Pe aceeași temă
Presedintele Traian Basescu va sustine sambata, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferinta de presa la care sunt invitati sa participe atat jurnalisti din presa centrala, cat si din cea locala. Presedintele a declarat in luna august ca isi va prezenta bilantul celor doua mandate dupa terminarea celui actual. Basescu este primul presedinte de dupa 1989 care a avut doua mandate succesive, relateaza Hotnews.
Traian Basescu isi incheie duminica, 21 decembrie, cel de-al doilea mandat de sef al statului, presedintele ales Klaus Iohannis urmand sa depuna juramantul duminica.
Dupa ce a fost ministru al Transporturilor, primar al Capitalei si presedinte de partid, in 2004 Traian Basescu a candidat pentru prima oara la alegerile prezidentiale, in contextul retragerii lui Theodor Stolojan, care invocase motive de sanatate.
In urma celui de-al doilea tur de scrutin, Basescu a castigat alegerile pentru prima functie in stat in fata lui Adrian Nastase.
In timpul primului sau mandat prezidential, Romania a aderat la UE, in 2007. De asemenea, in 2006, seful statului a prezentat, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, conduse si coordonate de istoricul si politologul Vladimir Tismaneanu.
In 2007, cel de-al treilea presedinte al Romaniei de dupa 1989 a fost suspendat din functie de catre Parlament. Pe fondul scandalului "biletelului roz", la initiativa PSD, Parlamentul l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu, insa rezultatul referendumului l-a reconfirmat in functie.
El a incercat sa introduca votul uninominal, insa referendumul organizat in acest sens nu a fost valabil din cauza numarului mic de votanti care s-au prezentat la urne.
Tot in primul mandat, presedintele Basescu a semnat decretul pentru organizarea referendumului de trecere de la sistemul parlamentar bicameral la cel unicameral in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale. Conform rezultatelor finale ale referendumului, 77,78% dintre alegatori s-au pronuntat in favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numarului de parlamentari, prezenta fiind de 50,95%, referendumul fiind astfel validat.
In 2009, Traian Basescu, sustinut de PDL, si-a depus din nou candidatura la Presedintie. El a castigat alegerile prezidentiale, in urma celui de-al doilea tur de scrutin, in fata lui Mircea Geoana.
In cadrul ceremoniei de validare de la CCR, Traian Basescu declara ca obiectivul sau principal este ca fiecare roman sa simta ca presedintele este si al lui, indiferent cum a votat la alegeri.
In 2011, seful statului a trimis Consiliului Legislativ un proiect de revizuire a Constitutiei, care a avut la baza proiectul Guvernului Boc. El sustinea ca angajarea raspunderii Executivului in fata Parlamentului sa se poate realiza doar o singura data pe sesiune, exceptand legea de buget si a asigurarilor sociale. In viziunea presedintelui Traian Basescu, "urmarirea, perchezitia, retinerea, arestarea sau trimiterea in judecata penala a parlamentarilor, pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, se poate face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", eliminand prevederea din actuala Constitutie si pastrata in varianta de revizuire a Guvernului Boc, conform careia parlamentarii "nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei.
Si in cel de-al doilea mandat Traian Basescu a fost suspendat de Parlament, la initiativa USL, care invoca faptul ca acesta "i s-a substituit lui Emil Boc nu doar ca prim-ministru, ci si ca presedinte al PDL". Dupa referendumul din 2012, care nu a fost validat tot din cauza prezentei alegatorilor, Basescu a ramas sef al statului.