Tăriceanu îl cheamă pe Cioloș în Parlament pentru explicații despre prezența la Bruxelles

Tudor Despina | 08.03.2016

Președintele Senatului vrea să-l cheme din nou pe premierul Cioloș să dea explicații în Parlament, pe tema participării la Consiliul European.

Pe aceeași temă

 

Tăriceanu susține că, din cauza faptului că celor două camere parlamentare nu li s-a cerut mandat pentru participarea lui Cioloș la Consiliul European, au fost afectate atribuțiile Legislativului. Șeful Senatului e nemulțumit că nu l-a întrebat nimeni despre plecarea lui Dacian Cioloș.

 

“În baza atribuțiilor constituționale ale Parlamentului, de control al Guvernului, îl voi invita pe primul-ministru să dea Senatului o explicație oficială privind această situație”, a transmit marți Tăriceanu, citat de agențiile de știri.

 

Prezența lui Cioloș la Bruxelles, fără un mandat aprobat de Parlament, a mai spus președintele Senatului, reprezintă o acțiune neconstituțională din partea Palatelor Cotroceni și Victoria.

 

Luni, același Călin Popescu Tăriceanu vorbea despre un precedent grav. Prezența premierului la Consiliul European, spunea el, încalcă legea. “Participarea premierului Cioloș la reuniunea Consiliului European se face cu încălcarea legii și a dispozițiilor clare stabilite de Curtea Constituțională. Este un precedent extrem de grav", a spus Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferință de presă. El a subliniat că lui nu i s-a cerut niciun mandat pentru Cioloș.

 

"Problema la care doresc să mă refer — și nu este prima dată când o semnalez — este necesitatea ca premierul, în condițiile în care reprezintă România la Consiliul European, să vină în Parlament cu o solicitare de mandat, de aceea am să vă citez din Legea 373, alineatul 1 de la articolul 18 — 'Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, cu minim zece zile calendaristice înaintea reunirii Consiliului European, propunerea de mandat'", a explicat copreședintele ALDE.

 

 La scurt timp, Cioloș i-a dat replica lui Tăriceanu: ''Aici nu a fost o şedinţă de Consiliu European”, a spus premierul, marți dimineața. “Invitaţia a fost foarte clară pentru o reuniune a şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Aşa încât această reuniune nu s-a finalizat printr-o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului, ci s-a finalizat doar cu o declaraţie", a explicat premierul Dacian Cioloş, citat de Mediafax.

 

Săptămâna și solicitarea

 

De altfel, Cioloș are “restanțe” în a veni să dea explicații în Parlament. În ultima perioadă, se pare ca ALDE a pus tunurile pe premier și găsește motiv din orice pentru a-l aduce în Legislativ. În 19 Februarie s-a întâmplat la fel. Cioloș a fost chemat în Parlament, prezența sa fiind solicitată de ALDE (partidul lui Tăriceanu), formațiune care acuza politizarea schimbării prefecților.

 

Într-un comunicat emis la acel moment, co-președintele Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), Daniel Constantin, cerea prezența premierul în Parlament. Constantin solicita criteriile pe baza cărora au fost schimbați prefecții: “Au promis prefecți tehnocrați, dar au numit în funcții oameni ai PNL”, transmitea ALDE.

 

Daniel Constantin acuză Cabinetul Cioloș că, în ciuda faptului că are titulatura de Guvern technocrat, face jocurile politice ale liberalilor.

 

***

Premierul a început, luni, o vizită oficială la Bruxelles și Haga. Dacian Cioloș va participa la reuniunea Consiliului European cu Turcia și va avea întrevederi cu șeful Consiliului, Donald Tusk, Secretarul General al NATO Stoltenberg și cu premierul Olandei, Mark Rutte, printre alții.

 

"E un summit informal, dar foarte util, pentru că ne va permite încă o dată să avem o discuție cu Turcia, pe anumite angajamente pe care Turcia și le-a asumat și care sunt esențiale pentru gestionarea fluxului migrator. Există, înțeleg, și un acord  pentru o implicare a NATO în acea zonă, care este important pentru a putea ține migranții în zona Turciei și sperăm să avem și angajamentul din partea Turciei pentru implementarea acordului de readmisie, care este esențial pentru a opri fluxul migrator", a spus Cioloș, la sosirea la Consiliul European.

 

Programul complet al premierului, potrivit datelor prezentate de Guvern:

 

Luni, 7 martie, Bruxelles

Ora 12.30              Participare la dejunul de lucru al șefilor de stat sau de guvern din țările UE cu Turcia
                              
Ora 14:30              Fotografie de familie

Ora 15.00              Participare la reuniunea membrilor Consiliului European cu Turcia
                              (Declarații de presă după reuniune)

Marți, 8 martie, Bruxelles

Ora 11.00              Întrevedere cu Donald Tusk, președintele Consiliului European
                            -    foto oficiali -

Ora 15:30              Întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
                            (Sediul NATO)

Ora 16:35              Conferință comună de presă
                            (Sediul NATO)

Ora 18:30              Întâlnire cu reprezentanți ai comunității românilor din Belgia
                           (Ambasada României)

Miercuri, 9 martie, Haga

Ora 13.00     Dejun de lucru cu prim-ministrul olandez, Mark Rutte
                   (Cathuis, Reședința oficială a prim-ministrului olandez)

TBC             Declarații comune de presă

Ora 15.15     Întâlnire cu președinții celor două camere legislative ale Parlamentului Regatului Țărilor de  Jos               (Camera Reprezentanților)

Ora 15.45    Întâlnire cu membrii Comisiilor de afaceri europene ai celor două camere ale Parlamentului Regatului Țărilor  de Jos
                    (Camera Reprezentanților)

Ora 17:30      Întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Regatul Țărilor de Jos
                     (Hotel Marriott)

Notă: Ora de desfășurare a evenimentelor este ora locală

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22