Pe aceeași temă
"Este esențial ca România să continue a-și respecta angajamentele rezultate din Tratatul Fiscal așa cum au fost convenite cu Comisia Europeană (pentru 2016 deficit bugetar 1,2% + 0,25% pentru componenta autohtonă la finanțarea proiectelor cu bani europeni), în așa fel încât obiectivul de a adera la Zona Euro la 1 ianuarie 2019 să nu fie abandonat. În mod clar, prin politicile fiscale și salariale, Doctor Ponta abandonase acest obiectiv. Altfel, riscăm să rămânem între țările de categoria a doua și asta depinde de noi. Soluție mai bună decât UE nu avem. Guvernul lui Dacian Cioloș are aici un rol decisiv", a scris Traian Băsescu duminică pe Facebook.
În sprijinul poziției sale, el susține că, la această oră, sunt destule guverne care caută soluții pentru a restrânge spațiul real al Uniunii Europene, utilizând criterii de genul adoptării sau nu a monedei euro sau prezența sau nu în spațiul Schengen.
"Spațiul Schengen urmează să fie supus unei reforme extrem de severe în lunile următoare, deci aici putem spune că se va produce o realiniere a șanselor. Aderarea la moneda euro va rămâne însă un criteriu fundamental pentru încadrarea țărilor în categoria I sau în rândul țărilor de categoria a doua", consideră Traian Băsescu.
***
O afirmație similară a făcut la sfârșitul lunii octombrie și viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Mesajele potrivit carora zona euro se clatina nu mai sunt credibile, spunea acesta.
Invitat la emisiunea “24 de minute” de la Digi 24, Bogdan Olteanu a spus ca, din punctul sau de vedere, moneda unica europeana ramane o tinta pentru Romania, in ciuda dificultatilor cu care se confrunta zona euro.
“Nu e in cea mai buna perioada a existentei (zona euro – n.r.), dar genul de mesaje ca zona euro se clatina le-am auzit de atatea ori, incat nu mai sunt credibile. Zona euro si-a aratat rezistenta. E vorba de economii solide, sanatoase, cu averi, cu resurse intelectuale, cu infrastructura. E una dintre cele doua zone cele mai prospere ale lumii. Pentru noi aceasta trebuie sa fie tinta”, a spu viceguvernatorul BNR.
Olteanu a transmis si cateva semnale catre Guvern, subliind nevoia ca Romania sa isi respecte angajamentele fiscale asumate la nivel international: “Presiunile s-au adunat, modificarile Codului Fiscal au fost semnificative si sunt in continuare, s-au facut cateva reforme suplimentare ale Codului Fiscal. (…)
Daca iti scazi veniturile si iti cresti cheltuielile, deficitul nu poate decat sa creasca. Esti sau nu credibil, ca ai promis un deficit si nu il respecti, poti sau nu la nesfarsit sa il finantezi cu costuri extrem de mici, asa cum Romania a reusit datorita conjuncturii interne si internationale sa o faca in ultima perioada”.
Viceguvernatorul a tinut sa sublinieze si ca “nu putem sa majoram salariile si sa reducem taxele in toate directiile, pentru ca nu avem de unde”, in contextul anuntul Guvernului Ponta privind majorari de salarii in Educatie si Sanatate.
CITEȘTE ȘI: Mugur Isarescu: Aderarea la moneda unica europeana, imposibila tehnic in 2019