Pe aceeași temă
”Cei care sunt acreditaţi ambasadori la Bucureşti de ani de zile în mometul ăsta nu pot să recunoască că au stat degeaba la Bucureşti şi că au închis ochii şi că nu văd că sunt instituţii care funcţionează în afara cadrului legal şi constituţional şi care afecteză drepturile şi libertăţile cetăţenilor, care nu ar fi admise în alt locuri din Uninea Europeană, dar în România sunt perfect tolerabile pentru ca această cruciadă împotriva corupţiei să îndreptăţească UE să spună «Uite, domnule, am avut un experiment în România şi experimentul a reuşit»”, a declarat Tăriceanu la Antena3, citată de News.ro.
Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că ”tabloul deplorabil” al democraţiei în România este ignorat de către Comisia Europeană cu complicitatea unor ambasadori acreditaţi la Bucureşti.
”Pe mine mă interesează ca România să fie o ţară în care oamenii să fie cu adevărat liberi, ca România să fie o ţară demnă şi o ţară suverană. Mă interesează în planul doi relaţia aceasta (cu amabasadele). Îmi doresc să fie bună, dar nu cu orice preţ, adică România să fie o ţară plecată pe care europenii şi-o doresc lăsată undeva la marginea Europei”, afirma Tăriceanu.
O să fac și eu probabil niște deplasări externe
Însă, la alt post de televiziune (RTV) ,Tăriceanu, a declarat că a discutat cu unii ambasadori și are programate în perioada următoare o serie de întâlniri cu partenerii externi pentru a explica situația din țară, menționând că îl felicită pe premierul Sorin Grindeanu pentru decizia de abrogare a ordonanței privind Codurile Penale.
"Cu unii din ambasadori am discutat și eu, nu cu toți. Am programate o serie de întâlniri în perioada următoare. S-a întâlnit premierul Grindeanu, s-a întâlnit ministrul de externe, s-a întâlnit Liviu Dragnea (cu ambasadori — n.r.). Eu o să fac și eu probabil niște deplasări externe ca să explicăm partenerilor noștri externi care este situația", a spus Tăriceanu, la România TV.
El a spus că pentru mulți străini lucrurile au o interpretare "simplistă",
"Privit din afară lucrurile au fost prezentate în felul următor, pentru mulți străini. Ei consideră că în România există două grupuri, două tendințe: cei buni care vor să continue în România lupta împotriva corupției și, eventual, îl au în frunte pe președinte și cei răi, în care probabil mă aflu și eu, care vor să renunțe la lupta împotriva corupției și să lase corupția să revină (...). Față de această interpretare simplistă, că sunt unii buni care nu vor corupție și sunt unii răi care, eventual, ar vrea, eu am să vă spun că lucrurile sunt mult, mult mai complicate. În România nu este vorba de lupta anticorpție (...). Ce se întâmplă în România de astăzi este o luptă foarte dură între cei care au acaparat puterea reală în România, care sunt foarte oculte, nu au legitimitate, mă refer la instituțiile de forță și care îl susțin pe președintele Iohannis. (...) Aceste forțe sunt contrapuse forțelor legitime, Parlamentul și Guvernul", a explicat Tăriceanu, conform Agerpres.
Președintele Senatului a mai spus că, în perioada următoare, va exista un plan de acțiune și comunicare a "lucrurilor esențiale" pe care și le doresc românii, iar premierul Grindeanu a luat "cu responsabilitate" decizia de abrogare a ordonanței 13.