Pe aceeași temă
"Astfel, programul viitorului guvern trebuie să fie indisolubil legat de legitimitatea momentului în care se preia conducerea, indiferent de varianta de coaliție de guvernare care se va contura în această după-amiază", se arată într-un comunicat al organizației.
Transparency International România consideră că programul viitorului guvern trebuie să fie axat pe următoarele coordonate cheie:
- Prevenirea eficientă a corupției, atât a celei mici, care sufocă populația și ucide, cât și a celei de mare anvergură, care secătuiește resursele publice și deteriorează calitatea vieții.
- Corectarea de urgență a disfuncțiilor majore care afectează administrația, prin creșterea transparenței și credibilității procedurilor și a proceselor administrative în toate sectoarele de gestiune a prerogativelor publice.
- Transparentizarea tuturor procedurilor administrative și asigurarea predictibilității în deciziile de politică publică.
- Standardizarea criteriilor de administrare a serviciilor publice, prin impunerea unor proceduri și standarde unitare, clare, transparente și neechivoce pentru funcționarea administrației publice locale.
- Să adopte măsuri de integrare a vigilenței publice în modalitatea de derulare a activității autorităților și instituțiilor publice.
- Să se abțină de la practica de populare a administrației cu persoane numite pe bază de simpatii politice.
- Să extindă și să întărească mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate, ca un antidot preventiv în cazuri precum accidentul din clubul Colectiv, sau în cazuri de corupție în utilizarea fondurilor publice.
- Noul model de guvernare și administrare trebuie să stabilească criterii clare de responsabilități de lucru pentru fiecare dintre funcționarii angrenați, precum și criterii cuantificabile de performanță a personalului din autoritățile si instituțiile publice.
- Pentru a răspunde presiunii legitime și așteptărilor societății românești, rolul și scopul viitoarei coaliții de guvernare și implicit al noului guvern trebuie să fie acela de a schimba în mod sustenabil sistemul de operare, nu doar de a îmbunătăți aplicații punctuale.
Aproximativ de persoane au demonstrat miercuri seara în România, dintre care 35.000 în București.
Au ieșit și au cerut reformarea societății nu numai orașele mari, ci și persoane din localități mici și, unele dintre ele, considerate fiefuri ale PSD.
Oamenii vor curățirea clasei politice, funcționarea sistemelor, eliminarea corupției, dmeisia Parlamentul, guvern de tehnocrați și legslativ de 300 de aleși.