Tăriceanu, ziua și criticile. Azi, Kovesi și Mecanismul de Cooperare și Verificare

Tudor Despina | 14.03.2016

Călin Popescu Tăriceanu cere Guvernului și Președintelui “să o pună la punct” pe Laura Codruța Kovesi.

Pe aceeași temă

 

Președintele Senatului a criticat luni declarațiile șefei DNA privind menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). De altfel, Tăriceanu nu e la prima critică la adresa sistemului judiciar. „Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute, pentru că păstrarea sau anularea MCV este o chestiune care ține de politica externă”, a spus al doilea om în stat.

 

Șeful Senatului a continuat: “Din câte știu, în România responsabili de politica externă sunt președintele și Guvernul. (...) România nu poate să aibă decât o singură politică externă și ea este decisă de președinte și de guvern. Așa încât, este evident că doamna Kovesi ar trebui să facă o declarație publică și să spună 'am greșit, nu e treaba mea'. Sau Guvernul și Președinția să o pună la punct și pe acest subiect, pentru că, altfel, este evident că România începe să discute problemele importante pe mai multe voci, dar unele dintre ele sunt neautorizate”, a precizat Tăriceanu, potrivit Digi 24.

 

Șeful ALDE face referire la declarația pe care șefa DNA a făcut-o recent la postul de televiziune citat, când Kovesi spunea că și- ar dori ca MCV-ul să rămână în vigoare, pentru că și-a arătat utilitatea.

 

„Din perspectiva mea, acest Mecanism de foarte multe ori a blocat anumite iniţiative care doreau să limiteze instrumentele investigative sau doreau să restrângă competenţele pe care DNA la are şi nu doar în aceşti ani şi anterior acestor doi ani. De fiecare dată acest Mecanism de Coperare şi Verificare a adus în discuţie susţinerea instituţiilor europene în a păstra progresele care s-au făcut. Din această perspectivă, eu sunt de acord ca MCV să rămână”, a spus ea la Digi 24.

 

Critic vehement al lui Kovesi, Tăriceanu nu a ezitat să capitalizeze momentul: „Nu știu în ce calitate e sprijinul străin și în ce calitate îl primește, pentru că nu cred că cei care reprezintă în România țări cu care avem parteneriate și relații foarte strânse au vreun drept să se amestece în aceste probleme. Sigur, am salutat și declarația prim-ministrului în această privință, care i-a atras atenția foarte amabil și a spus că ar fi mai bine să ne bazăm pe forțele proprii, decât să ne bazăm pe sprijinul extern”, a precizat președintele Senatului.

 

Săptămâna trecută, Cioloș a scris pe Facebook, răspunzând unei întrebări privind MCV-ul: “O înțeleg pe doamna Kovesi, dar cred că societatea românească a demonstrat că își poate susține drepturile și așteptările, inclusiv susținând activitatea DNA. Trebuie să învățăm să trăim responsabil și fără proptele externe, să începem să avem încredere în noi înșine”.

 

Miercuri, premierul Cioloș i-a transmis omologului său olandez, Mark Rutte, în timpul întrevederii avute în cadrul vizitei în Olanda, că societatea românească este capabilă să își asume, "fără să fie monitorizată din exterior", lupta împotriva corupției și independența justiției.

 

"Am avut astăzi timp, cu ocazia acestui prânz, să intrăm în detalii legate de situația politică din România, de stabilitatea economică pe care o avem, de maturizarea societății românești care este capabilă să își asume, ea singură, fără să fie monitorizată din exterior, anumite responsabilități, inclusiv în privința luptei împotriva corupției și a independenței justiției. Societatea românească a demonstrat deja asta în ultima perioadă și acest gen de argumente sunt importante și în poziția pe care partenerii noștri europeni o vor lua, inclusiv vizavi de acest gen de decizii politice (privind spațiul Schengen – n. red.)", a spus Cioloş, în conferința de presă comună cu Mark Rutte.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22