Tăriceanu vrea retrimiterea raportului MCV la Comisie și încetarea monitorizării

Tudor Despina | 05.02.2016

Președintele Senatului cere Guvernului să retrimită raportul MCV Comisiei Europene. Tăriceanu spune că documentul conține erori.

Pe aceeași temă

 

„Cei de la Comisie nu au capacitatea de a analiza, ca atare doamna ministru recunoaște că raportul conține o serie de erori. Guvernul stă complezent... să asiste ca raportul sa conțină greșeli, omisiuni, să fie dezechlibrat din foarte multe puncte de vedere, să fie politic în loc să fie tehnic”, a spus Tăriceanu, vineri, într-o conferință de presă.

 

"Resping acest raport şi cer Guvernului să-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate (...) pentru a fi refăcut ţinând cont de observaţiile pe care nu numai eu le-am făcut până în prezent, dar şi alte persoane sau instituţii. Raportul ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care să analizeze în amănunţime şi extrem de critic toate observaţiile incluse în raport", a continuat șeful Senatului, potrivit Digi 24. 

 

Tăriceanu a mai cerut și încetarea monitorizării în cadrul MCV: "Propun şi solicit Guvernului să înceapă procedurile diplomatice pe lângă Comisia Europeană pentru încetarea monitorizării în cadrul MCV aplicat României, pentru că acest mecanism nu are niciun fel de bază juridică în Tratatul de aderare. El începe să fie folosit mai degrabă ca un instrument politic, în loc de unul tehnic, aşa cum a fost discuţia la început".

 

Cel mai recent raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare critică instituția Parlamentului, documentul punctând că deciziile de a permite sau nu organelor de urmărire penală “să îi trateze pe parlamentari ca pe niște cetățeni obișnuiți sunt în continuare lipsite de criterii obiective. Independența sistemului judiciar și respectarea hotărârilor judecătorești continuă să se confrunte cu provocări. Reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament”, relevă raportul MCV.

 

O reacție în acest sens a venit și de la ministerul Justiției. „Eu sper ca Parlamentul, ca membrii Parlamentului să citească acest raport așa cum au făcut-o de fiecare dată și mai sper să ne putem așeza la masă astfel încât să putem discuta despre ce rămâne de făcut. Parlamentul și activitatea Parlamentului în ceea ce privește chestiunea imunităților e un subiect în care Comisia nu a putut constata un progres, Comisia spune ca mai sunt lucruri de făcut și din punctul acesta de vedere, da, e de datoria mea să discut cu Parlamentul și sunt sigură că fac și ei propria analiză”, a spus Raluca Prună.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22