Traian Basescu despre procurorul general al României: Tiberiu Nitu, vanator de fost presedinte

M. B. | 24.05.2015

Pe aceeași temă

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat într-o emisiune a B1 Tv că nu și-a pierdut încrederea în justiție, chiar dacă se așteaptă să-I fie deschise 60 – 80 de dosare, cele mai multe având ca obiect activitatea de pe vremea când era primar. Nu se teme însă pentru libertatea sa, chiar dacă Tiberiu Nițu, procurorul general, a declanșat o adevărată "vânătoare" împotriva sa, a mai spus fostul șef de stat.

 

“Nu mi-am pierdut încrederea în justiție chiar dacă e posibil să mi se deschidă atâtea doare…  Când eram primar am avut câteva sute și la asta ma refer când am zis de 60- 80 de doare”, a explicat Băsescu numărul mare de cazuri în care se așteaptă să fie cercetat.

 

“Sunt oameni în sistem care încă își doresc să fie supuși unor politicieni care îi pot menține pe funcții. Nu sunt mulți, dar există”.

 

”E o vânătoare”, a declarat fostul șef al statului, adăugând că nu se teme nici că va fi arestat, chiar dacă dosarul ”Casa Mihăileanu” a fost redeschis.

 

”Nici măcar nu îmi este frică de evoluția dosarelor, fie că e vorba de dosarul Mihăileanu, dosarul cu pământul, cu spălarea de bani sau orice alt dosar. Știu că întotdeauna am respectat legea”, a explicat fostul președinte.

 

”Știam că Nițu este vânător de teroriști la Revoluție. Acum văd că a început să fie vânător de fost președinte. Mie personal mi se pare o exagerare ca după ce aceste dosare au fost închise nu pentru imunitatea președintelui, ci pentru inexistența faptei”, a răspuns Băsescu la întreabarea dacă Ponta șă Nițu îl vor la pușcărie.

 

”Premierul a spus și ieri că așteaptă breaking news în care Băsescu să intre la pușcărie alături de Udrea, a spus și la o mare adunare, acum o săptămână.Și Nițu nu e omul care să nu fie recunoscător omului care l-a propus. Probabil mai vrea un mandat și trebuie să fie atent că de la guvern se fac nominalizările pentru procuror general”, a subliniat fostul președinte.

 

Festivalul cătușelor

 

Referindu-se la oamenii pe care i-a numit în fruntea unor instituții importante (Florian Coldea, Laura Codruta Kovesi, Livia Stanciu), și de care a rămas dezamăgit la puțin timp după încheierea, pentru că “s-a creat un festival al cătușelor”.

 

Nu regretă că i-a numit în funcții pe cei de mai sus și ar face-o din nou, a declarat Băsescu, cu excepția lui Tiberiu Nițu.

 

“Chiar dacă omul este cercetat, acestuia trebuie să i se respecte dreptul la libertate și decență”, a spus Băsescu, revenind la tema cercetării în libertate pe care a abirdat-o de mai multe ori după plecarea de la Cotroceni.

 

”Mi s-a părut că a pornit un festival al cătuselor. Trebuie să remarc că de 2-3 săptămâni s-a diminuat. S-a pornit un festival care nu are nicio legatură cu democrația. Trebuie respctat dreptul omului la decență, dreptul de apărare. Am explicația mea, cred că s-a creat un vid de autoritate cu schimbarea între mine și Iohannis. Știau exigențele mele. O justiție puternică e o justiție capabilă să probeze, capabilă să condamne vinovații prin judecători”, a declarat fostul șef al statului.

 

Despre dosarele de la Palatul Cotroceni

 

Președintele Klaus Iohannis apovestit în cartea sa “Primul pas” că la preluarea mandatului, predecesorul său nu i-a predat niciun dosar și nici nu a luat nimic.

 

Traian Băsescu a declarat însă, la B1 Tv, că probabil Iohannis a înțeles prin dosare, dosare penale.

 

"Eu i-am predat bibliorafturile, toate țin de securiate. Probabil Iohannis nu a înțeles că bibliorafturile sunt dosarele pe care trebuia să i le predau", a spus Băsescu.

 

"Îmi respect statutul de fost președinte. Nu vreau să vorbesc public despre ce am discutat cu președintele Iohannis în privat. Ce am discutat cu actualul președinte nu are rost și nici nu pot să spun pentru că sunt un fost președinte", a mai adăugat acesta.

