Pe aceeași temă
"La Iohannis au fost mai multe componente. In primul rand a fost componenta Mihalache. Stim foarte bine ca Dan Mihalache a fost cu Mihai Gadea in Germania, in SUA. Un alt element a fost propria situatie. Si el (Klaus Iohannis - n.red.) e in situatia in care poate fi executat.
Al treilea element este teama de Voiculescu. Teama este de trustul media pe care il controleaza. La mine de 10 ani televiziunile lui Voiculescu incearca sa ma doboare dar nu reusesc. Probabil ca domnul Iohannis nu este pregatit pentru un astfel de tratament. Ca si comandant de nava eu am trecut prin valuri, prin foc. Credeti ca imi e teama de niste vorbe?", a explicat Traian Basescu, citat de ziare.com
Intrebat daca vrea sa ii transmita ceva presedintelui Iohannis, Basescu a spus: "Sa nu se lase papusarit de Voiculescu, acesta este mesajul".
Fostul presedinte a postat astazi pe contul sau de Facebook un nou mesaj pe aceasta tema:
"Era nevoie de Preşedinte!
Săptămîna trecută a fost confirmarea aceea ce spuneam la sfîrşitul mandatului : Evoluţiile pozitive din ultimii 10 ani în privinţa consolidării statului de drept, nu sunt ireversibile.
Să recapitulăm ziua de miercuri 17 februarie 2016:
1.Preşedintele Senatului pune în discuţie în plen, aplicarea unei hotărîri definitive a justiţiei şi o întreagă galerie de senatori condamnă fără scrupule ANAF şi guvernul, pentru îndrăzneala de a declanşa procedura de punere în aplicare a hotărîrii definitive;
2.La Camera Deputaţilor la votul despre arestare a unui parlamenta acuzat printre altele de influenţarea martorilor într-o anchetă penalăr, dispare majoritatea PSD+PNL (în frunte cu doamna Gorghiu) din sala de plen şi votul nu poate fi dat. Asta nu este apărarea drepturilor omului, ci a infractorului.
3.Avocatul Poporului se autosesizează şi declanşează o anchetă privind îndrăzneala ANAF de a aplica legea;
4.Preşedintele României, consideră punerea în aplicare a hotărîrii judecătoreşti ca fiind “banale motive administrative”.
Cele de mai sus s-au petrecut sub minciuna asumată de toţi a apărării dreptului la liberă exprimare,drept pe care nimeni nu l-a pus sub semnul întrebării şi în favoarea unuia care a furat 60 milioane euro, fapt pentru care a fost condamnat la 10 ani de închisoare.
În toată această desfăşurare de forţe politice înpotriva statului de drept, era nevoie de un Preşedinte al României care să apere statul. Păcat că pe Iohannis nu l-au ţinut brăcinarele să fie Preşedinte.
Atenţie, statul de drept nu este un bun cîştigat."
Declarațiile de miercuri ale președintelui
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la cazul trustului Intact, că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru ''banale motive administrative'', criticând abordarea ''heirupistă'' a ANAF.
"În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă", a declarat preşedintele la Biblioteca Centrală Universitară, înaintea unei dezbateri.
Preşedintele a mai spus că situaţia în care este trustul Intact este "neplăcută şi inutilă" şi că a constatat deschidere la factorii de decizie în acest caz, în urma discuţiilor pe care le-a avut pe această temă.
"Cu siguranţă prin discuţii aşezate şi calme până la urmă se găsesc soluţii convenabile", a mai spus miercuri Klaus Iohannis.
Iohannis revine asupra declarațiilor: Romania va ramane un stat de drept
Iohannis a revenit sambata asupra afirmatiilor facute cu cateva zile inainte: "Am facut aceasta afirmatie, miercuri, fiindca atunci evaluarea mea a fost ca este posibil ca prin actiunea - asa cum a fost ea conceputa, - sa fie afectata libertatea de exprimare, libertatea presei.
Acest lucru mi s-a parut ca trebuie atentionat. Ulterior am aflat ca aceasta afirmatie a mea, care era doar o atentionare - ca este posibil sa fie afectata libertatea presei - a fost interpretata in foarte multe feluri, poate si pentru ca m-am exprimat foarte succint. Din acest motiv vreau sa fac cateva precizari.
S-a vehiculat ideea ca mi-as fi schimbat abordarea, ca as fi apropiat de acest trust de presa, de aceasta televiziune. S-au facut fel si fel de supozitii, ca as fi mai putin atasat de statul de drept.
Toate aceste afirmatii sunt fara niciun fel de suport real. Eu sunt convins ca Romania este un stat de drept, va ramane un stat de drept si voi lupta ca Romania sa raman un stat de drept. Este evident ca o decizie judecatoreasca trebuie aplicata. Nu exista niciun fel de discutie in acest sens.
In acelasi timp, sunt ferm convins ca dreptul la exprimare, dreptul la informare si libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri castigate la Revolutia din 1989 si cred ca, oricand apare posibilitatea ca acestea sa fie suprimate - nu neaparat dintr-o intentie, ci dintr-o abordare stangace cateodata - acest lucru trebuie atentionat.
Eu nu sunt apropiat de aceasta televiziune. Poate unii sau altii isi amintesc dimpotriva ca in campania din noiembrie-decembrie 2014 accentele au fost tocmai de alta natura. Nu exista niciun fel de intentie din partea mea sa apar pe cineva in fata legii, eu vreau sa se impuna legea.
Sper ca prin aceste cateva precizari am lamurit un pic mai bine situatia. In acelasi context vreau sa spun ca am inteles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook", a declarat presedintele Iohannis.