Trei membri CSM îi cer Liei Savonea să discute cazul judecătorului care a dat 3 decizii contestate

Laurentiu Gheorghe | 13.11.2019

Șefa CSM, Lia Savonea, ar trebui să solicite plenului CSM sesizarea Inspecției Judiciare pentru deciziile luate de judecătorul Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel București, consideră cei 3 magistrați.

Pe aceeași temă

Judecătorul Nicoleta Nolden a dat în ultimul timp câteva trei decizii controversate:

  1. A mentinut in functie, dupa pensionare, un procuror din cadrul Sectiei Speciale - decizie intoarsa de Inalta Curte,

  2. A mentinut in functie, dupa revocare, un secretar de stat la Ministerul de Interne - sotul unei inspectoare din cadrul Inspectiei Judiciare

  3. A anulat o decizie CSM care stabilea tragerile la sorti ale completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte - decizia este folosita de fostul lider PSD Liviu Dragnea pentru a cere anularea sentintei la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul Angajarilor fictive.

Nicoleta Nolden este colega de complet de judecata cu Alina Ghica, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, si prietena Liei Savonea, presedintele CSM, relevă Europa Liberă.

Potrivit unor surse judiciare citate de postul de radio, Nolden locuieste mai mult in Germania, fiind casatorita cu un cetatean german.

Cei trei membri ai CSM care cer cercetarea acțiunilor judecătoarei Nolden sunt Andrea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan relevă Ziare.com

Cazul procurorului SS

In cazul procurorului Zarafina Puiu, mentinut in cadrul SS, Nicoleta Nolden ar fi dat decizia, desi la dosar nu exista hotararea contestata emisa de Sectia pentru procurori din CSM. Sectia pentru procurori respinsese solicitarea Zarafinei Puiu de a-si continua activitatea in magistratura. „In mod curios, Nolden a suspendat efectele unui act administrativ prin care a fost respinsa o cerere," explica sursele citate. Decizia Nicoletei Nolden a fost intoarsa de Inalta Curte.

Secretarul de stat mentinut in Executiv

In cazul secretarului de stat de la MAI, Adrian Petcu, mentinut in Guvern, este vorba de o decizie fara precedent. „Cei trei membri CSM cer sa se verifice daca nu cumva s-au depasit atributiile judecatoresti," explica sursele citate.

Cazul favorabil lui Dragnea

Probabil cea mai mediatizata a fost decizia prin care Nicoleta Nolden a anulat pe 2 octombrie o hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii si doua hotarari ale Colegiului de Conducere a Inaltei Curti, care vizau organizarea tragerilor la sorti ale completurilor de 5 judecatori.

Motivul: Decizia CSM trebuia publicata in Monitorul Oficial, deoarece este vorba de un act administrativ cu caracter normativ. Asta in timp ce CSM doar a publicat hotararea pe pagina de Internet a institutiei.

Decizia a fost invocata de avocatii lui Liviu Dragnea pentru a depune o contestatie in anulare, invocand ca „instanta nu a fost compusa potrivit legii” si a fost motivata in timp record.

„Cei trei membri CSM cer ca Inspectia Judiciara sa verifice daca exista obligatia legala de publicare in Monitorul Oficial si daca o astfel de obligatie atrage sanctiunea nulitatii deciziei CSM,” conchid sursele citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22