Traian Basescu despre raportul CE: Nu vom accepta formulari care nu reflecta realitatea

Fara Autor | 21.07.2010

Pe aceeași temă

Preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat nemulţumirea că Raportul Comisiei Europene este centrat pe Legea ANI, „schilodită" de Senat, motiv pentru care a fost trasă concluzia „inacceptabilă" că „România încalcă angajamentele asumate". Seful statului a cerut Guvernului sa realizeze un raport menit sa "clarifice" criticile CE si Parlamentului sa se reuneasca in sesiune extraordinara pentru a vota o noua lege ANi, dar si legea prin care se interzice suspendarea proceselor pe timpul judecarii la CCR a unei exceptii de neconstitutionalitate.





„De la acest incident - Legea ANI - să arunci o tentă profund negativă, când au fost suficiente progrese - remarcate în raport - mi se pare o exagerare şi nu suntem pregătiţi să o acceptăm (...) Cu tot respectul pentru CE, nu vom accepta formulări care nu reflectă realitatea", a spus şeful statului intr-o conferinta de presa tinuta marti.




El a arătat că, exceptând ANI, pentru care va cere oricum o sesiune extraordinară a Parlamentului, în privinţa celorlalte puncte convenite cu partenerii europeni, România şi-a îndeplinit obligaţiile. Din aceste considerente, Guvernul va realiza, în numele României, un raport menit să clarifice criticile din Raportul CE şi acuzaţia că ţara noastră nu-şi respectă angajamentele. Documentul va fi transmis nu doar CE, ci şi celorlalte state membre UE, plecând de la premisa că „România nu este responsabilă în faţa Comisiei Europene, ci în faţa statelor membre".





Nu în ultimul rând, preşedintele şi-a exprimat nemulţumirea că în Raportul CE au fost incluse domenii care nu fac parte din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, precum cel al achiziţiilor publice. „Nu înţelegem şi nu suntem de acord cu introducerea de subiecte colaterale", a declarat Traian Băsescu, precizând că, iniţial, în raport era abordat şi subiectul accesului în spaţiul Schengen. El a spus că din acest motiv are „îngrijorări" în legătură cu accesul României în spaţiul Schengen deşi rapoartele de până acum ale experţilor europeni au fost pozitive.





Ca urmare a criticilor aduse de CE autorităţilor de la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că solicită convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, eventual în prima perioadă a lunii august. Vizate sint, pe lângă Legea ANI, proiectul referitor la neîntruperea proceselor în instanţă când este invocată o excepţie de neconstituţionalitate (trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaţilor şi aflat, din decembrie 2009, la Senat) şi proiectul aşa-numitei Legi a micii reforme, care prevede, printre altele, simplificarea şi accelerarea procedurilor (aflat, spre avizare, la Consiliul Superior al Magistraturii).





De asemenea, preşedintele a vorbit iar, în contextul Legii ANI şi a deciziilor Curţii Constituţionale, de necesitatea revizuirii Constituţiei. „Dacă avem o Constituţie care nu permite transparenţă pentru interesele şi averilor celor aflaţi în funcţii publice atunci înseamnă că acem o problemă cu Constituţia şi procesul de revizuire trebuie să înceapă rapid", a declarat şeful statului.





Cit priveste organizarea unei sesiuni extraordinare, aceasta este la latittudinea sefilor celor doua camere. "Mă consult cu liderii partidelor cu privire la data unei sesiuni extraordinare. Imediat ce am un răspuns voi anunţa", a explicat Roberta Anastase. Mircea Geoană, pe de altă parte, susţine că nu-i poate chema pe aleşi din vacanţă înainte ca guvernul să vină cu un nou proiect şi să-l treacă prin comisiile parlamentare. "Nu, în acest moment este obligaţia guvernului să vină cu o formulă. Nu poţi să ai sesiune extraordinară decât dacă ai un text iniţiat clar şi discutat în comisii. Abia în clipa aceea ne vom gândi, sigur, la cea mai accelerată procedură", a precizat Geoană.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22