Pe aceeași temă
Judecătorul Nicoleta Nolden a dat în ultimul timp câteva trei decizii controversate:
A mentinut in functie, dupa pensionare, un procuror din cadrul Sectiei Speciale - decizie intoarsa de Inalta Curte,
A mentinut in functie, dupa revocare, un secretar de stat la Ministerul de Interne - sotul unei inspectoare din cadrul Inspectiei Judiciare
A anulat o decizie CSM care stabilea tragerile la sorti ale completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte - decizia este folosita de fostul lider PSD Liviu Dragnea pentru a cere anularea sentintei la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul Angajarilor fictive.
Nicoleta Nolden este colega de complet de judecata cu Alina Ghica, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, si prietena Liei Savonea, presedintele CSM, relevă Europa Liberă.
Potrivit unor surse judiciare citate de postul de radio, Nolden locuieste mai mult in Germania, fiind casatorita cu un cetatean german.
Cei trei membri ai CSM care cer cercetarea acțiunilor judecătoarei Nolden sunt Andrea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan relevă Ziare.com
Cazul procurorului SS
In cazul procurorului Zarafina Puiu, mentinut in cadrul SS, Nicoleta Nolden ar fi dat decizia, desi la dosar nu exista hotararea contestata emisa de Sectia pentru procurori din CSM. Sectia pentru procurori respinsese solicitarea Zarafinei Puiu de a-si continua activitatea in magistratura. „In mod curios, Nolden a suspendat efectele unui act administrativ prin care a fost respinsa o cerere," explica sursele citate. Decizia Nicoletei Nolden a fost intoarsa de Inalta Curte.
Secretarul de stat mentinut in Executiv
In cazul secretarului de stat de la MAI, Adrian Petcu, mentinut in Guvern, este vorba de o decizie fara precedent. „Cei trei membri CSM cer sa se verifice daca nu cumva s-au depasit atributiile judecatoresti," explica sursele citate.
Cazul favorabil lui Dragnea
Probabil cea mai mediatizata a fost decizia prin care Nicoleta Nolden a anulat pe 2 octombrie o hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii si doua hotarari ale Colegiului de Conducere a Inaltei Curti, care vizau organizarea tragerilor la sorti ale completurilor de 5 judecatori.
Motivul: Decizia CSM trebuia publicata in Monitorul Oficial, deoarece este vorba de un act administrativ cu caracter normativ. Asta in timp ce CSM doar a publicat hotararea pe pagina de Internet a institutiei.
Decizia a fost invocata de avocatii lui Liviu Dragnea pentru a depune o contestatie in anulare, invocand ca „instanta nu a fost compusa potrivit legii” si a fost motivata in timp record.
„Cei trei membri CSM cer ca Inspectia Judiciara sa verifice daca exista obligatia legala de publicare in Monitorul Oficial si daca o astfel de obligatie atrage sanctiunea nulitatii deciziei CSM,” conchid sursele citate.