Tudorel Toader pregătește o OUG pentru menținerea în funcție a șefilor Inspecției Judiciare

Dora Vulcan | 29.08.2018

Șeful Inspecției Judiciare Lucian Netejoru și adjunctul Gheorghe Stan ar putea beneficia de o ordonanță de urgență, pregătită de ministrul Justiției Tudorel Toader, pentru menținerea lor în funcție, măcar ca interimari, și după 1 septembrie, când le expiră mandatele.

Pe aceeași temă

 

 

 


Actuala conducere a Inspecției și-a dovedit utilitatea și obediența deplină față de puterea politică și susținătorii ei împotriva magistraților incomozi.

 

 „În situația vacantării funcției de inspector-șef sau, după caz, de inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcției se asigură de inspectorul-șef sau, după caz, de inspectorul-șef adjunct în funcție până la data ocupării acestor funcții în condițiile legii. 

În caz de încetare a mandatului de inspector-șef ca urmare a ocupării funcției în condițiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-șef adjunct , interimatul funcției se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-șef până la data ocupării acestei funcții în condițiile legii”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență, văzut de HotNews și atribuit lui Toader, cel care până de curând s-a exprimat împotriva interimatelor. 

 

 

 

Actuala conducere a Inspecției, utilă lui Tudorel Toader și penalilor puterii în bătăliile duse cu magistrații incomozi

 

 

Recent, IJ s-a sesizat împotriva procurorului militar Ionel Corbu care a spus că nimic nu justifică violentețe jandarmilor împotriva populației pașnice. 

 

Însuși liderul PSD Liviu Dragnea a cerut Inspecției judiciare să verifice conducerea Parchetului general pe motiv de protocoale cu SRI.

 

În iulie 2018, Inspecția Judiciară s-a autosesizat după ce Lăncrănjan a făcut unele comentarii pe Facebook, contrazicându-l pe ministrul Toader pe tema incriminării abuzului în serviciu în legislaţia germană.

 

Inspectia Judiciara s-a autosesizat si a declansat cercetari prealabile față de procurorul Alexandra Lancranjan dupa ce jurnalista Sorina Matei si site-ul Lumea Justitiei au acuzat-o ca a participat o reuniune unde erau prezenti si politicieni, scrie sursa citata.

 

Judecătorul Camelia Bogdan, care l-a condamnat definitiv pe magnatul Dan Voiculescu la închisoare, a fost exclusă din magistratură ca urmare a unei sesizări a Inspecției Judiciare.

 

În 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis să respingă sesizarea și au arătat că nu există nicio abatere disciplinară. Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției Judiciare.

 

În argumentația sa, Netejoru arăta că judecătoarea Camelia Bogdan ar fi încălcat articolul 99 din legea magistraților, articol potrivit căruia constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declarațiile de avere, declarațiile de interese, incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii.

 

Culpa care i-a fost instrumentată judecătorului consta în faptul că, în calitatea de expert în domeniul fraudelor economice, judecătorul a ținut cursuri pentru angajații Ministerului Agriculturii, care se constituise la acea vreme parte civilă într-un dosar judecat de Camelia Bogdan, pentru recuperarea prejudiciului făcut de Dan Voiculescu, între timp condamnat și care a făcut și pușcărie, în dosarul falimentării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

 

Inspecția Judiciară a declanșat un număr de controale asupra DNA și activității fostei șefe a DNA, cărei Tudorel Toader îi ceruse demisia. Controalele au crescut în ritm alert după ce, în primă instanță, președintele Iohannis a refuzat cererea lui Toader de demitere a lui Kovesi. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22