Tudorel Toader introduce sintagma «prag rezonabil» pentru abuzul în serviciu

E.b. | 07.06.2017

În cazul infracțiunii de abuz în serviciu se va stabili un prag valoric "rezonabil", în urma unor dezbateri la care vor participa specialiști în drept și reprezentanți ai societății civile, a anunțat Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Pe aceeași temă

 

"Așteptăm întâi decizia Curții, motivarea ei integrală (...), după care vom face dezbateri cu profesioniștii dreptului, cu societatea civilă, pentru a vedea care poate fi pragul acela rezonabil, de natură să pună de acord prevederile din Codul penal cu decizia Curții Constituționale. (...) Din ce rezultă citind comunicatul Curții, se va pune un prag, pentru că se vorbește de o obligație a legiuitorului primar sau delegat", a declarat ministrul Justiției, conform Agerpres.


El a explicat că cele două urmări ale infracțiunii de abuz în serviciu — prejudiciul și vătămarea intereselor legale — sunt "lucruri diferite".


"Abuzul în serviciu are două urmări alternative, când fapta produce o pagubă, pe de o parte, sau când fapta produce o vătămare intereselor legale, pe de altă parte. În ipoteza examinată de Curte s-a avut în vedere producerea unei pagube. Vătămare este altceva, o urmare alternativă, nu are legătură cu decizia", a spus Tudorel Toader.

 

Întrebat dacă punerea în acord a legislației cu decizia Curții Constituționale se va face prin proiect de lege sau ordonanță de urgență, ministrul a răspuns că nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

 

"Vedem decizia (motivarea deciziei CCR), ne consultăm și stabilim calea legală de urmat", a precizat Toader.

 

Ministerul Justiției a anunțat în urmă cu o zi, printr-un comunicat de presă, că urmează să fie reconfigurat conținutul infracțiunii de abuz în serviciu prin consacrarea unui prag valoric, ca urmare a deciziei pe care Curtea Constituțională a României a dat-o în cazul excepției de neconstituționalitate invocate de Bombonica Prodana, fosta soție a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

 

 

 

*******************

 

 

CCR a admis, încă din iunie 2016, excepția de neconstituționalitate a unor dispoziții din legislația penală și a constatat că "acestea sunt constituționale în măsura în care prin sintagma îndeplinește în mod defectuos din cuprinsul acestora se înțelege îndeplinește prin încălcarea legii".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22