Trei institutii din media RESPING modificarea Legii audiovizualului prin care Parlamentul ar putea sa decida DEMITEREA presedintelui CNA

P.c. | 02.04.2015

Pe aceeași temă

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media nu sunt de acord cu propunerea parlamentarilor Gigel Stirbu si Georgica Severin, prin care se incearca modificarea Legii audiovizualului pentru ca presedintele CNA sa poata fi demis prin respingerea raportului anual al CNA in Parlament. Cele trei organizatii considera ca un astfel de proiect ar deschide portile arbitrarului si abuzului, relateaza Hotnews.

 

Cele trei organizatii considera ca situatia de la CNA poate fi deblocata prin instituirea unui "mecanism prin care membrii Consiliului sa aleaga si sa demita presedintele institutiei, cu votul a 2/3 din membri, iar Parlamentul sa valideze aceste decizii". 
 

CITITI comunicatul trimis de cele trei organizatii:
 

"In atentia dlui Gigel Stirbu, presedinte al Comisiei de Cultura, arte si mass-media a Camerei Deputatilor
In atentia dlui Georgica Severin, presedinte al Comisiei pentru Cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului
 

Stimati domni,
 
Am luat cunostinta de initiativa dvs. de modificare a Legii 504/2002, in urma blocajului in care se afla institutia de aproape un an. Consideram oportun demersul si suntem de acord ca actualele prevederi legale sunt insuficiente pentru a preveni si regla astfel de situatii, prin faptul ca nu definesc mecanisme de sanctionare si remediere a unui management defectuos.
 
Organizatiile semnatare se opun insa propunerii ca respingerea raportului anual de activitate sa atraga demiterea din functie a presedintelui Consiliului. Chiar daca solutia este mult mai blanda decat mecanismul similar prevazut in legea de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune, ea deschide portile arbitrarului si abuzului, asa cum se intampla repetat in cazul TVR/SRR. Presedintele Consiliului poate fi, la un moment dat, o persoana care sa deranjeze majoritatea parlamentara, ceea ce va creste riscul de a fi demis si retrogradat ca simplu membru prin respingerea raportului.
 
Propunem ca solutie alternativa un mecanism prin care membrii Consiliului sa aleaga si sa demita presedintele institutiei, cu votul a 2/3 din membri, iar Parlamentul sa valideze aceste decizii. Practic, ar fi utilizat acelasi mecanism prin care presedintele Consiliului este numit, deci ar exista si o coerenta a legii. Cine numeste sa si demita, iar Parlamentul sa aiba doar rolul de a valida/invalida, exact ca la numirea in functie.
 

CITITI SI: Presedintele CNA, audiat la DNA. Laura Georgescu da explicatii in dosarul licentei Giga TV

 

Experienta ultimilor 20 de ani demonstreaza existenta unei inclinatii cronice a partidelor politice de control al institutiilor publice, astfel incat consideram ca este necesara ridicarea unor bariere legislative impotriva unor asemenea tentatii. Modul in care a fost respins periodic raportul anual de activitate al Consiliilor de Administratie ale televiziunii si radioului public atunci cand un partid nou venit la putere a dorit sa isi exercite influenta asupra acestor institutii ne-a demonstrat ca acest mecanism nu este unul sanatos din punct de vedere democratic. De asemenea, apreciem ca actuala situatie din CNA este, in primul rand, efectul acestei nevoi compulsive a politicului de a controla activitatea institutiei, prin desemnarea unor persoane care, de cele mai multe ori, plaseaza loialitatea fata de actorul politic care i-a nominalizat mai presus decat interesul public pe care sunt mandatati prin lege sa-l serveasca.
 
Recomandam mediului politic sa evite pe viitor astfel de situatii si sa nominalizeze persoane pentru componenta CNA si pentru CA-urile TVR/SRR in functie de criterii de competenta si integritate.
 
ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Conventia Organizatiilor de Media"

 

Gigel Stirbu: CNA este blocat

 

Potrivit lui Gigel Stirbu, situatia arata ca institutia “este blocata”, iar Legislativul trebuie sa ia o decizie in acest sens."În ultimele luni, în ultimul an, poate şi mai bine, am asistat destul de des la mai multe situaţii în care această instituţie (...) A fost în mijlocul unor scandaluri, care au răzbătut în media. Mulţi membri ai Consiliului au fost chemaţi la parchetele sau la organele judiciare pentru a lămuri anumite probleme care făceau parte din anumite speţe penale (...)”, arata liberalul.

 

Cred eu că, şi este un punct de vedere personal, lucrurile au ajuns destul de departe, această instituţie în situaţia în care o majoritate din CNA, printr-o hotărâre scrisă, decide că instituţia este blocată şi că nu poate continua în această formulă de conducere. Aşa cum spuneam, din punctul meu de vedere, lucrurile au ajuns într-o situaţie în care legiuitorul trebuie să decidă ce face mai departe”, a mai spus parlamentarul PNL.

 

Gigel Stirbu i-a cerut demisia Laurei Georgescu de la sefia CNA, motivand initiativa prin incheierea conflictului. Dacă va continua această ruptură între majoritatea Consiliului şi dumneavoastră, care deţineţi această funcţie administrativă, cu siguranţă ne vom revedea cât de curând pe aceleaşi teme", a mai spus Ştirbu.

 

Madalin Voicu cere demisia Laurei Georgescu

 

Avand in vedere “disjunctiunile si frictiunile” din CNA, parlamentarul PSD Madalin Voicu a cerut si el demisia Laurei Georgescu."Nu are vreo legătură cu vreun mod de a ameninţa sau de a presa pe cineva. Spun ce aş face eu dacă aş fi în cazul doamnei Laura Georgescu. Dacă s-ar întâmpla să ajung în această situaţie, primul lucru ar fi demisia. În cazul în care doamna nu ar dori să plece din fruntea instituţiei, lucru care ar simplifica lucrurile şi nu ar mai crea stări beligerante, dacă nu, atunci sigur că sunt şi alte forme prin care doamna Laura Georgescu poate fi demisă, dar nu de către Parlament. Noi am luat act de situaţie (...) pot fi şi alte variante, poate apelând la Guvern va şti să găsească o soluţie", a spus Mădălin Voicu.

 

In replica, Laura Georgescu a punctat ca “scandalurile exista de doi ani” in CNA, din cauza unor membri ai Consiliului care au “interese diferite”. Potrivit sefei CNA, situatia nu impune aplicarea Legii audiovizualului.

 

Context

 

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) isi va continua activitatea in aceeasi formula, dupa ce presedintele institutiei, Laura Georgescu, a declarat joi ca va ramane la conducerea Consiliului. Totodata, Georgescu a subliniat ca, din punctul sau de vedere, decizia luata de sase membri ai CNA, prin care se cere retragerea sprijinului de la sefia institutiei, este ilegala.

 

Sase membri ai CNA au votat, joi, intr-o sedinta cu usile inchise, o decizie prin care cer retragerea sprijinului acordat Laurei Gergescu la sefia Consiliului. Totodata, cei sase membri mai cer Parlamentului revocarea sa din functie.

 

Initiatoarea acestei actiuni este Monica Gubernat, membru al CNA, care a facut propunerea pentru a opri "conflictul permanent"" din interiorul institutiei, care a ajuns deja in instanta.

Ulterior, Georgescu a declarat ca decizia luata de cei sase colegi este ilegala, catalogand acest demers drept “o masura de pedepsire”

 

CITESTE SI:

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22