Pe aceeași temă
Cu toţii vor avea certificat ORNISS, a anunţat ministrul de Justiţie Tudorel Toader, după şedinţa de guvern. Potrivit acestuia, pe parcursul celor trei ani presa va avea acces la documentele de interes public.
"Anul trecut, in 2016, pe data de 25 iulie, proiectul de HG pentru desecretizarea arhivei SIPA a fost postat pe site-ul MJ, unde se afla si in prezent. Problema transparentei decizionale e indeplinita mult peste cerintele minimale. In legatura cu acest proiect de HG avem toate punctele de vedere transmise de CSM, Ministerul Public, Asociatia Magistratilor, UNJR, Asociatia Procurorilor din Romania. Am toate punctele de vedere pe care reprezentantii asociatiilor le-au transmis MJ. Afirmatiile publice privind lipsa de transparenta sunt evident lipsite de fundament", a declarat Tudorel Toader.
"Desecretizăm 2 rapoarte intocmite de ministerul din 2008 şi anexa unuia dintre ele. Întrebarea - de ce la momentul la care am făcut publică lista celor care au vizitat arhiva nu i-am cuprins pe toţi şi la un moment dat am spus că numărul celor care au vizitat arhiva a fost mai mare de 22. Pentru că bună parte din nume se aflau în rapoartele încă secrete şi nu aveam voie să dăm, neavând Hotărâre de Guvern", a spus ministrul, citat de News.ro. Toader spune că va fi constituită o comisie constituită din cinci membri certificaţi ORNIS, care să poată avea acces la secrete de stat.
Declaraţii ale ministrului:
- "HG produce efecte atunci cand va fi publicata in Monitorul Oficial si atunci veti vedea mai multe nume si prenumele celor care au vizitat arhiva SIPA. HG prevede si desecretizarea arhivei SIPA"
- "Nu ştim dacă în arhivă sunt secrete de stat, eu cred ca da, dar nu putem da arhiva pe mâna oricui. In 3 ani arhiva SIPA trebuie desfiintata", a spus ministrul.
- " Din rapoartele desecretizate inclusiv autoritatile pot trage concluzii in zona lor de competenta", a prezicat ministrul Trudorel Toader.
- Toader sustine că va fi respectat dreptul la viaţă privată, iar " documentele care tin de viata privata nu vor fi facute publice, dar persoanele in cauza pot solicita in scris comisiei accesul la ele si le vor putea vedea",
- Documentele cu "valoare cultural-istorica" vor fi transferate la Arhivele Nationale, iar secretele de serviciu pot fi declasificate prin ordin al ministrului de justitie, a mai precizat Toader.
- In arhiva vor fi mai multe tipuri de informatii, explica ministrul, informatii din viata privata, care nu vor fi publice, informatii care pot contine indicii cu privire la fapte penale care vor fi trimise la Parchet si " informatii de interes public la care veti avea acces in limita interesului public."
Comisia va avea in componenta 2 membri din Ministerul Justitiei, 2 de la Secretariatul General al guvernului, 1 de la Administratia Nationala a Penitenciarelor, plus, 3 membri supleanti - cate unul de la Ministerul Justitiei, Secretariatul General al Guvernului si Administratia Nationala a Penitenciarelor. Acestora li se vor adauga inca 2 secretari care vor asigura activitatea administrativa a comisiei, a anunţat Toader.
Ministrul Justitiei a explicat ca, pe parcursul urmatorilor 3 ani, cat va dura inventarierea si predarea catre institutiile competente a documentelor din arhiva, orice persoana sau entitate va avea acces la informatiile de interes public din arhiva SIPA, cu exceptia inscrisurilor care tin de viata privata si a secretelor de stat.
Toader a respins si acuzatiile din spatiul public privind o presupusa lipsa de transparenta in adoptarea HG de miercuri:
"Anul trecut, in 2016, pe data de 25 iulie, proiectul de HG pentru desecretizarea arhivei SIPA a fost postat pe site-ul MJ, unde se afla si in prezent. Problema transparentei decizionale e indeplinita mult peste cerintele minimale. In legatura cu acest proiect de HG avem toate punctele de vedere transmise de CSM, Ministerul Public, Asociatia Magistratilor, UNJR, Asociatia Procurorilor din Romania. Am toate punctele de vedere pe care reprezentantii asociatiilor le-au transmis MJ. Afirmatiile publice privind lipsa de transparenta sunt evident lipsite de fundament."
Context
- Arhiva SIPA va fi desecretizata efectiv dupa 3 ani, timp in care va fi evaluata de o comisie - a anunţat miercuri premierul Grindeanu
O hotărâre de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA a fost adoptată miercuri, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Executivului, a anunțat premierul Sorin Grindeanu. Ministrul Justitiei a anuntat ca desecretizarea se va produce dupa trei ani, perioada in care va lucra o comisie formata din 5 membri.
Premierul Sorin Grindeanu a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată Hotărârea pentru desecretizarea arhivei SIPA, punct care se află pe ordinea de zi suplimentară.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a spus că prin acest act normativ se propune desecretizarea arhivei SIPA şi a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, fiecare categorie de informaţie fiind tratată "în mod adecvat".
"Al doilea punct, care se află pe ordinea suplimentară, este hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm hotărârea de Guvern", a declarat Grindeanu, la începutul ședinței Executivului de miercuri, conform Agerpres.
La rândul său, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a afirmat că în arhiva SIPA sunt multe categorii de informații, care vor fi tratate "în mod adecvat".
"Arhiva SIPA a revenit periodic în dezbaterea publică. (...) Noi propunem prin hotărârea de Guvern desecretizarea arhivei SIPA, precum și a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are și o anexă. (...) În arhivă, probabil, că sunt multe informații, multe categorii de informații. Le vom trata în mod adecvat: informațiile cu privire la viața privată, informațiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcționarilor din Administrația Națională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracțiuni, mă rog, conținute în respectivele înscrisuri", a spus Tudorel Toader.
Potrivit ministrului Justiției, într-o perioadă de trei ani, o comisie urmează să definitiveze inventarul acestor informații.
"După procedurile legale, dând vocație fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani de zile, comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informațiilor, inclusiv către Ministerul Public, inclusiv către media, către orice persoană, entitate fizică, juridică interesată, dar, repet, respectând regimul fiecărei categorii de informații", a afirmat Toader.
El a precizat că proiectul de HG are "toate avizele".
Toader declara, săptămâna trecută, la Parlament, că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii după ce va desecretiza alte două rapoarte în acest sens, unul dintre ele având caracter secret de stat şi este nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre.