Tudorel Toader: Arhiva SIPA, o bombă care ticăie; informații privind viața privată

E.b. | 19.10.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat joi că în arhiva SIPA sunt mai multe categorii de documente, între care și unele care conțin informații despre viața privată a unor persoane.

Pe aceeași temă

 

 

Audiat la Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA,  ministrul Tudorel Toader a spus că, încă de când a venit la minister, a fost avertizat de o persoană publică în legătură cu această arhivă.

 

"Când am venit la Ministerul Justiției, cineva îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoană publică cunoscută, îmi spunea următorul lucru într-o discuție absolut informală: "Vedeți că la MJ există o bombă care ticăie și față de care trebuie să aveți grijă. Se numește arhiva SIPA"(...) Ce am constatat: faptul că pe cine întrebai (...) despre arhiva SIPA parcă îi dădeai foc", a afirmat ministrul Justiției, citat de Agerpres.

 

Acesta a mai spus că și-a făcut "o imagine cât de cât apropiată de adevărul accesibil" lui ca ministru și că a ales să se informeze asupra acestei arhive.

 

"Aveam de ales: tac și eu și sper ca pe durata mandatului să nu iasă din nou în spațiul public problematica aceasta — deși am fost asigurat că la fiecare ministru s-a pus pe tapet și s-a actualizat problema (...) — sau să încerc să văd despre ce este vorba, sigur, în limita competențelor mele, în limita legii. Am ales această a doua variantă", a explicat ministrul, adăugând că în aceste condiții a inițiat hotărârea de guvern privind desecretizarea arhivei.

 

Tudorel Toader a relatat că el a intrat în arhivă și a constatat că acolo erau documente al căror loc nu era în această arhivă.

 

"Eu am intrat în arhivă și nu pot să spun că știu ce este acolo, așa, dar cam știu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu își găseau locul: cărțile de muncă ale funcționarilor cu statut special din ANP. O absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să își dovedească grupa, gradația, vechimea și celelalte, să-și ia și ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărți de muncă", a arătat Toader.

 

Ministrul a subliniat că în arhivă sunt și informații legate de viața privată a unor persoane.

 

"Am prezumat că acolo sunt și informații privind viața privată. Și sunt. Acelea privind viața privată (...) s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informații, are acces să le vadă. Spuneam eu, mai în glumă, mai în serios, are șansa să-și aducă aminte ce a făcut. Poate a mai uitat ce a făcut și atunci revede și rememorează", a susținut ministrul.

 

Potrivit acestuia, "o a treia categorie de informații pot fi cele care țin de Arhivele Naționale".

 

"Documentele acelea nu trebuie să stea în arhivă. Ele trebuie duse la Arhiva Națională. După aceea, pot fi secrete de stat și ele pot fi transferate la Arhiva SRI sau ținute într-o arhivă a Ministerului Justiției. O ultimă categorie, cea a înscrisurilor, documentelor care pot avea caracter clasificat strict secret de serviciu. Și atunci, ministrul Justiției, (...) dacă el le-a secretizat la nivelul secret de serviciu, văzând conținutul, el poate să le secretizeze și ce vede acolo, iarăși se împarte pe categorii. Că poate fi o informație vizând comiterea unei infracțiuni și atunci are obligația să sesizeze procurorul, poate fi o informație vizând viața privată...", a detaliat ministrul.

 

Tudorel Toader a mai spus că în arhiva SIPA există aproximativ 5.600 de unități arhivistice, "care cuprind probabil informații din fiecare categorie enumerată". 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22