Tudorel Toader a blocat procedura de selecție a procurorului european pe termen nelimitat

Laurentiu Gheorghe | 21.03.2019

Interviurile pentru selecția candidaților la funcția de procuror european, care erau programate joi, au fost reprogramate „la o dată ulterioră”, a anunțat Ministerul Justiției, fără alte explicații.

Pe aceeași temă

Anunțul publicat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, vine imediat după ce senatorul PSD, Șerban Nicolae, a declarat că România nu trebuie să recunoască Parchetul European deoarece nu are „acoperire constituțională”, și „ne-am cam grăbit” cu acceptarea acestei structuri.

La momentul adoptării Ordonanței de Urgență în baza căreia Ministerul Justiției a declanșat procedura de selecție a candidaților români pentru funcția de procuror european, Tudorel Toader susținea că OUG se justifică prin termenul scurt - 31 martie - până la care România trebuie să trimită propunerile la Bruxelles.

"Vă aducem la cunoștință faptul că interviul programat pentru data de 22 martie 2019 pentru selecția candidaților desemnați în numele României pentru funcția de procuror european va fi reprogramat la o dată ulterioară ce urmează a fi anunțată pe pagina de internet a Ministerului Justiției", este anunțul postat pe site de Ministerul Justiției, fără ca să se precizeze motivele care au stat la baza acestei decizii cel puțin curioase.

Anunțul are loc la o zi după ce Comisia juridică a Senatului a decis ca Ordonanța de Urgență 8, care reglementează nominalizarea din partea României a candidaților pentru funcția de procuror european, să fie trimisă Camerei Deputaților, pentru a o dezbate în calitate de primă cameră sesizată, astfel încât Senatul să fie cameră decizională. Decizia a fost luată la propunerea senatorilor PSD Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae.

Senatorul Șerban Nicolae a declarat, luni, că aderarea României la Parchetul european nu are acoperire constituțională. „EPPO (Parchetul european - n.r.) nu prea are acoperire constituțională în România (…) România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit”, a declarat Șerban Nicolae pentru Europa Liberă.

După decizia de marți din Comisia juridică, senatorul PNL, Iulia Scântei, a acuzat Guvernul că vrea să boicoteze constituirea Parchetului european, nefăcând nicio propunere pentru a o trimite la Bruxelles.

OUG 8 prevede că poate fi desemnat candidat în numele României pentru funcţia de procuror european persoana care este cetăţean român, cu domiciliul în România, este procuror sau judecător cu o vechime de minimum 15 ani în funcţia de judecător sau procuror, este procuror cu grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau judecător cu grad profesional de curte de apel, are experienţă practică relevantă în sistemul judiciar românesc, cunoaşte la un nivel tehnic avansat limba engleză sau franceză (cunoaşterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulaţie internaţională reprezintă un avantaj).

În urma susţinerii interviului, comisia condusă de Tudorel Toader ar trebui să selecteze trei candidaţi, iar propunerile să fie înaintate Consiliului Uniunii Europene.

Ministerul Justiției a publicat, în 15 martie, lista procurorilor care și-au depus candidatura pentru funcția de procuror al Parchetului European din partea României, între aceștia numărându-se Marius Bulancea de la DNA, fost consilier al Laurei Codruța Kovesi, Daniel Horodniceanu, fost șef DIICOT și Cătălin Borcoman, șeful DIICOT Brașov.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Viitorul procuror european va activa în subordinea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează Laura Codruţa Kovesi. Procedura pentru ocuparea funcției de șef al Parchetului European este în plină desfășurare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22