Tăriceanu vrea să schimbe modalitatea alegerii șefilor ICCJ, Parchetului General, DICOT, DNA

E.b. | 04.08.2017

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a anunțat carea ar fi, trei priorități ale partidului pentru toamnă, printre acestea fiind înființarea autorității independente de interceptare a convorbirilor și proiectul legislativ de modificare a modalității de alegere a conducerilor ICCJ, Parchetului General, DIICOT și DNA.

Pe aceeași temă

 

 

"Sunt trei (acțiuni) și ele sunt circumscrise aceluiași obiectiv și anume întărirea funcționării democratice a instituțiilor statutului și respectul pentru drepturile și libertățile cetățenilor. Este vorba de înființarea autorității independente de interceptare a convorbirilor și a comunicațiilor. Doi: este vorba de un proiect de lege care va reglementa modul în care funcționează comisiile parlamentare de anchetă, pentru a nu ne găsi în situațiile în care suntem acum, în care vedeți că Parchetul refuză să se prezinte la audierile comisiei, să dăm substanță acestui mecanism și acestei instituții, comisia parlamentară de anchetă care funcționează peste tot în lume", a precizat Tăriceanu, într-un interviu la Antena3, întrebat care este cea mai importantă acțiune pentru toamnă, conform Agerpres.

 

El a spus că o altă prioritate este propunerea legislativă privind schimbarea mecanismelor de alegere a președinților ICCJ, Parchetului general, DIICOT și DNA.

 

"Trei este propunerea legislativă care va intra în dezbatere, dacă nu cumva se va suprapune cu pachetul de legi de reformă a justiției, prin care am propus schimbarea mecanismelor actuale de alegere a președinților la Înalta Curte și la Parchetul General, DIICOT și DNA, prin scoaterea de sub influența politicului a acestor decizii", a mai spus Tăriceanu.

 

El a menționat că acestea sunt trei elemente asupra cărora ALDE se va concentra la toamnă.

 

"Aceste trei elemente sunt pentru noi, pentru ALDE — și eu am avut o anumită contribuție la inițierea lor—trei probleme asupra cărora ne vom concentra eforturile în perioada care urmează", a adăugat Tăriceanu. 

 

**************************

 

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Procesul a început pe fond la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce, la 10 februarie, instanţa a respins definitiv cererile şi excepţiile formulate de preşedintele Senatului.

 

În 6 iulie 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu, după ce ar fi minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22