Tribunalul Bucuresti: Dan Diaconescu, liderul unei grupări de crimă organizată

Fara Autor | 08.07.2010

Pe aceeași temă

"Ne regasim in fata unui grup infractional organizat cu o structura bine stabilita cu roluri foarte clare, atributii de conducere avand inculpatul Dan Diaconescu, liderul gruparii infractionale si cu putere de comanda si control asupra membrilor executanti, inculpatul Parv Dorel Petru are rol de interfata cu victimele si care exercita in mod nemijlocit infractiuni de santaj iar martorele Mihaela Moise si Diana Voiculescu (reporter, respectiv administrator al societatii ce detine licenta de emisie pentru OTV) avand atributii de a realiza materialele cu care ceilalti doi inculpati santajau", noteaza judecatorii Tribunalului Bucuresti in motivarea de eliberare din arest preventiv a lui Dan Diaconescu .Judecatorii sustin ca procurorii DNA ar fi trebui sa declanseze actiunea penala impotriva patronului OTV pentru infractiunea de constituire a unui grup de criminalitate organizata, fapta mult mai grava decit santajul, existind indicii care sustinea acuzatia. Cu toate acestea, judecatorii l-au eliberat pe Dan Diaconescu, motivind ca "inculpatul nu este infractor recidivist si are un copil minor in intretinere".






Potrivit judecătorilor, Pârv, interfaţa dintre Dan Diaconescu şi denunţătorul  Florin Moţ, era personajul care realiza şantajul, reporterul era implicat în realizarea materialele compromiţătoare despre victimă, iar administratorul OTV finanţa realizarea acestor materiale compromiţătoare la indicaţiile lui Dan Diaconescu. Probele ar fi interceptările convorbirilor şi declaraţiile tuturor celor implicaţi în acest dosar penal.





"În speţă există indicii în acest sens, la acest moment neputându-se stabili cu certitudine vinovăţia ultimelor două persoane ( respectiv reporterul Mihaela Moise şi administratorul Diana Voiculescu-n.n.), dar este atributul procurorului să facă verificările corespunzătoare", spun judecătorii. În aceste condiţii, Tribunalul Bucureşti "apreciază că prezumtivul grup organizat foloseşte mijloace laborioase mascate în spatele unui post de televiziune şi,  invocând libertatea presei, pentru a da o notă de aparentă legalitate activităţii infracţionale, denaturează sever sensul constituţional al acestui concept". Judecătorii găsesc totuşi circumstanţe atenuante şi pentru procurorul DNA, precizând că "Tribunalul este pe deplin conştient de dificultăţile documentării unei astfel de organizaţii infracţionale despre care există date în speţă deoarece, în lipsa unui flagrant sau a unor înregistrări ambientale concludente, toate persoanele implicate au interesul să nu declare adevărul pentru simpul motiv că s-ar putea autoincrimina".





Judecătorii Tribunalul Bucureşti  precizează că "parcurgând materialul probator efectuat până în acest moment, se conturează presupunerea rezonabilă că cei doi inculpaţi (Dan Diaconescu şi Doru Pârv) au sâvârşit cu vinovăţie faptele de care sunt acuzaţi şi, de asemenea, acelaşi material probator relevă indicii cu privire la o activitate ilicită mult mai amplă decât cea reţinuţă în propunerea de arestare preventivă". Potrivit instanţei Tribunalului Bucureşti, în luna iunie 2009, Dan Diaconescu şi Doru Pârv au făcut presiuni asupra părţii vătămate, Florin Ion Moţ, primarul comunei Zărand din judeţul Arad, ameninţându-l cu o campanie de presă împotriva sa la postul OTV dacă nu plăteşte 200.000 de euro. În cadrul acestei campanii de presă de 20-30 de episoade, urmau să fie date în vileag activităţile ilicite în urma cărora victima Moţ şi-a făcut averea. Iniţiativa infracţională s-a bazat pe datele şi informaţiile reporterului OTV Mihaela Moise. În declaraţia sa de martor,  Mihaela Moise a susţinut că Dan Diaconescu a însărcinat-o să facă investigaţii în comuna Zărand şi un reportaj cu privire la averea primarului Moţ. De asemenea, Moise a susţinut că l-a informat direct pe Dan Diaconescu despre activităţile presupus ilicite ale primarului arădean. Potrivit Tribunalului Bucureşti, martora Mihaela Moise  a obţinut de la Dan Diaconescu "aprobarea expresă şi mijloacele financiare pentru realizarea reportajului în comuna Zărand".






Deşi nu se spune explicit, din hotărârea Tribunalului se poate deduce că Dan Diaconescu a fost eliberat pentru că procurorul de caz nu a cerut menţinerea în arest  mai ales pentru infracţiunea de constituire a unui grup de criminalitate organizată. Sprea finalul argumentelor, Tribunalul Bucureşti menţionează că l-a eliberat pe Dan Diaconescu pe motiv că nu este recidivist şi are un copil în întreţinere.





Dan Diaconescu şi colaboratorul său Doru Pârv au fost reţinuţi de procurorii DNA pe 22  iunie 2010 pentru şantajarea primarului Florin Moţ, de la care ar fi cerut 200.000 de euro şi ar fi primit 30.000 de euro şi 4.200 lei. Instanţa Judecătoriei Sectorului 1 a hotărât arestarea pentru 29 de zile a ambilor inculpaţi. În recurs, Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea lui Dan Diaconescu şi menţinerea în arest doar a lui Pârv, deoarece este recidivist.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22