Pe aceeași temă
"Am cerut colegilor să-mi facă o situaţie centralizată pe ordinele clasificate pentru a vedea două lucruri: pentru a vedea dacă nu cumva unele dintre ele sunt caduce, cum am descoperit la IGSU în urma tragediei de la Colectiv. Şi pentru a vedea dacă ordinele de ministru care au fost secretizate chiar trebuie secretizate. Am convingerea că multe au fost secretizate din inerţie. Acolo unde analiza va arăta acest lucru, nu voi ezită să le declasific”, a declarat Dragoş Tudorache în cadrul sesiunii online "De vorbă cu Ministrul tău”, iniţiată de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, conform News.ro.
Problema odinelor clasificate a apărut după ce procurorii DNA au cerut, prin rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe Gabriel Oprea şi pe şefii DIPI, pentru fapte de corupţie, declasificarea documentelor pe care Petre Tobă, fostul ministru al Afacerilor Interne ar fi refuzat să le pună la dispoziţia anchetatorilor.
Documentele vizează cheltuielile din fondurile operative ale structurii de informaţii din MAI.
Petre Tobă a demisionat pe 1 septembrie din funcţia de ministru al Afacerilor Interne după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să declasifice documentele DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.
În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi lucrători din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.
"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI (serviciul secret al MAI -n.n.)", au precizat procurorii.