Truica merge in arest la domiciliu. Andronic, sub control judiciar. Paul Lambrino, retinut

Tudor Despina | 11.12.2015

Omul de afaceri Remus Truica va fi plasat in arest la domiciliu, potrivit unei decizii luate vineri de magistrati. In privinta lui Dan Andronic, acesta merge sub control judiciar. Sentintele au fost date in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei regale Baneasa. Deciziile nu sunt definitive.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Paul Lambrino a primit ordonanta de retinere in dosarul retrocedarii ilegale a domeniului Fermei regale Baneasa, transmite Digi 24.

UPDATE:  In acelasi dosar, procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si de luarea masurii controlului judiciar pentru 60 de zile si pentru Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Stiinte Agricole din Romania, iar in prezent presedinte al aceleiasi institutii, pentru complicitate la abuz in serviciu.

 

Instanta s-a pronuntat vineri in ce priveste inculpatii din dosar. Si Paul Lambrino e cercetat in aceasta cauza. În documentele trimise instaței împreună cu cererea de arestare preventivă a celor implicați în retrocedarea ilegală a Fermei regale Băneasa, procurorii descriu detaliat cum funcționa grupul organizat care a recuperat ilegal mai multe proprietăți revendicate ilegal de Paul Lambrino.

 

Lambrino nu avea niciun drept, dar a revendicat proprietățile respective în calitate de descendent în linie directă al MS Carol al II – lea al României (nepot din fiu) şi în calitate de cumpărător al drepturilor succesorale ale Prinţesei Elena a României,  soţia supravieţuitoare a fostului rege, pe care le-a achiziţionat conform contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub nr.1489 din 02.08.2001.

 

După mai multe eșecuri în instanță, Paul Lambrino a căutat „oameni mai puternici, mai bine ancoraţi politic”, care să intervină pentru retrocedarea proprietăţilor solicitate fără drept. Așa a ajuns, începând cu luna Noiembrie 2006, la Remus Truică, fost șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase și prosper om de afaceri.

 

Truică a apelat pe rând la diferite persoane care dispuneau de bani sau relații și așa a apărut schema prin care grupul cumpăra drepturile litigioase de la Paul Lambrino, căruia îi dădeau o parte minoră din bani, restul rămânându-le lor, cei care făceau și investiția în miteele necesare, și aranjau retrocedările.

 

Așa au intrat pe rând în schemă inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin “Benny” Steinmetz,  Roșu Robert, constituind astfel un grup infracţional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul Al României prin săvârşirea de infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, prin oferire de bani/bunuri funcţionarilor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi pentru influenţarea deciziilor acestora, prin  instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu (prin punerea la dispoziţie/semnarea înscrisurilor necesare), prin traficarea influenţei, reale, asupra funcţionarilor publici, scriu procurorii, citați de Știri pe Surse.

 

Publicația online a publicat și mai multe stenograme din acest caz în acre o singură retrocedare a provocat statului un prejudiciu de aproximativ 136 de milioane de euro.

 

”….li s a  spus că spre exemplu pădurea de la Snagov nu a fost a lui Carol al II-lea în mod legal, fapt care rezultă din decizia din 1941 a ÎCCJ, dar Truică a spus că asta e problema lor. Consider că această întâlnire a fost cerută de Truică urmare a depunerii la dosar a deciziei din 1941.”

 

„B…: Şi eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?

REMUS TRUICĂ: Deci, după cum deja ştii, prietenul lui TAL nu a făcut mai nimic şi am găsit cine este şeful tipului care ar fi trebuit să facă asta şi am descoperit că este de la alt..., care este un bun prieten cu mine şi am găsit acum instrumentele şi  mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut şi voi merge eu împreună cu prințul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă.

BENY: …ce se va întâmpla atunci?

REMUS TRUICĂ: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.

B…: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?

REMUS TRUICĂ: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.

Un membru grup infracţional …: Deci lipseşte doar o semnătură?

REMUS TRUICĂ: Exact, doar una.

un membru grup …. Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?

REMUS TRUICĂ: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta (RÂDE).

membru grup …. Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic?

REMUS TRUICĂ Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru.

 

Ulterior, în cursul anului 2007, la grupul infracţional au aderat  inculpaţii Andronic Dan şi Marcovici Marius Andrei iar din anul 2011 şi inculpatul  Mateescu Lucian.Andronic, patronul EVZ, a fost retinut in dosarul retrocedarilor ilegale cu un prejudiciu estimate la 136 de milioane de euro. Alaturi de el a fost retinut in cursul anchetei si omul de afaceri Remus Truica, fost sef de cabinet al fostului premier Adrian Nastase.

