Pe aceeași temă
Traian Basescu reia criticile la adresa Justitiei. De aceasta data, fostul presedinte combate “iluziile” potrivit carora si-a incheiat discursul la adresa sistemului judiciar romanesc. Intr-o incercare de a combate reactiile negative provocate de ultimele sale declaratii, fostul sef de stat sustine ca acuzele sale nu sunt indreptate impotriva luptei anticoruptie, ci impotriva unei justitii “deformate”.
“Nu va faceti iluzii, voi continua sa ma exprim legat de Justitie”, isi incepe Traian Basescu argumentatia, intr-o postare pe Facebook.
Fostul sef de stat sustine ca nu poate fi acuzat ca este impotriva luptei anticoruptie, in conditiile in care “am initiat aceasta batalie pentru supravietuirea statului de drept”.
“Afirmatiile mele despre Justitie”, explica Traian Basescu, “nu sunt rodul unei reactii la cele intamplate unor apropiati (Elena Udrea - n.r.), ci a actiunilor Justitiei insasi din ultimele luni, actiuni prin care, pas cu pas, Justitia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecti si inculpati, prin lipsa de respect pentru demnitatea si libertatea oamenilor si pentru dreptul la aparare”, arata fostul presedinte.
Si, desi un stat nu poate fi considerat de drept si nu poate progresa fara un sistem judiciar solid, Basescu acuza procurorii si judecatorii de complicitate.
“Ce sanse mai are un inculpate in fata judecatorului daca el este pe aceeasi baricada cu procurorul?”, arata cel care a detinut doua mandate prezidentiale.
Basescu reia teza unei presupuse incalcari a drepturilor omului si acuza din nou Justitia televizata.
“Despre ce demnitate vorbim cand la simpla retinere de catre procuror il obligi (pe inculpat – n.r.) sa defileze prin fata presei incatusat?”, isi continua Basescu argumentatia.
Potrivit fostului sef de stat, “umilinta binemeritata” de cei implicati in dosare este condamnarea in instanta si nu “condamnarea publica inainte de a fi judecati”.
Mai multe critici
Afirmatiile de astazi vin in continuarea celor exprimate de fostul presedinte, cu cateva zile in urma. Invitat luni seara in emisiune la B1 TV, Traian Basescu a lansat un atac dur la adresa Justitiei.
“Lupta anticoruptie trebuie sa continue”, a spus fostul presedinte. Basescu a punctat nevoia ca institutiile anticoruptie “sa nu faca abuzuri”, vorbind din nou despre “guantanamizarea” stilului de actiune a procurorilor. De altfel, fostul sef de stat a criticat sefii institutiilor implicate in lupta impotriva coruptiei.
“Avem nevoie de o Justitie facuta pe baza demnitatii umane”, a spus Basescu luni seara, aratand ca Justitia are “o groaza de probleme”.
“Nu m-ati auzit niciodata sa spun ca sint perfecte. E o lista lunga de probleme pe care le are Justitia”, a spus fostul presedinte, punctand ca isi asuma atat castigurile, cat si esecurile acestui proces de reformare a Justitiei.
Procurorii si guantanamizarea
Fostul sef de stat nu a evitat sa lanseze critici fata de actiunile procurorilor “cu arestarile preventive”. Basescu a vorbit, in acest context, despre “niste excese” din partea procurorilor.
Un om caruia procurorul i-a pus catusele in urma unui denunt – atentie, in mandatul meu denunturile erau foarte putine, procurorii munceau pas cu pas, si mai puneau in dosar si elementele favorabile acuzatului. Este un tip de justitie care se face sub o presiune formidabila. Un om retinut si dus la arestare la Inalta Curte e primit cu un cortegiu de presa si cu informatii date presei. Deci pregatirea retinerii se face prin mijloace necinstite fata de un om care inca nu e condamnat”, a spus Traian Basescu.
El a mai aratat ca “se face iesirea triumfala din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar intre timp se dau la presa elemente din dosar. Cine a creat isteria in opinia publica? Procurorii care dau din dosare”, a continuat fostul presedinte.
Din punctul sau de vedere, “ nu pentru tipul asta de Justitie am luptat”, a spus Basescu, fara sa aiba o explicatie “de ce s-a ajuns la asta”.
Nici presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) nu a scapat de criticile fostului presedinte.
Despre Livia Stanciu, Basescu spune ca: “am vazut si declaratiile doamnei presedinte al Inaltei Curti, care a spus ca va fi un partener al DNA. Zau? Ce sanse are acuzatul cind stie ca presedintele Inaltei Curti a spus ca e partenerul DNA?”.
Traian Basescu a afirmat, in plus, ca nu exclude posibilitatea “sa se creeze condamnari nedrepte”, subliniind ca cei care aveau responsabilitatea “sa tempereze” erau judecatorii.
DNA si moda arestarilor
Nici Directia Nationala Anticoruptie (DNA), varful de lance al procesului anticoruptie, nu a fost ocolita de critici.
“Moda arestarilor e o pasiune a sefilor ca sa-si mai ia un mandat la DNA sau mai stiu eu unde. Astfel de abordari va face un deserviciu institutiilor, le va decredibiliza. Ganditi-va ce Justitie ne pregatim sa construim”, a spus Traian Basescu.
Totusi, dupa cum arata fostul presedinte, “nu vreau sa atac justitia, nu vreau sa compromit ce s-a facut in mandatul meu. Procurorul sa o faca cu legea in mana”, a mai aratat Basescu, vorbind despre o lege a raspunderii procurorului.
In replica, atat procurorul sef al DNA, Laura Kovesi, cat si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, au respins afirmatiile lui Basescu.
CITESTE SI: