Tudorel Toader, dispus să-i preia pe grefieri în subordinea Ministerului Justiției

Dora Vulcan | 12.03.2018

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că, în urma întâlnirilor pe care le-a avut cu reprezentanţii grefierilor, poziţia sa este pentru preluarea acestei categorii, din punct de vedere administrativ, la Ministerul Justiţiei.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Am avut multe întâlniri cu dânşii şi cred că ne-am înţeles. Mie mi-a plăcut şi îmi place dorinţa exprimată de dânşii, nu neapărat de toţi, dar dorinţa exprimată de dânşii şi verbal şi în scris prin care solicită ca grefierii să fie preluaţi de către Ministerul Justiţiei într-o direcţie special constituită sau să-i integrăm într-o direcţie dintre cele existente. Sigur, nu înseamnă că este modificat profilul socio-profesional, nu înseamnă că ei nu rămân acolo să desfăşoare activitatea la instanţe, la parchete, unde sunt, dar din punct de vedere administrativ am această solicitare scrisă de a constitui o direcţie să îi luăm la MJ administrativ, ca să aibă probabil mai multă grijă de ei în rezolvarea problemelor. Mă bucură, pentru că prin asta, pe de o parte, exprimă ideea de avea grijă de statutul lor şi, în acelaşi timp, şi încrederea că Ministerul Justiţiei poate să facă acest lucru. Mă voi consulta cu CSM-ul. Ei spun acum că nu sunt nici ai CSM, nici ai MJ, ne vom consulta cu CSM şi din acest punct de vedere administrativ vom găsi o formulă, iar eu sunt pentru preluarea la MJ", a spus Toader, citat de Agerpres, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ministerului Justiţiei.

 

 

 

Background

 

 Grefierii ameninta cu proteste, reclamand ca salariile nu au fost uniformizate, fiind a doua luna in care acestea sunt calculate gresit si cer implicarea ministrului Justitiei, relateaza News.ro. De asemenea, ei solicita o salarizare adecvata si unitara, imbunatatirea conditiilor de munca, plata orelor suplimentare, suplimentarea personalului si un nou statut al profesiei.

 

"Nici pana la acest moment, salariile acordate nu sunt uniformizate la nivel national, conform modului de calcul aplicat de Curtea de Apel Bacau, indicat si de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale ca fiind cel corect si agreat de Curtea de Conturi. Ordonatorii secundari de credite refuza sa calculeze salariile, astfel cum au fost stabilite de Curtea de Apel Bacau, justificandu-si refuzul pe lipsa Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca, precum si conditiile de acordare a acestuia pentru familia ocupationala de functii bugetare "Justitie" si Curtea Constitutionala (...), consecinta fiind neacordarea sporului pentru conditii deosebite personalului auxiliar de specialitate si conex", sustin grefierii, apreciind ca se impune "interventia Ministrului Justitiei la Guvernul Romaniei pentru emiterea Hotararii de Guvern de aprobare a Regulamentului-cadru" si "interventia expresa a Ministrului Justitiei la nivelul ordonatorilor secundari de credite pentru aplicarea unitara a acestui mod de calcul, prin elaborarea unor norme metodologice unitare de calcul a drepturilor salariale (grile de salarizare)".

 

Ei considera ca au un loc si un rol important in infaptuirea actului de justitie, reprezentand "motorul" fiecarei instante si fiecarui parchet.

 

Grefierii se declara dispusi sa apeleze la miscari de protest, "inclusiv prin intreruperea temporara si chiar totala a activitatii", "intrucat au trecut mai mult de 5 luni de zile de la data la care trebuiau stabilite locurile de munca si categoriile de personal, precum si marimea exacta a sporului pentru conditii de munca, fiind a doua luna consecutiv in care salariile categoriei noastre profesionale sunt calculate gresit, la care se adauga pasivitatea ministrului justitiei, de neconceput in ceea ce priveste categoria personalului auxiliar de specialitate si conex, cea mai numeroasa categorie profesionala a sistemului judiciar, aproximativ 8000 de angajati si de care ministrul justitiei, efectiv, "a uitat" ca exista, desi de mai bine de un an si jumatate au fost inteprinse demersuri cu privire la: o salarizare adecvata si unitara, imbunatatirea conditiilor de munca, plata orelor suplimentare, suplimentarea schemelor de personal, adoptarea unui nou statut pentru profesie, modificarea conditiilor privind acordarea pensiei de serviciu".

 

 

 

Sindicaliștii din penitenciare: dacă n-avem cu cine vorbi, începem protestele cu zurgălăi!

 

 

Sindicalistii din penitenciare se duc luni, la Guvern, chiar daca premierul Viorica Dancila a sustinut ca ea nu are nicio intalnire programata cu acestia.

 

 

 Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, a declarat pentru Ziare.com ca ei au transmis Guvernului inca de acum trei luni ca vor merge la Palatul Victoria, dar ca nu le-a raspuns nimeni.

 

"Noi incercam sa avem discutia cu ea, daca ea o refuza e problema ei. Am informat-o de acum o luna si acum trei luni. Am pus in atasament ca ne ducem", a declarat Dumitrascu pentru Ziare.com.

 

Intrebat daca a incercat sa discute direct cu premierul, acesta a spus ca nu i s-a raspuns.

 

"Ca sa vorbesti cu cineva trebuie sa iti si raspunda", a adaugat liderul sindical.

 

Sindicalistii au de gand sa stea la Guvern in jur de o ora, asteptand ca cineva din echipa premierului sa discute cu ei, daca sefa Executivului nu va fi disponibila.

 

"Daca nu e ea, e altcineva, ca Guvernul Romaniei nu sta intr-o singura persoana. Noi mergem si cerem. Daca nu poate ea si deleaga pe altcineva, incepem dialogul", a precizat Sorin Dumitrascu.

 

Daca nimeni de la Guvern nu va sta de vorba cu ei, sindicalistii vor incepe protestele pe 24 martie.

 

"Stam o ora, ca asa e firesc pana sa hotarasc. Apoi ne ducem acasa si ne intoarcem pe 24 si incepem protestele in fata puscariilor si de data asta va fi cu zgomot, cu zurgalai", a adaugat el.

 

Amintim ca Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a anuntat ca luni la ora 12:00 va merge la Guvern pentru o discutie cu premierul Dancila. Intrebata despre o intalnire programata cu sindicalistii din penitenciare, Viorica Dancila a negat, de pe treptele sediului PSD, ca ar avea programata o asemenea intrevedere.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22