Tăriceanu cere respingerea Ordonanței Guvernului privind interceptările

Tudor Despina | 15.03.2016

Ordonanța dată de Guvern în contextul deciziei CCR privind interceptările e neconstituțională, spune Călin Popescu Tăriceanu.

Pe aceeași temă

 

Lansarea unei dezbateri în Parlament pe această temă ar fi “o greșeală imensă”, a precizat președintele Senatului: “prevederile constituționale sunt extrem de clare: nu se poate modifica prin OUG legislația referitoare la drepturile și libertățile fundamentale. Ar fi o greșeală imensă a Parlamentului dacă ar intra în discuție pe ordonanță. (...) Ordonanța trebuie respinsă, iar din conținutul ei putem să luăm acele texte pe care le considerăm oportune și să mergem mai departe cu o propunere legislativă care să reglementeze situația interceptărilor", a afirmat Tăriceanu.

 

Propunerea sa, a precizat oficialul, vizează crearea unei autorități naționale independente de interceptări sub autoritatea Parlamentului, cu responsabilități pentru toate interceptările cu excepția celor pe siguranță națională.

 

"Regretul meu este că în acest moment, în care noi asistăm la un atentat la drepturile și libertățile individului, un partid ca PNL rămâne tăcut", a mai spus șeful Senatului, citat de Agerpres.

 

 

Guvernul a aprobat vineri seara Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, act normativ prin care Executivul pune în acord legislația cu normele constituționale, având în vedere Decizia nr. 51/2016 a Curții Constituționale.

 

Actul normativ a fost elaborat în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Direcția Națională Anticorupție (DNA) și a fost avizat de CSAT. Potrivit Ordonanței de Urgență, procurorii și organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit și independent infrastructura Serviciului Român de Informații. Modul concret de acces al organelor judiciare la sistemele tehnice va fi stabilit prin protocoale de cooperare.

 

Actul normativ dispune în condiții de urgență o soluție fie și temporară pentru asigurarea continuității anchetelor, inclusiv în cauzele care implică cooperarea judiciară internațională. Guvernul consideră că  este nevoie de o amplă dezbatere publică pentru organizarea unei instituții responsabile pentru punerea în executare a supravegherii tehnice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22