cofinantarii Uniunii de la 75% la 85% insemana o salvare de cheltuieli din bugetul de stat de 2,2-2,4 miliarde de euro pe an, ceea ce este extraordinar de bine pentru noi.

Dincolo de aceste cifre si mari dispute intre state, fiecare stat a avut prioritatile lui in discutiile cu Van Rompuy si cele bilaterale. Voi relua pe scurt si cu motivatie consistenta de ce Romania a fost interesata de conditiile de accesare a banilor. Pentru ca noi avem niste probleme. Pana acum doi-trei ani nu puteam trage banii pentru ca nu aveam componenta autohtona in buget. Pentru a nu mai fi in aceasta situatie si privind la cheltuielile pe care bugetul urmeaza sa le aiba, obiectivul nostru a fost sa diminuam presiunea pe bugetul de stat.

- De asemenea, o alta categorie de sanctiuni se aplica pentru dezechilibre macro-economice. Spre exemplu, deficitul de cont curent. Si aici se aplica suspendarea fondurilor cu 20-50%.

- Al doilea element asupra caruia s-a ajusn la consens era legat de introducerea tratatului fiscal in concluziile consiliului. Acel trata si parte din pachetul de sase reglementari care vizeaza stabilitatea macro-economica a fost acceptat a fi introdus in concluziile Consiliului. Devine un element care creeaza CE obligatia de a verifica parametrii macroeconomici ai celor 27 de state si creeaza Consiliului Uniunii (care se adreseaza numai guvernelor) ... aplica sanctiuni statelor membre care nu respecta, nu indeplinesc parametrii macro-economici. Sunt doua categorii de sanctiuni. Una este pentru depasirea deficitului bugetar. Pot fi legate de taierea de fonduri, care se pot face etapizat, de la 50-100% pe un an. Nu mai mult de 0,5-1% din PIB.

- Prima a fost legata de cifra bugetului. Erau state care cereau reducerea cu 50 de miliarde fata de proiectul CE, altele solicitau reducerea cu 70 de miliarde, altele cu 100, altele cu 200 de miliarde. Extrem de important a fost ca in cele doua zile s-a ajuns la o cifra care nu e nici 50 nici 200, ci 100. Bugetul ce va fi distribuit celor 27 de state este de 933 de miliarde de euro, distribuite pe sase capitole.

- Depinde viata noastra, in perioada urmatoare, de ce se va intampla in UE, depinde mai mult decat credem. Spun ca a fost un succes: au fost 27 de state care au rezolvat doua dispute formidabile anterioare.

- Contrar titrarilor de pe televiziuni sau a titlurilor din presa de azi, eu afirm ca la ultimul Consiliu European s-a inregistrat un succes, nu este niciun esec, nu o spun cu niciun parti pris, nu am ceva de aparat personal.

- Este un bun moment sa vorbim despre o institutie europeana, cum se intampla lucrurile acolo.


Ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu au avut loc vineri, cand seful statului a prezentat concluziile negocierilor de la  Consiliul European.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22