 

Despre controlul SRI

 

”Comisiile parlamentare nu sunt capabile nici prin atribuțiuni, nici prin structura lor să controloze serviciile de informații ale României. În momentul de față, controlul real al serviciilor nu se face”.

 

”Structurile de securitate sunt extrem de puternice în raport cu cetățeanul, în raport cu orice altă insituție a statului român”.

 

Despre prietenie și loialitate

 

Întrebat cine i-a mai rămas a[pturi după 10 ani de mandat, Băsescu a răspuns: “Familia. Și, din punct de vedere al loialității, Elena Udrea”.“Nu am fost prieten cu niciun politician cu care am făcut politică”, a mărturisit Băsescu.

 

“Sunt foarte puțini cei care au intrat în casa mea și eu în casa lor. Pot să îi număr pe trei degete de la o mână.  M-am dus la aniversări, nunți, botezuri, asta e altceva”.

 

“Am avut doar parteneri, e mai greu pentru un președinte să aibă prieteni. Nimeni nu se împrietenește cui tine doar de dragul prieteniei. Am un singur prieten din liceu, atât, e la Cluj”.

 

“În loialiate cred. Orice consilier seamănă un angajament de loialite față de președinte care nu are termen de prescripție”.

 

“Loialiatea înseamnă că ce ai văzut la Cotroceni rămâne acolo”, a mai spus Băsescu, făcând aluzie la cartea de mărturisi din culisele Cotrocenilor lansată duminică de Adriana Săftoiu, fost consilier al lui Băsescu.

 

Despre dezvăluirile în volum ale Adrianei Săftoiu

 

Adriana Săftoiu, fost purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale în mandatul lui Traian Băsescu și-a lansat duminică volumul  "Cronică de Cotroceni", în care vorbește în termeni duri despre fostul președinte.

Băsescu a comentat pe acest subiect spunând că nu a citit cartea acesteia, dar nimeni nu trebuie să își încalce principiile pentru bani.

 

”Nu am citit cartea doameni Săftoiu, dar aș trage o concluzie: mulți oameni amărâți în ziua de azi. E o perioadă în care nu mai ai surse de venituri și să îți încalci principiile (...)”, a comentat Băsescu.

 

”Slavă Domnului că m-am oprit cu încrederea în 2007”, a afirmat Băsescu despre momentul în care Săftoiu nu a mai ocupat funcția de consilier.

 

”Cu toți consilierii am avut despărțiri amiabile, dar cu Săftoiu e mult mai complicat. Consilierii prezidențiali nu sunt de capul lor, președintele află ce fac consilierii când nu sunt la Cotroceni. Sunt structuri de securitate care te anunță și previne. În 2007, înainte de suspendare, ne-am despărțit”, a mai spus Traian Băsescu.

 

Despre Ponta, ofițer acoperit

 

Fostul președinte a spus, făcând referire la cazul ”Ponta - ofițer acoperit”, că SRI nu a vrut să îi dea această informație, deși ar fi avut această obligație, ținând cont că președintele face numirile în Guvern.

 

”Am cerut Serviciului informații. Ce este remarcabil e că nu au mințit. Au zis că nu au voie să dea această informație. Dacă îmi dădeau informația, îl chemam pe Ponta să o spună pubic. După părerea mea, aveau obligația ca președintelui să îi spună pentru că președintele face numiri în guvern”.

 

Despre dosarul referendumului

 

”Condamnarea lui Liviu Dragnea nu este o dovadă că referendumul a fost fraudat. Dovada se află în secţiile de votare. Eu am avut sute de copii în care se vede că este aceeaşi semnătură de sus până jos a unor oameni care nu au ajuns în secţiile de votare. Văd ca vinovat pe acel slugoi din secţia de votare care a încălcat legea. Trebuia condamnat şeful secţiei de votare care a introdus buletine pentru oameni care nu au fost la vot, iar asta s-a întâmplat în mii de locuri”.

 

Despre Dosarul Microsoft

 

"E o minciună că Pescariu și Florica s-au autodenunțat din propria inițiativă la DNA. Instituțile știau înainte ca ei să se autodenunțe. Informații importante am din Microsoft am început să primesc din 2012. Numai eu am autorizat începerea urmăririi penale pentru cinci miniștri. Ați mai auzit ceva de ei? Ceva e putred".

 

"Au fost trimiși în judecată șpăgarii. Cei care au denunțat au rămas și cu banii și în libertare. Să-l lase liber, dar să-i ia banii. Cum putem tolera o asemenea lege? Prin denunț îți câștigi libertatea, dar nu și banii".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22