Pe aceeași temă
Anchetatorii urmează să decidă, în cinci zile, dacă menţin dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
"Admite în parte cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela şi Vasilescu Lia Olguţa. Constată neregularitatea actului de sesizare a instanţei în ceea ce priveşte stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii cu referire la inculpaţii Preda Radu Cosmin şi Popescu Elena Daniela. Constată nulitatea relativă a actelor de urmărire penală privind pe inculpata Vasilescu Lia Olguţa, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare", se arată în decizia instanţei, conform News.ro.
În plus, Tribunalul Bucureşti a exclus actele de urmărire penală "efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz".
Este vorba despre declaraţiile martorilor Constantin Selavartea, Ion Vlăsceanu Ion, Gabriela Miereanu Gabriela, precum şi de denunţul formulat de Ionuţ Cosmin Pârvulescu, pe 7 martie 2016.
Instanţa a exclus şi proba constând în interceptarea convorbirii ambientale dintre Ion Vlăsceanu Ion şi Ionuţ Pârvulescu Ionuţ, din 19 februarie, "aceasta fiind obţinută în mod nelegal".
"Încheierea motivată se va comunica procurorului care în termen de cinci zile de la comunicare trebuie să înştiinţeze judecătorul de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei", mai arată Tribunalul Bucureşti.
Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Avocatul Liei Olguţa Vasilescu a declarat, pe 6 septembrie, la Tribunalul Bucureşti, că va cere înlăturarea mai multor probe pe care le consideră nelegal obţinute de către anchetatorii DNA, precum interceptări care nu au legătură cu dosarul, unele mărturii, dar şi unele denunţuri.
Lia Olguţa Vasilescu s-a prezentat, şi ea, pe 6 septembrie, la Tribunalul Bucureşti, şi a spus că se bucură de susţinerea mai multor persoane, care consideră că acest dosar este ”o porcărie mare”.
"Abia aştept să se intre pe fond, vă spun sincer, ca să se termine odată cu această farsă... Nu ştiu de cine să fi fost pusă la cale această farsă, dar clar este una foarte slabă....”, a afirmat primarul Craiovei.
Întrebată despre interceptările de la dosar, Lia Olguţa Vasilescu răspuns: ”...păi ce interceptări, pentru că în cazul meu sunt făcute interceptări timp de câteva luni de zile de către SRI. (...) Probabil că da, le vom ataca, este clar că s-au făcut ilegal şi nu sunt relevante (...) S-au făcut provocări la adresa mea şi la adresa tuturor funcţionarilor din primărie, ca să se dovedească faptul că acolo ar fi fost vorba de o ilegalitate. Nicăieri în lume nu se face aşa ceva ”, a mai spus edilul Craiovei.
Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv, în 16 august, cererea DNA de punere sub control judiciar a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, în dosarul în care este acuzată de luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
În acest dosar, Olguţa Vasilescu, a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, alături de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.
Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist strain. Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Olguţa Vasilescu a organizat în 2012, pentru susţinerea candidaturii sale la Primăria Craiovei, un concert al artistului Goran Bregovici. Costurile concertului şi cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olguţei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmărea să încheie contracte cu Primăria Craiova.
Anchetatorii susţin că, în acelaşi context şi în aceeaşi calitate, Olguţa Vasilescu şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale cu imaginea sa şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 de euro.
Într-un context, în anul 2014, Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie nonprofit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, au mai scris procurorii în rechizitoriu.
Lia Olguţa Vasilescu a fost aleasă în 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Ea este membru PSD din 2007, preşedinte al organizaţiei municipale PSD Craiova şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional.
viewscnt