Transnistria: Pretinsul preşedinte de la Tiraspol agită spectrul unui război cu România

Fara Autor | 29.03.2013

Pe aceeași temă

Retragerea forţelor ruse de menţinere a păcii din Transnistria va însemna crearea efectivă a premiselor pentru reizbucnirea ostilităţilor pe Nistru, a declarat autointitulatul preşedinte transnistrean Evgheni Şevciuk, într-un interviu acordat canalului rus de televiziune Rbc-TV.

"O retragere ipotetică a trupelor ruse de menţinere a păcii va semnifica faptul că întreaga regiune va fi lăsată de una singură într-o situaţie conflictuală cu Republica Moldova. Dacă ne amintim că din 1992 în acest conflict Moldova este susţinută (nu doar în cuvinte) şi de alte state, este greu de imaginat consecinţele unui astfel de scenariu. Prin urmare, locuitorii cu cetăţenie rusă de pe teritoriul Transnistriei, precum şi toţi transnistrenii se pronunţă pentru "menţinerea forţei de pace" ruse în stânga Nistrului - a declarat Şevciuk, citat vineri de agenţia rusă de presă Rosbalt.

În acelaşi interviu, liderul de la Tiraspol a subliniat că asupra politicii Republicii Moldova are o influenţă mare România, din această cauză, în opinia sa, "este dificil de a găsi un compromis între Transnistria şi Republica Moldova". "Aici este vorba nu numai de interesele Chişinăului", a sugerat el.

La ora actuală, conform agenţiei Rosbalt, numărul militarilor ruşi din forţa de menţinere a păcii în zona de conflict moldo-transnistreană este de ordinul a 400 de persoane. În acelaşi timp, conform Acordurilor de la Odesa (1998), numărul maxim al militarilor Federaţiei Ruse nu ar trebui să depăşească 2.700. Aceleaşi acorduri stipulează că atât contingentul Republicii Moldova, cât şi cel al Transnistriei trebuie redus până la 500 de persoane de fiecare parte.

În ciuda faptului că documentul de la Odesa nu vizează şi Federaţia Rusă, Moscova şi-a redus numărul trupelor din Transnistria în mod unilateral, printr-o iniţiativă independentă.

De fapt, potrivit Chişinăului, în Transnistria se află un contingent militar rus de aproximativ 1.500 de persoane, dintre care o parte asigură protecţia stocurilor de armament rămas din perioada sovietică, estimate între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii.

Sursa: AGERPRES

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22