Traian Basescu, dupa semnarea Tratatului de guvernanta fiscala: Statele semnatare isi impart controlul national pe buget si fiscalitate cu Comisia Europeana, care-si face rolul de jandarm

Fara Autor | 02.03.2012

Preşedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca "cele 25 de state semnatare (n.r. ale pactului de guvernanta fiscala) impart controlul national pe buget si fiscalitate cu Comisia Europeana, care-si face rolul de jandarm al respectarii Tratatului".

Pe aceeași temă

Preşedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca "cele 25 de state semnatare (n.r. ale pactului de guvernanta fiscala) impart controlul national pe buget si fiscalitate cu Comisia Europeana, care-si face rolul de jandarm al respectarii Tratatului".

In urma semnarii Tratatului de guvernanta fiscala de catre Romania, presedintele Basescu a declarat, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, ca "integrarea (pactului - n.red.) se va realiza pe doua cai: prin cresterea gradului de armonizare politica la nivelul UE si prin cresterea controlului institutiilor europene in vederea coordonarii politicilor fiscale", potrivit Hotnews.

"Euro nu e numai moneda tarilor euro, ci moneda UE, iar statele non-euro (cum e Romania - n.red.) au o derogare. Monedei euro i se adauga un sistem de sustinere, de control a performantei fiscal-bugetare a fiecarui stat membru."

In cadrul consiliului european, la summit, s-a vorbit si despre obiectivele Strategiei UE 2020:

"Pentru 2012 Consiliul a stabilit ca directiile de actiune sint legate de cinci prioritati:

  • consolidarea fiscala;
  • reluarea activitatii normale de creditare. Observati si politica BNR in acest sens;
  • promovarea cresterii economice;
  • combaterea somajului;
  • modernizarea administratiei publice."


"In materie fiscala", a spus presedintele, "ar fi de semnalat acordul pentru o serie de masuri care sa aiba ca scop colectarea mai buna. Deocamdata, Romania nu isi schimba sistemul fiscal."

In ceea ce priveste situatia din Siria, Basescu a spus ca "Am avut obiectii la propunerea de a ne retrage ambasadorii din Siria, avind in vedere ca erau 11.000 de cetateni romani, si am inceput deja extragerea lor. Am sustinut condamnarea severa a regimului de la Damasc."

De asemenea, privind stabilirea statutului Serbiei ca si candidat la aderarea in UE si blocajul impus de Romania in acest sens prin protocolul de respectare a drepturilor minoritatii romane in Serbia, presedintele a spus ca "Din pacate, sunt convins ca, absolut neintentionat, prietenii sirbi au uitat sa vina sa semnam protocolul. Noi nu am facut nimic altceva decit sa le amintim."

"A fost redactat un protocol care in proportie de 90% era negociat intre cele doua parti inainte de micul eveniment care a avut loc. Noi nu am facut nimic decat sa le reamintim, fara sa le amanam acordarea statului de candidat. Principala noastra problema este legata de dreptul de autoidentificare libera.

Asa cum am informat in Consiliu ieri (joi - n.red.), acest protocol trebuie transformat intr-un plan de actiune si care va avea o cadenta de implementare convenabila", a precizat Basescu.


Despre Tratatul fiscal, Traian Basescu a declarat:

  • Noi avem dreptul de a avea un deficit structural de 0,7, sintem in acest nivel, nu taiem nimic.
  • Deocamdata e o deschidere mai mare pentru obligatiunile romane in SUA decit in UE.
  • Politica noastra acum e sa schimbam structura datoriei publice. Observati ca au fost emisiuni cu scadenta la 10 ani, inlocuind emisiunile cu scadenta la 6 luni sau un an.
  • Pentru ca presiunea unei datorii mici, dar la termen scurt, e similara cu presiunea unei datorii mari. Poate ca peste 3 ani o sa ne para rau ca am luat dobinzi astfel, dar deocamdata presiunea datoriilor pe termen scurt e mare
  • Inca este prea putin, dar atit s-a putut face acum din punct de vedere politic. In 1992, cind s-au stabilit criteriile de la Maastrict, nu s-au putut stabili pirghiile. Acum, s-a copt suficient UE, s-a maturizat suficient, si vine Comisia si va verifica aplicarea criteriilor.
  • Pentru Uniune nu este suficient dar poate in cativa ani se va putea merge mai departe: spre exemplu prin unificarea sistemelor de taxe, unificare sistemelor de pensii.
  • Cred intr-o Europa federalizata ca singura solutie sa fim la pupitrul de comanda a procesului de globalizare. Alfet, ni se va intimpla ce ni se intimpla acum.
  • Cert este ca noi consideram un succes faptul ca Romania este parte a acestui tratat, mai ales ca am fost printre cei care au reactionat cel mai aspru la prezentarea lui;
  • Obiectivul a fost sa fim parte a acestui tratat pentru ca ne este usor sa ne incadram in consecintele lui iar stand in tratat integrarea in Zona Euro va fi mai usoara;
  • Politicieniii nu au decat sa faca ce vor cu acest tratat. Eu consider ca trebuie ratificat cat mai rapid.
  • Eu am constiinta impacata ca am facut ce trebuie pentru viitorul Romaniei.

Romania, alaturi de lideri a 25 de state membre ale Uniunii Europene, au semnat, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (UEM).

Marea Britanie si Cehia au refuzat sa semneze tratatul invocand motive de politica interna.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22