Tuca Zbarcea & Asociatii, despre implicarea in dosarul retrocedarii fermei regale Baneasa

Iulian Popescu | 12.12.2015

Societatea de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii recunoaște, într-un comunicat transmis vineri seara, că procurorii DNA au fost miercuri la sediul firmei și au cerut documentele din cazul retrocedării fostei ferme regale Băneasa.

Pe aceeași temă

 

Comunicatul nu precizează exact cazul, ci spune doar că DNA au solicitat "punerea la dispoziţie a unor documente şi informaţii legate de activitatea unui client" căruia societatea "i-a acordat asistenţă juridică, mai cu seamă documente din anii 2006-2007".

 

Avocatul Robert Roşu, de la Societatea de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, a fost pus sub urmărire în dosarul retrocedărilor și plasat în arest la domiciliu în cazul despre care DNA spune că a provocat un prejudiciu de 136 de milioane de euro statului.

 

Comunicatul firmei de avocatură precizează că Roșu a acordat servicii juridice conform legii şi că prestarea de servicii profesionale nu poate face obiectul răspunderii penale.

 

"În timpul verificărilor, am aflat cu consternare de învinuirile aduse unuia dintre colegii noştri, Robert Roşu, învinuiri ce privesc exclusiv prestarea de servicii profesionale şi care, potrivit legii, nu pot face obiectul răspunderii penale. Robert Roşu este un avocat remarcabil, cu o reputaţie profesională ireproşabilă. Colegul nostru a acordat servicii juridice în deplină conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Vom colabora pe deplin cu autorităţile pentru clarificarea cât mai rapidă a situaţiei", se spune în comunicat.

 

Istoria retrocedării

 

Potrivit RL, in 2002, când Remus Truică era șeful de cabinet al premierului de atunci, Adrian Năstase, prințul Paul Lambrino a solicitat restituirea a 46,78 hectare din pădurea "Fundul Sacului", parte a fostelor păduri ale Vlăsiei de pe malul Lacului Snagov .

 

În 2002, legea permitea retrocedarea a maximum 10 hectare de pădure. Această limitare a fost eliminată de Guvernul Tăriceanu în 2006. Solicitarea prințului Lambrino a fost aprobată de Consiliul Local Ilfov, așa că, prin instanță i-au fost restituite cele 46,78 hectare. Restituirea era, însă, ilegală, deoarece, cum a spus însuși MS Regele Mihai, pădurea  nu a aparținut membrilor Casei Regale, respectiv Regelui Carol al II-lea, bunicul prințului Lambrino, ci Domeniilor Regale, care erau proprietate a statului date în Administrarea membrilor Casei Regale.

 

După retrocedarea către prințul Lambrino, o parte din pădure ar fi fost "cumpărată" de Remus Truică. Instrumentarea acestei restituiri a mai fost investigată de procurori în 2010, dar atunci n-au existat probe suficiente pentru ca dosarul să fie trimis în judecată. Probele s-au constituit după ce Prințul Lambrino și soția sa Lia au apărut în interceptările  din dosarul "Hrebenciuc-retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure", investigate de procurorii anticorupție din Brașov.

 

Descinderea de miercuri la domiciliul lui TRUICĂ ar fi o procedură făcută într-un nou dosar penal, disjungere din dosarul retrocedării a peste 43.000 de hectare de păduri -prejudiciu de peste 303 milioane de euro ! -  în care au fost trimise în judecată 18 VIP-uri, multe în stare de arest, precum deputații PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam.

 

Din presupusa organizație infracțională a grupului "Hrebenciuc" mai făceau parte senatorii Tudor Chiuariu, Ilie Sârbu, mai mulți judecători, precum și inca directorul general al ROMSILVA, Adam Crăciunescu. Nu se cunosc motivele pentru care Adam Crăciuneascu e menținut în funcție de actualul Guvern, deși e judecat pentru organizare de grup infracțional și abuz în serviciu. Atat Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, cat si Guvernul nu au dat un raspuns in acest sens, pana la acest moment.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22