Pe aceeași temă
Totodată, democrații au introdus încă o rezoluție în Camera Reprezentanților prin care solicită vicepreședintelui Mike Pence, în virtutea Amendamentului 25 al Constituției americane, să-l demită pe Donald Trump din funcția de președinte. Această variantă este însă puțin probabil să aibă sorți de izbândă, Pence declarând anterior că nu va curs acestei cereri.
În textul primei rezoluției, care are un singur articol, Donald Trump este acuzat că a susținut în mod repetat că a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie. De asemenea, liderului de la Casa Albă îi este imputat discursul susținut pe 6 ianuarie, cu puțin timp înainte ca susținătorii săi să ia cu asalt Capitoliul. Nu în ultimul rând, este subliniat și apelul lui Trump către secretarul de stat din Georgia de a-i găsi suficiente voturi pentru a câștiga alegerile din statul respectiv.
Liderul majorității din Camera Reprezentanților a anunțat că votul privind destituirea lui Trump va avea loc miercuri.
„Președintele Trump a pus într-un pericol grav securitatea Statelor Unite și a guvernului”, se arată în rezoluția introduse de democrați. „El a amenințat integritatea sistemului democratic, a obstrucționat transferul pașnic de putere și a pus în pericol o altă putere a statului”, se mai precizează în text.
Documentul citează al 14-lea amendament din Constituția SUA, care îi interzice unei persoane care a fost angajată într-o insurecție sau rebeliune împotriva Statelor Unite să dețină funcția de președinte.
Astfel, reprezentanții democrați Ted Lieu, David Cicilline și Jamie Raskin au introdus un articol de punere sub acuzare care solicită demiterea lui Trump din funcție din cauza „incitării la insurecție”. Măsura are sprijinul a peste 200 de democrați.
Comitetul pentru Regulamentul al Camerei va stabili regulile pentru dezbatere și votare, eveniment care conform speakerului Camerei, Nancy Pelocy, va avea loc miercuri.
Moțiunea de punere sub acuzare va trece cel mai probabil la Cameră, dat fiind sprijinul puternic în rândul democraților, cei care controlează Camera. Acest lucru l-ar face pe Trump să fie singurul președinte american care va fi pus sub acuzație de două ori.
Acuzarea conduce la o dezbatere în Senatul SUA, care la începutul acestui an l-a achitat pe Trump la prima puenre sub acuzare.
Ar fi însă nevoie ca două treimi dintre senatori să voteze rezoluția pentru a-l condamna pe Trump și pentru a-l scoate din funcție. Asta înseamnă că toți cei 50 de democrați și cel puțin 17 dintre cei 50 de republicani ar trebui să voteze pentru condamnare.
Timpul este, de asemenea, o problemă, deoarece mandatul lui Trump se încheie oficial pe 20 ianuarie.
Senatul este obligat să ia în considerare punerea sub acuzare imediat după ce o primește de la Cameră, dar nu are obligația să se întrunească până pe 19 ianuarie.
Asta înseamnă că Senatul ar urma să fie ocupat cu destituirea lui Trump în primele săptămâni de mandat ale lui Biden, în loc să voteze nominalizările noului președinte în Cabinet și alte priorități politice, cum ar fi răspunsul la pandemia COVID-19.
Camera ar putea evita acest scenariu așteptând pur și simplu timp de 100 de zile ca să trimită acuzația de destituire, așa cum a sugerat duminică la CNN reprezentantul democrat James Clyburn. Această mișcare ar permite Congresului să se concentreze pe agenda lui Biden.
Până când Senatul va lua în discuție acuzația de destituire, Trump va fi plecat de mult de Casa Albă. Miza constă în faptul că dacă votul va fi pentru condamnare, el va fi împiedicat să mai ocupe sau să candideze funcții publice în viitor.