 

  • Avocatul Robert Rosu, partener in societatea de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a fost dus la DNA Brasov, pentru a da declaratii in acest dosar.Avocatul ar fi intocmit contractul prin care Paul Lambrino isi cesiona drepturile litigioase catre firma controlata de Remus Truica si administrata de Marius Andrei Marcovici, scrie Cotidianul.

 

  • Marius Marcovici, fost consilier în Cancelaria fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, a fost reținut miercuri de procurorii DNA Brașov, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

 

***

 

Agerpres citeaza surse judiciare potrivit carora procurorii DNA au facut miercuri perchezitii la domiciliul jurnalistului Dan Andronic. Directorul Evenimentul Zilei ar urma sa fie dus cu mandat la DNA Brasov. Alaturi de Andronic, la DNA Brasov urmeaza sa fie prezentati cu mandat si omul de afaceri Remus Truica, dar si printul Paul. Potrivit Hot News, Paul a fost internat la Spitalul din Ploiesti dupa ce i s-ar fi facut rau in drum spre DNA Brasov.

 

Anchetatorii anticoruptie au facut, miercuri, perchezitii la domiciliul lui Remus Truica. Omul de afaceri ar fi implicat intr-un dosar privind fapte de coruptie legate de acte de retrocedari. Potrivit Romania Libera, ar fi vorba despre vanzarea litigioasa a Fermei Regale din Baneasca, in apropierea Bucurestiului.

 

E vorba de suveica vânzărilor de drepturi litigioase asupra  Fermei Regale Băneasa de lângă București, care aparținea Domeniilor Regale, proprietate a statului român. Ferma nu a fost în proprietatea Regelui Carol al II-lea ca să poată fi revendicată de nepotul său, Paul Lambrino, scrie jurnalista Ondine Ghergut.

 

DNA precizează intr-un comunicat de presa ca:"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Brașov, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2006 - 2015.În cursul zilei de 09 decembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei".

 

Istoria retrocedării

 

Potrivit RL, in 2002, când Remus Truică era șeful de cabinet al premierului de atunci, Adrian Năstase, prințul Paul Lambrino a solicitat restituirea a 46,78 hectare din pădurea "Fundul Sacului", parte a fostelor păduri ale Vlăsiei de pe malul Lacului Snagov .

 

În 2002, legea permitea retrocedarea a maximum 10 hectare de pădure. Această limitare a fost eliminată de Guvernul Tăriceanu în 2006. Solicitarea prințului Lambrino a fost aprobată de Consiliul Local Ilfov, așa că, prin instanță i-au fost restituite cele 46,78 hectare. Restituirea era, însă, ilegală, deoarece, cum a spus însuși MS Regele Mihai, pădurea  nu a aparținut membrilor Casei Regale, respectiv Regelui Carol al II-lea, bunicul prințului Lambrino, ci Domeniilor Regale, care erau proprietate a statului date în Administrarea membrilor Casei Regale.

 

După retrocedarea către prințul Lambrino, o parte din pădure ar fi fost "cumpărată" de Remus Truică. Instrumentarea acestei restituiri a mai fost investigată de procurori în 2010, dar atunci n-au existat probe suficiente pentru ca dosarul să fie trimis în judecată. Probele s-au constituit după ce Prințul Lambrino și soția sa Lia au apărut în interceptările  din dosarul "Hrebenciuc-retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure", investigate de procurorii anticorupție din Brașov.

 

Descinderea de miercuri la domiciliul lui TRUICĂ ar fi o procedură făcută într-un nou dosar penal, disjungere din dosarul retrocedării a peste 43.000 de hectare de păduri -prejudiciu de peste 303 milioane de euro ! -  în care au fost trimise în judecată 18 VIP-uri, multe în stare de arest, precum deputații PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam.

 

Din presupusa organizație infracțională a grupului "Hrebenciuc" mai făceau parte senatorii Tudor Chiuariu, Ilie Sârbu, mai mulți judecători, precum și inca directorul general al ROMSILVA, Adam Crăciunescu. Nu se cunosc motivele pentru care Adam Crăciuneascu e menținut în funcție de actualul Guvern, deși e judecat pentru organizare de grup infracțional și abuz în serviciu. Atat Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, cat si Guvernul nu au dat un raspuns in acest sens, pana la acest moment.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22